«Διαβατήριο Δικαιωμάτων»: Τα δικαιώματα των παιδιών-προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε ένα διαβατήριο

Το «Διαβατήριο Δικαιωμάτων» βοηθά τους μικρούς κατόχους του να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία.

«Διαβατήριο Δικαιωμάτων»: Τα δικαιώματα των παιδιών-προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε ένα διαβατήριο

Ένα διαβατήριο που «δείχνει» τον δρόμο των δικαιωμάτων στα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας, το «Διαβατήριο των Δικαιωμάτων» βρίσκεται στα χέρια τους.

Το «Διαβατήριο των Δικαιωμάτων» για τα προσφυγόπουλα είναι μια συμβολική κίνηση που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» και ΚΕΑ (Κέντρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και υπενθυμίζει σε όλους μας και περισσότερο στα παιδιά τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ψυχοκοινωνική προστασία, στην οικογενειακή επανένωση και στην πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες.

Advertisment

Το έντυπο που συνοψίζει τα βασικά δικαιώματα των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, έχει συνταχθεί στα ελληνικά στα φαρσί, στα ουρντού και στα αραβικά και έχει ήδη διατεθεί σε ασυνόδευτα παιδιά.

Το «Διαβατήριο Δικαιωμάτων» δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς κατόχους του να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους όπως αυτά προκύπτουν από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ το ίδιο ισχύει και για εκείνους στους οποίους το επιδεικνύουν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του εντύπου, απευθυνόμενος και σε ασυνόδευτα παιδιά, ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ηρακλής Μοσκώφ τόνισε μεταξύ άλλων:

Advertisment

«Εμείς ως Πολιτεία θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθειά σας να ενταχθείτε, να συμμετέχετε, να πηγαίνετε σχολείο, να μαθαίνετε νέα πράγματα, να ελπίζετε και να ονειρεύεστε. Πολλές φορές τα όνειρά σας ματαιώνονται από δύσκολες καταστάσεις, αλλά υπάρχει μια αφοσιωμένη ομάδα από την πλευρά της Πολιτείας για να σας υποστηρίξει».

Από την πλευρά του Οδυσσέας Βουδούρης, πρόεδρος του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ», επισήμανε:

«Ένας κόσμος χωρίς δικαιώματα θα είναι μια κόλαση όχι μόνο γι’ αυτούς που θα βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατώνται, αλλά και για όλους μας».

«Η ιδέα ήταν να βγάλουμε ένα “Διαβατήριο Δικαιωμάτων” για παιδιά, που θα γράφει τι μπορούν να ζητούν και να απαιτούν από τις διάφορες υπηρεσίες στη χώρα. Εύχομαι στο μέλλον τα δικαιώματα να είναι αυτονόητα και να μην χρειάζεται το διαβατήριο αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης, μιλώντας στην εκδήλωση.

Με πληροφορίες από i-efimerida

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση