,

Το πρώτο ελληνικό νησί που καταργεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας

Η Αλόννησος είναι το πρώτο νησί στη χώρα που λαμβάνει μέτρα κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμος Αλοννήσου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και την Mom (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), ώστε να καταργηθούν στο νησί οι πλαστικές σακούλες.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται από τη χρήση της πλαστικής σακούλας, επιβαρύνοντας σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από το νησί αλλά και τον παράκτιο χώρο, ένας χώρος με ιδιαίτερη σημασία, αφού φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Advertisment

Στα πλαίσια του προγράμματος, υπολογίζεται να μοιραστούν περίπου 2.000 επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες στους κατοίκους του νησιού, να οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και καθηγητών, ενώ αναμένεται και η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλοι δήμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας, η χρήση της οποίας υπολογίζεται στη χώρα μας στις 269 σακούλες ανά άτομο/έτος.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση