, , ,

5 εύκολοι τρόποι να βοηθήσουμε το περιβάλλον, ξεκινώντας από την κουζίνα μας

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα, μια μικρή πράξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

5 εύκολοι τρόποι να βοηθήσουμε το περιβάλλον, ξεκινώντας από την κουζίνα μας

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα, μια μικρή πράξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Θα έπρεπε όλοι ιδανικά να οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ακόμα καλύτερα ποδήλατα) και να τρώμε φρούτα και λαχανικά που θα μεγάλωναν στην αυλή μας, αλλά η οικολογική συνείδηση ακόμα μας δυσκολεύει, ειδικά στη χώρα μας.

Φυσικά, αρκετές εκατοντάδες μεγάλες εταιρίες ουσιαστικά έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Αλλά ως άτομα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, υιοθετώντας συνήθειες. Με αυτό κατά νου, σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε σε 6 συνήθειες που αφορούν στην κουζίνα μας και μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη.

Advertisment

5 εύκολοι τρόποι να βοηθήσουμε το περιβάλλον, ξεκινώντας από την κουζίνα μας

1. Κομποστοποίηση

Μια καθόλου γνωστή διαδικασία στη χώρα μας. Ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι: αντί να πετάμε τα υπολείμματα φαγητού, μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε ως οργανικό υλικό που θα λειτουργήσει ως φυσικό λίπασμα στους κήπους μας. Μειώνοντας τα υπολείμματα φαγητού, βοηθάτε έμμεσα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

2. Πείτε όχι στα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης

Μία πολύ απλή συμβουλή: όταν παραγγέλνετε απ’ έξω φαγητό, ζητήστε από το κατάστημα να μη βάλει μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης μαζί με το γεύμα σας. Επίσης, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα σετ που θα αφήσετε στην εργασία σας ή θα κουβαλάτε στην τσάντα σας.

3. Επενδύστε σε βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών

Αν δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε ή κομποστοποιήσετε το φαγητό σας, μπορείτε και πάλι να κάνετε κάτι καλό για το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών, που διασπώνται από βακτήρια ή άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Advertisment

4. Επιλέξτε πιο οικολογικές συσκευές και εργαλεία για την κουζίνα σας

Από οικολογικά σφουγγάρια, φτιαγμένα εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι τη χρήση υφασμάτων αντί για χαρτί κουζίνας, υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε επίσης να βρείτε επιφάνειες κοπής από μπαμπού. Θεωρείται ένα γρήγορα καλλιεργήσιμο φυτό και έτσι είναι ανανεώσιμος πόρος.

5. Χρησιμοποιήστε καφετιέρες χειρός για τον γαλλικό σας καφέ

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον καφέ, και καλά κάνουμε. Όμως κάποιες μέθοδοι παρασκευής είναι λιγότερο οικολογικοί από άλλους. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την καφετιέρα: η καθημερινή χρήση το λιγότερο ενός φίλτρου δεν είναι πολύ φιλική για το περιβάλλον. Οι καφετιέρες/ κανάτες χειρός είναι πιο οικολογικές, αφού δεν απαιτούν κάποιο φίλτρο ή πλαστικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση