,

Κίνα: Ένας ανελκυστήρας για πλοία 3.000 τόνων, χάρη στον Αρχιμήδη! (Βίντεο)

Το φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το θαύμα της Κίνας στον ποταμό Γιανγκτσέ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα στον κόσμο.

Κίνα: Ένας ανελκυστήρας για πλοία 3.000 τόνων, χάρη στον Αρχιμήδη! (Βίντεο)

Εφαρμόζοντας την αρχή του Έλληνα μαθηματικού, ένας ανελκυστήρας στο φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας μετακινεί πλοία με μεγαλύτερη ταχύτητα και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Τεχνικά πρόκειται για αρχαία τεχνολογία. Αλλά τώρα η αρχή του Έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη, η οποία χρονολογείται εδώ και δύο χιλιετίες, έχει εφαρμοστεί σε γιγαντιαία κλίμακα. Το φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το θαύμα της Κίνας στον ποταμό Γιανγκτσέ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα στον κόσμο – προϊόν 37 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τσιμέντου. Το τελευταίο τμήμα του, που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2016, είναι ένας νέος ανελκυστήρας πλοίων, μια υδραυλική «κούνια» που ανεβάζει και κατεβάζει πλοία έως και 113 μέτρα για να διασχίσουν το φράγμα.

Advertisment

Η ιδέα του Αρχιμήδη ήταν απλή: Το βάρος ενός αντικειμένου με άνωση είναι ίσο με το βάρος του νερού που εκτοπίζει. Πάρτε δύο πανομοιότυπους θαλάμους γεμάτους με ίσες ποσότητες νερού. Θα ισορροπήσουν σε μια ζυγαριά. Προσθέστε ένα αντικείμενο – π.χ. ένα πλοίο – στον έναν από αυτούς και αφήστε νερό ίσου βάρους να βγει. Οι δύο θάλαμοι θα παραμείνουν ισορροπημένοι. Αφαιρέστε νερό από τον ένα θάλαμο, και ο θάλαμος αυτός θα ανεβαίνει αργά.

Ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση πλοίων μέχρι 3.000 μετρικούς τόνους είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Το φράγμα άνοιξε αρχικά με μια σειρά από υδατοφράχτες και σύρτες, παρόμοιες με αυτές της διώρυγας του Παναμά. Ο νέος ανελκυστήρας πλοίων ανεβάζει και κατεβάζει τα πλοία χρησιμοποιώντας καλώδια, μια λεκάνη, κινητήρες – και απλή βαρύτητα. Τα αντίβαρα από τσιμέντο εκτός από νερό διατηρούν το σύστημα ισορροπημένο, όπως και οι υψηλής τεχνολογίας στάσεις ασφαλείας.

Η China Three Gorges Corporation, η οποία σχεδίασε τον ανελκυστήρα σε συνεργασία με Γερμανούς μηχανικούς, αναμένει πολλά οφέλη: χαμηλότερες ανάγκες σε ενέργεια, αύξηση της ναυτιλιακής χωρητικότητας, αύξηση της επιβατικής κίνησης και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – συν το παγκόσμιο νόμισμα του χρόνου. Μια διέλευση που κάποτε διαρκούσε τρεις έως τέσσερις ώρες μέσω των υδατοφραχτών τώρα διαρκεί μόλις 40 λεπτά.

Advertisment

Πηγή: www.nationalgeographic.com/magazine/article/explore-china-three-gorges-dam-ship-lift

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση