Άντι Γουόρχολ: Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει τα ημερολόγιά του σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

Τριάντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, η ζωή του αγαπημένου καλλιτέχνη θα αναβιώσει στις οθόνες μας.

Άντι Γουόρχολ: Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει τα ημερολόγιά του σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του

O Άντι Γουόρχολ, ο Αμερικανός πολυσχιδής καλλιτέχνης, γλύπτης, ζωγράφος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής που άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία ως ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της Ποπ Αρτ, έφυγε νωρίς από τη ζωή, τον Φεβρουάριο του 1987, στην ηλικία των 58 χρόνων, από επιπλοκές κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της χολής του.

Η Ποπ Αρτ – την οποία ανέδειξε ο Γουόρχολ – και η οποία αναπτύχθηκε κυρίως στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, υπηρέτησε την αποκαλούμενη μαζική κουλτούρα και συνδέθηκε με ένα είδος εμπορικής τέχνης που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο γνώρισε μεγάλη έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία η Ποπ μουσική, η οποία θεωρείται συχνά αισθητικά συγγενής προς την Ποπ Αρτ.

Advertisment

Τριάντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, σε μια σειρά ντοκιμαντέρ που αποτελείται από έξι μέρη, με τίτλο «The Andy Warhol Diaries», η ζωή του αγαπημένου καλλιτέχνη θα αναβιώσει στις οθόνες μας. Μάλιστα, το πρώτο τρέιλερ της σειράς κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για μια παραγωγή του NETFLIX, όπου εκτελεστικός παραγωγός είναι ο Ράιαν Μέρφι και σκηνοθέτης ο Άντριου Ρόσι.

Το ιδιαίτερο αυτής της παραγωγής είναι ότι, χρησιμοποιείται τεχνολογία ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) για να αναδημιουργηθεί η φωνή του Άντι Γουόρχολ να διαβάζει τα δικά του ημερολόγια, μέσω ενός αλγόριθμου μετατροπής κειμένου σε ομιλία που ενσωμάτωσε ακόμη και την προφορά του, από τη γενέτειρά του, το Πίτσμπουργκ. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Μπιλ Ίργουιν ηχογράφησε τις προτάσεις συνδυάζοντας τη δική του ερμηνεία με την ψηφιακή φωνή της τεχνητής νοημοσύνης, για να δημιουργηθεί η φωνή που ακούγεται στη σειρά του ντοκιμαντέρ.

«Για να εκτιμηθεί πλήρως η ακραία ευαισθησία που αποκαλύπτει ο Άντι στα ημερολόγιά του, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να ακούσουμε τις λέξεις με τη φωνή του ίδιου του Άντι» είπε ο Άντριου Ρόσι .

Advertisment

Στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ, σχετικά με την ζωή και την πορεία του Άντι Γουόρχολ, αναφέρεται:

«Με αρχή την παιδική του ηλικία στο Πίτσμπουργκ, η σειρά παρακολουθεί το σχεδόν απίστευτα διαφορετικό ταξίδι του Γουόρχολ που κινείται μεταξύ μέσων και εποχών ως καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, εκδότης, τηλεοπτικός παραγωγός, διασημότητα όπως ήταν αναγνωρισμένος, αλλά βρισκόταν και στο στόχαστρο κριτικής».

Ο Γουόρχολ υπήρξε εκτός των άλλων, συστηματικός συλλέκτης έργων, κυρίως κοσμημάτων, διακοσμητικής και λαϊκής τέχνης, τα οποία δημοπρατήθηκαν μετά το θάνατό του.
Το 1994, εγκαινιάστηκε στη γενέτειρά του, το Πίτσμπουργκ, το Μουσείο Άντι Γουόρχολ, με πλούσια συλλογή έργων του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Mattel κυκλοφόρησε την πρώτη τυφλή Barbie και την πρώτη Barbie με σύνδρομο Down
Λατρεύω το σκοτάδι γιατί δημιουργεί θαύματα, αλλά δημιουργεί τέρατα όταν δεν το διασχίζεις με λαμπερά μάτια..
Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα με υψηλές επιδόσεις ξανά για την Ελλάδα | Έξι μετάλλια κατέκτησαν Έλληνες μαθητές
Επιστήμονες δεν αποκλείουν να έχει ζωή ο πλανήτης Αφροδίτη | Πού στηρίζουν τη θεωρία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση