Ημικρανία: 10 «κρυφοί» παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της

Το hit list των παραγόντων που πυροδοτούν την ημικρανία

Ημικρανία: 10 «κρυφοί» παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της

Εάν η ημικρανία είναι δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, τότε πιθανότατα γνωρίζετε ότι χρειάζεστε ακριβώς τη σωστή ποσότητα ύπνου, άσκησης ή καφεΐνης για να κρατήσετε μακριά τους παλλόμενους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα των κρίσεων. Η τελεία ισορροπία είναι όμως δυσεύρετη και συχνά μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με τον πόνο απρόσμενα, ακόμα και εάν έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα το πρόγραμμά μας ή και τις συμβουλές των ειδικών.

Για να την διαχειριστείτε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά κοινά ερεθίσματα ημικρανίας που μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό.

Advertisment

Το hit list των παραγόντων που πυροδοτούν την ημικρανία

Η λίστα των παραγόντων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την ημικρανία είναι μεγάλη και η λίστα των πιθανών συνδυασμών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, προσέχοντας μερικά από αυτά που μπορεί να συμβαίνουν την ίδια στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της ημικρανίας.

1. Πολλές ή λίγες ώρες ύπνου

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ημικρανίες όταν κοιμούνται λιγότερο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική Mayo. Αλλά και οι περισσότερες ώρες ύπνου από το συνηθισμένο μπορεί να προκαλέσει ακριβώς το ίδιο. Η συνέπεια στην ώρα που κοιμάστε αλλά και ξυπνάτε είναι το «κλειδί» για την πρόληψη των ημικρανιών.

2. Περνάτε πολλές ώρες χωρίς να φάτε

Η πείνα έχει αναγνωριστεί επίσημα ως παράγοντας εμφάνισης της ημικρανίας, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Όπως και με το πρόγραμμα ύπνου σας, μπορεί να ωφεληθείτε από την κατανάλωση γευμάτων και σνακ σταθερά την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να έχετε ένα σνακ στη διάθεσή σας για να σας κρατήσει σε περίπτωση που καθυστερήσετε να φάτε το γεύμα σας, όπως λίγους ξηρούς καρπούς.

Advertisment

3. Αύξηση ή και… μείωση στο στρες

Το συναισθηματικό στρες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν ημικρανία, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Τα στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας και αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ημικρανίας. Το ίδιο όμως, μπορεί να συμβεί όταν τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών πέφτουν, όπως όταν χαλαρώνετε μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά.

4. Πολλή ή λίγη καφεΐνη

Εάν καταναλώνετε καφεΐνη τακτικά, τότε η καθυστέρηση ή η παράλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία σας συνηθίζουν σε αυτήν την προβλέψιμη δόση καφεΐνης και δεν λειτουργούν το ίδιο χωρίς αυτήν, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

5. Αφυδάτωση

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ημικρανία ισχυρίζονται ότι η αφυδάτωση μπορεί να την προκαλέσει αναφέρουν οι ειδικοί από το αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία. Για μερικούς ανθρώπους, ακόμη και η ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, επομένως είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας νερό και να παρακολουθείτε την πρόσληψη υγρών μέσα στην ημέρα.

6. Έντονη φυσική δραστηριότητα

Ενώ η τακτική άσκηση μπορεί σας βοηθήσει επειδή οδηγεί στην απελευθέρωση φυσικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας που ευνοούν την καλή μας διάθεση, γνωστές και ως ενδορφίνες, η απότομη και αυξημένη ένταση μπορεί να προκαλέσει ην απελευθέρωση ορμονών του στρες ή ενδεχομένως να οδηγήσει σε πείνα ή αφυδάτωση. Τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας.

7. Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανία συγκριτικά με τους άνδρες και έως και το 75% των γυναικών τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, σημειώνει το αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας.

8. Ορισμένες τροφές

Ορισμένες τροφές όπως παλαιωμένα τυριά ή αλλαντικά έχουν αναγνωριστεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ημικρανίας. Αλλά οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό, όπως ένα πρόσθετο ή συντηρητικό, μπορεί να αποτελέσει εξατομικευμένο παράγοντα για καθέναν ξεχωριστά, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Cleveland Clinic. Παρακολουθώντας τι τρώτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι τα συστατικά ή τα τρόφιμα που εντείνουν ή προλαμβάνουν την ημικρανία.

9. Αλλαγές του καιρού

Πολλοί διαφορετικοί τύποι καιρικών συνθηκών και αλλαγές μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της θερμοκρασίας, των διακυμάνσεων της υγρασίας, των καταιγίδων και των αλλαγών της ατμοσφαιρικής πίεσης, σημειώνει το American Migraine Foundation.

10. Έντονα φώτα και δυνατοί ήχοι

Τα έντονα φώτα ή εκείνα που αναβοσβήνουν έχουν ευρέως αναγνωριστεί ως παράγοντες εμφάνισης της ημικρανίας, όπως και οι δυνατοί ήχοι. Εάν αυτά τα ερεθίσματα σας επηρεάζουν, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε να εκτίθεστε σε αυτά.

Με πληροφορίες από vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση