,

Γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι υποφέρουν από πόνο στη μέση; Οι… Νεάντερταλ μας δίνουν την εξήγηση

Οι Νεάντερταλ δεν διαφέρουν από τους σύγχρονους ανθρώπους ως προς την οσφυϊκή σφήνωση και επομένως πιθανότατα διέθεταν καμπύλη στη μέση όπως εμείς.

Οι Νεάντερταλ μας «δίνουν» ενδείξεις για το γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι υποφέρουν από πόνο στη μέση

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι Νεάντερταλ μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στη μέση. Οι σπονδυλικές τους στήλες δείχνουν ότι μεγάλος μέρος του πόνου από τον οποίο υποφέρουμε σήμερα οφείλεται στη λιγότερη σωματική δραστηριότητα, στην κακή στάση του σώματος και στη χρήση επίπλων.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να εντοπιστεί για πρώτη φορά στους ανθρώπους μετά τη στροφή που έγινε κατά τη βιομηχανική επανάσταση στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι περισσότερες θέσεις εργασίας πέρασαν από τη γεωργία και την υψηλή δραστηριότητα στην καθιστική εργασία. Οι αναλύσεις της σπονδυλικής στήλης υπέθεταν προηγουμένως ότι οι προ-νεωτερικοί μας πρόγονοι είχαν διαφορετική σπονδυλική στήλη λόγω της εξέλιξης. Όμως οι ερευνητές εξετάζοντας άθικτες σπονδυλικές στήλες από όλους τους αιώνες διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα οι σπονδυλικές στήλες παρέμειναν ίδιες κυρίως μέχρι το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας.

Advertisment

Στη συνέχεια, η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης αλλάζει, γεγονός που προκαλείται εν μέρει από τη «σφήνωση» των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων – το μαλακότερο υλικό μεταξύ των σπονδύλων. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 300 σπονδυλικές στήλες προβιομηχανικών και μεταβιομηχανικών σπονδυλικών στηλών ανδρών και γυναικών από όλο τον κόσμο.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι σπονδυλικές στήλες των μεταβιομηχανικών ανθρώπων παρουσίαζαν μεγαλύτερη σφήνωση στην οσφυϊκή μοίρα από ό,τι εκείνες των προβιομηχανικών ανθρώπων. Επιπλέον, οι σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ διέφεραν σημαντικά από εκείνες των μεταβιομηχανικών ανθρώπων, αλλά όχι από εκείνες των προβιομηχανικών ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν διαφορές που να συνδέονται με τη γεωγραφία εντός των δειγμάτων της ίδιας εποχής.

Ο Δρ Σκοτ Γουίλιαμς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Οι Νεάντερταλ δεν διαφέρουν από τους σύγχρονους ανθρώπους ως προς την οσφυϊκή σφήνωση και επομένως πιθανότατα διέθεταν καμπύλη στη μέση όπως εμείς. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, και συγκεκριμένα μετά την έναρξη της εκβιομηχάνισης στα τέλη του 19ου αιώνα, βλέπουμε αυξημένη σφήνωση στα οστά του κάτω μέρους της πλάτης των σημερινών ανθρώπων – μια αλλαγή που μπορεί να σχετίζεται με τις υψηλότερες περιπτώσεις πόνου, και άλλων παθήσεων, στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες.

Advertisment

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της θεώρησης προέρχεται από τη σφήνωση των οσφυϊκών ή κατώτερων σπονδύλων των Νεάντερταλ – οι σπονδυλικές τους στήλες σε αυτή την περιοχή καμπυλώνουν λιγότερο από εκείνες των σύγχρονων ανθρώπων που μελετήθηκαν στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα ποσοστά οσφυαλγίας συνδέονται με τις αστικές περιοχές και ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα “κλειστών εργαστηρίων”, όπου οι εργαζόμενοι διατηρούν κουραστικές και επώδυνες στάσεις εργασίας, όπως το να κάθονται συνεχώς σε σκαμνιά με κλίση προς τα εμπρός».

Ο Δρ Williams πρόσθεσε: «Ο προ-βιομηχανικός έναντι του μετα-βιομηχανικού τρόπου ζωής είναι ο σημαντικός παράγοντας. Η καμπυλότητα της οσφύος αποτελείται από μαλακούς ιστούς (π.χ. μεσοσπονδύλιους δίσκους) και όχι μόνο από οστά, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι η οσφυϊκή λόρδωση των Νεάντερταλ διέφερε από εκείνη των σύγχρονων ανθρώπων. Τα οστά είναι συχνά το μόνο που διατηρείται στα απολιθώματα, οπότε είναι το μόνο με το οποίο μπορούμε να δουλέψουμε».

Τα μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η κακή στάση του σώματος και η χρήση επίπλων, μεταξύ άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής που συνόδευσαν την εκβιομηχάνιση, είχαν ως αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, να μην υπάρχουν επαρκείς δομές μαλακών ιστών για να υποστηρίξουν την οσφυϊκή λόρδωση κατά την ανάπτυξη.

Για να αντισταθμίσουν, τα οστά της οσφύος μας στη μέση παρουσιάζουν εντονότερη καμπύλη από τους προ-βιομηχανικούς και Νεάντερταλ προκατόχους μας, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη συχνότητα του πόνου στη μέση που συναντάμε στις μετα-βιομηχανικές κοινωνίες». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS Nexus.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/neanderthals-clues-as-to-why-modern-humans-suffer-lower-back-pain/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Μελέτη: Οι περίπατοι στο φυσικό περιβάλλον συμβάλουν στην προστασία από την κατάθλιψη και το άσθμα
4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής
Χυμός παντζαριού: Τα οφέλη του για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση