, ,

Επαναστατική μελέτη δείχνει πώς η ροδιόλα προστατεύει τους ανθρώπους από ιογενείς λοιμώξεις

Επίσης γνωστή ως αρκτική ρίζα ή χρυσή ρίζα, έχει ήδη αποδειχτεί κλινικά ότι η ροδιόλα διεγείρει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της

Επίσης γνωστή ως αρκτική ρίζα ή χρυσή ρίζα, έχει ήδη αποδειχτεί κλινικά ότι η ροδιόλα διεγείρει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης και ενισχύει την υγιή ισορροπία των νευροδιαβιβαστών. Τώρα πλέον, δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι το βότανο αυτό προστατεύει από μολύνσεις από ιούς.

Η αρκτική ρίζα είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Σιβηρία, όπου ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο και ξηρό πολικό κλίμα. Οι βασικές φαρμακευτικές ενώσεις της προέρχεται από τη ρίζα του φυτού. Στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η αρκτική ρίζα έχει αναγνωριστεί παραδοσιακά για τις προσαρμογόνες της ιδιότητες. Το προσαρμογόνο είναι ένας φυσιολογικός παράγοντας που αυξάνει με φυσικό τρόπο την αντίσταση του οργανισμού στη σωματική και συναισθηματική πίεση. Έχει αποδειχτεί κλινικά ότι διεγείρει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης και ενισχύει την υγιή ισορροπία των νευροδιαβιβαστών.

Advertisment

Πρωτοποριακές μελέτες με επικεφαλής τον David Nieman, μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Ανθρώπινων Επιδόσεων του Πανεπιστημίου των Απαλαχίων στην Καννάπολη, βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους και που αποδεικνύουν την αντιιική δράση των πολυφαινολών που υπάρχουν στο βατόμουρο και το πράσινο τσάι. Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2002 στο περιοδικό του Αμερικανικού Βοτανικού Συμβουλίου «HerbalGram» ανέφερε ότι πολυάριθμες μελέτες στη ροδιόλα τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα έδειξαν ότι εμποδίζει την κόπωση, το άγχος και τις επιβλαβείς επιδράσεις της στέρησης οξυγόνου. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι δρα ως αντιοξειδωτικό, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τη σεξουαλική ενέργεια.

H αποτελεσματικότητα της ροδιόλας επιβεβαιώθηκε σε μία ανάλυση 11 ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο μελετών σε ανθρώπους το 2011. Οι αναλυτές χρησιμοποίησαν μελέτες που όλες είχαν αξιολογηθεί από μέτριες ως καλές και η ανάλυση του συνδυασμού των δεδομένων τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ροδιόλα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στις σωματικές και πνευματικές επιδόσεις, καθώς και σε ορισμένες καταστάσεις που αφορούν την ψυχική υγεία.

Έλεγχος της αντιιικής δράσης

Η μελέτη του Nieman έχει τίτλο «Η αντιιική δράση της ροδιόλας στους αθλητές μετά από τρέξιμο σε αγώνα δρόμου», δόθηκε στη δημοσιότητα 31 Ιουλίου στην ιστοσελίδα «Frontiers in Nutrition» και είναι η πρώτη που παρουσιάζει αντιιική δράση. Στη μελέτη του, οι 48 μαραθωνοδρόμοι που συμμετείχαν το 2012 στον Thunder Road Marathon στην πόλη Charlotte των ΗΠΑ χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες που λάμβαναν είτε 600 mg ροδιόλας είτε εικονικό φάρμακο για 1 μήνα πριν από τον αγώνα. Δείγματα αίματος συγκεντρώθηκαν 1 ημέρα πριν από τον μαραθώνιο και 15 λεπτά και 1,5 ώρα μετά τον αγώνα.

Advertisment

Στις αρχικές μελέτες δεν βρέθηκε καμία επίδραση στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Σε πρόσθετες μελέτες χρησιμοποιήθηκε μια ανάλυση στο εργαστήριο προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα των πολυφαινολικών ενώσεων να προστατεύουν τα κύτταρα από τον ιό της φυσαλιδώδους στοματίτιδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ροδιόλα καθυστέρησε την ιογενή λοίμωξη ως και 12 ώρες μετά τον μαραθώνιο. Ο Nieman ήταν ο πρώτος επιστήμονας που διαπίστωσε ότι οι μαραθωνοδρόμοι είναι επιρρεπείς στις ιογενείς λοιμώξεις, όπως αυτές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μετά τον αγώνα. Αυτή η ανακάλυψη του έδωσε κίνητρο για να ερευνήσει τις φυτικές ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση και να ενισχύσουν την ανάρρωση και τη συνολική αθλητική απόδοση.

Από τη στιγμή που η χορήγηση ροδιόλας φαίνεται ότι επηρεάζει τα κεντρικά επίπεδα μονοαμίνης, θα μπορούσε επίσης να έχει πλεονεκτήματα και να αποτελέσει ένα προσαρμογόνο επιλογής σε κλινικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ανισορροπία στις μονοαμίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχουν γίνει επίσης έρευνες σε τομείς όπως το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, την ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Ο Nieman σημείωσε τα εξής: «Βασικά μετά από έντονη προσπάθεια τα βακτήρια και οι ιοί πολλαπλασιάζονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τον κανονικό εξαιτίας παραγόντων στον ορό, όπως οι ορμόνες του στρες και οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες. Αυτός είναι ο λόγος που οι δρομείς έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν μετά από έναν μαραθώνιο. Δείξαμε ότι σε όσους κατανάλωσαν ροδιόλα οι ιοί δεν μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, κάτι που σημαίνει ότι ενήργησε ως αντίμετρο». Οι δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο και που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη πραγματοποιήθηκαν από τον David Nieman και τη Maryam Ahmed, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Απαλαχίων, ειδική στον τομέα της Ιολογίας και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης.

Η Ahmed αναφέρει: «Πολλοί από αυτούς τους τύπους ενώσεων δεν μπορούν να δοκιμαστούν στους ανθρώπους. Έτσι, η πραγματικά μοναδική διάσταση αυτής της μελέτης είναι ότι χορηγήσαμε στα άτομα αυτά συμπληρώματα και αναλύσαμε δείγμα από το αίμα τους στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τις πειραματικές διαδικασίες που έχουμε αναπτύξει με σκοπό να διαπιστώσουμε αν οι ενώσεις αυτές μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα από τους ιούς». Χρησιμοποιώντας τα ειδικά σχεδιασμένα τεστ, η Ahmed και ο Nieman εντόπισαν επίσης ένα μείγμα πολυφαινολικών ενώσεων στο πράσινο τσάι και τα βατόμουρα το οποίο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από τη ροδιόλα στην πρόληψη της αναπαραγωγής των ιών σε αθλητές μετά από έντονο αγώνα.

Οι διαπιστώσεις αυτές αναφέρθηκαν σε μια μελέτη του 2014 με τίτλο «Η προστατευτική δράση που ασκούν οι εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες πρωτεΐνες σε σκόνη ενάντια στην ευαισθησία στις μολύνσεις από ιούς» η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research». Η μελέτη είχε επικεφαλής τον Nieman σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διατροφής Dole και το Ινστιτούτο Μελέτης Φυτών για την Ανθρώπινη Υγεία που εδρεύουν στη Βόρεια Καρολίνα.

Όλοι μπορούν να ωφεληθούν

Η ροδιόλα τονώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα αποκαθιστώντας την ομοιόσταση (μεταβολική ισορροπία) στο σώμα. Επίσης, αυξάνει τα φυσικά κύτταρα φονείς στο στομάχι και τη σπλήνα. Αυτή η δράση μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά της να ομαλοποιεί τις ορμόνες ρυθμίζοντας την απελευθέρωση των γλυκοκορτικοειδών στο σώμα. Ο Nieman και η Ahmed ισχυρίζονται ότι τα αντιιικά αποτελέσματα των πολυφαινολών είναι περισσότερο ωφέλιμα για τους αθλητές. Ο Nieman ήταν επικεφαλής μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2012 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients». Σε αυτή συμμετείχαν 1.000 άτομα και αποδείχτηκε ότι όσοι κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες φρούτων την ημέρα μείωσαν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

«Οι ενώσεις που εξετάζουμε δεν απευθύνονται μόνο σε αθλητές», τονίζει η Ahmed. «Είναι επίσης αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές και έχουν επιπλέον ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν πολύ κόσμο». Ο Nieman προσθέτει: «Πραγματοποιούμε μερικές από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν ότι οι φυτικές πολυφαινόλες – οι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και που τους δίνουν χρώματα, όπως μοβ, κόκκινο και κίτρινο – βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην απαλλαγή από τους ιούς και στη διατήρηση της ικανότητάς τους να πολλαπλασιάζονται υπό έλεγχο».

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.herbwisdom.com

journal.frontiersin.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση