,

Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται οικονομικά κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν θανατηφόρο έμφραγμα

Οι ηλικιωμένοι που έχουν προσωπικές οικονομικές δυσκολίες, λόγω του αυξημένου στρες που βιώνουν, κινδυνεύουν σχεδόν διπλά, να υποστούν ένα θανατηφόρο έμφραγμα.

Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται οικονομικά κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν θανατηφόρο έμφραγμα

Το στρες μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό κίνδυνο για την καρδιά μας. Εκτός από τις οξείες καταστάσεις, όπου μεγάλα επεισόδια στη ζωή, μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία τις ικανότητες προσαρμογής ενός ατόμου, παραδείγματος χάρη ένα διαζύγιο, νομικές υποθέσεις, απώλεια εργασίας, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια κλπ., υπάρχουν και κάποια που θεωρούνται μικρότερα, όπως είναι τα οικονομικά προβλήματα, που μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το 2018, μια αμερικανική μελέτη που έγινε για πρώτη φορά, ανέδειξε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, η απώλεια περιουσιακών στοιχείων, σε μετρητά ή άλλη μορφή.

Advertisment

Η μελέτη έδειξε ότι, οι άνθρωποι που μετά την ηλικία των 50 χρόνων χάνουν ξαφνικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της περιουσίας τους, είναι πιθανότερο ότι θα πεθάνουν πιο γρήγορα, σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που δεν αντιμετώπισαν τέτοια σοβαρή οικονομική απώλεια.

Όσοι έχασαν μέσα σε διάστημα έως 2 ετών το 75% των αποταμιεύσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τους (αξίας μετοχών, αξίας ακινήτου, πτώχευση επιχείρησης κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη 20ετία από την οικονομική απώλεια, σε σχέση με όσους δεν έχασαν την περιουσία τους.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι, οι ηλικιωμένοι που έχουν προσωπικές οικονομικές δυσκολίες, λόγω του αυξημένου στρες που βιώνουν, κινδυνεύουν σχεδόν διπλά, να υποστούν ένα θανατηφόρο έμφραγμα, σε σχέση με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Advertisment

Οι ερευνητές από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Μέριλαντ και Γιέηλ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζέισον Φάλβεϊ, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία από 2.851 ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών, που είχαν υποστεί έμφραγμα και βρήκαν ότι εκείνοι που δυσκολευόντουσαν με τα οικονομικά τους, είχαν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων.

Έξι μήνες μετά το έμφραγμα, το ποσοστό θανάτου για εκείνους που δεν είχαν οικονομικά προβλήματα ήταν 7,2%, για εκείνους που είχαν μέτρια οικονομικά προβλήματα ήταν 9,2% και για εκείνους που είχαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες ήταν σχεδόν 17%, δηλαδή, σχεδόν διπλάσια πιθανότητα θανάτου μετά το έμφραγμα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν οικονομικά προβλήματα.

«Πολλοί ηλικιωμένοι που είναι ζορισμένοι οικονομικά, παραλείπουν να πάνε στον γιατρό ή να πάρουν φάρμακα λόγω του κόστους τους. Τα οικονομικά προβλήματα συνιστούν ισχυρό προγνωστικό δείκτη για την έκβαση της υγείας των ηλικιωμένων μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμη και όταν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως πόσο άρρωστοι ήταν οι ηλικιωμένοι πριν το έμφραγμα ή στη διάρκεια της νοσηλείας τους μετά από αυτό», δήλωσε ο δρ Φάλβεϊ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση