SOS από 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο έπειτα από περιπτώσεις εκθαλάσσωσης ζιφιών

Σήμα κινδύνου για τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Ιόνιο απέστειλαν στον Πρωθυπουργό 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

SOS από 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο έπειτα από περιπτώσεις εκθαλάσσωσης ζιφιών

Σήμα κινδύνου για τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Ιόνιο και τις συνέπειές τους στο θαλάσσιο πληθυσμό απέστειλαν στον Πρωθυπουργό 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας να διακοπούν άμεσα οι εργασίες στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με επίσημη επιστολή τους τόσο προς τον Πρωθυπουργό, όσο και προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνουν έκκληση να ζητήσει η κυβέρνηση από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Advertisment

Αιτία γιο το επείγον αίτημα είναι το γεγονός ότι στην περιοχή που πραγματοποιούνται οι έρευνες από το ειδικό ερευνητικό σκάφος “SW Cook” έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά εκθαλάσσωσης ζιφιών.

Στην επιστολή τους οι 15 οργανώσεις ζητούν επίσης αυξημένη επαγρύπνηση στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των παράκτιων περιοχών για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Επίσης τονίζουν ότι η εθνική, η κοινοτική και η διεθνής νομοθεσία προβλέπουν την αρχή της προφύλαξης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπούν οι σεισμικές έρευνες λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις του θορύβου στα κητώδη, ειδικά όταν αυτός προέρχεται από σεισμικές έρευνες ή από τη χρήση στρατιωτικού σόναρ.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις, όπως αυτές αναφέρονται στη σχετική επιστολή «[ο] Ανάδοχος οφείλει επίσης να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο κάθε περιβαλλοντική ρύπανση ή ζημία στα νερά, στο έδαφος ή στην ατμόσφαιρα που μπορεί να προκληθεί σε σχέση με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων».

Advertisment

Η ίδια διάταξη προβλέπει επίσης ότι «σε περίπτωση που ο Εκμισθωτής ή Εργοδότης κρίνει ότι οποιεσδήποτε εργασίες ή εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί ή δραστηριότητες που διεξάγονται δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο πρόσωπα ή περιουσία τρίτου προσώπου ή ρυπαίνουν ή επιφέρουν ζημία στο περιβάλλον, στην πανίδα, στη χλωρίδα ή στους θαλάσσιους οργανισμούς, ζητά από τον Ανάδοχο να λάβει διορθωτικά μέτρα, εντός εύλογης χρονικής περιόδου και να αποκαταστήσει οποιαδήποτε ζημία στο περιβάλλον».

Η διεθνής βιβλιογραφία τεκιώνει τις επιπτώσεις του θορύβου στα κητώδη περιλαμβάνουν σειρά σοβαρών καταστάσεων όπως π.χ. απώλεια ακουστικής ευαισθησίας, προσωρινό ή μόνιμο τραύμα, αλλαγή συμπεριφοράς, αύξηση στρες, εκβρασμός, θάνατο….

Η επιστολή υπογράφεται από τις παρακάτω οργανώσεις:

ΑΝΙΜΑ, Αρίων- Ερευνητική Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Πέλαγος Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, Greenpeace, iSea, MEDASSET, MΟm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, και WWF Ελλάς.

Πηγή: terranews

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση