,

Stonehenge: Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον λόγο που δημιουργήθηκε

Λένε ότι ο χώρος δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών.

Stonehenge: Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον λόγο που δημιουργήθηκε

Το μυστήριο του Στόουνχεντζ μπορεί τελικά να εξιχνιάστηκε από ερευνητές που λένε ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο ηλιακό ημερολόγιο που μπορεί να συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την αρχαία Αίγυπτο.

Ο καθηγητής Timothy Darvill, από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν τις ημέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες.

Advertisment

Οι εβδομάδες διαρκούσαν δέκα ημέρες και οι μήνες ήταν περισσότεροι από όσους έχουμε συνηθίσει σήμερα. «Ένα τέτοιο ηλιακό ημερολόγιο αναπτύχθηκε στην ανατολική Μεσόγειο τους αιώνες μετά το 3000 π.Χ. και υιοθετήθηκε από την Αίγυπτο ως Πολιτικό Ημερολόγιο γύρω στο 2700 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχή του Παλαιού Βασιλείου γύρω στο 2600 π.Χ.», είπε. Είναι πιθανό το ημερολόγιο που παρακολουθείται από το Στόουνχεντζ να επηρεάστηκε από έναν από αυτούς τους πολιτισμούς.

Ο χώρος του Στόουνχεντζ είναι ευθυγραμμισμένος προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου του θερινού ηλιοστασίου και της δύσης του ηλίου του χειμερινού ηλιοστασίου, γεγονός που έχει οδηγήσει εδώ και καιρό τους ερευνητές να υποθέσουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος ημερολογίου, δήλωσε ο καθηγητής Ντάρβιλ.

Το εξώτερο σκηνικό του Στόουνχεντζ – ένας κύκλος από 30 όρθιες πέτρες από σαρσέν – κατασκευάστηκε περίπου το 2.500 π.Χ. Ο καθηγητής Darvill βασίστηκε σε αυτές τις γνώσεις αναλύοντας τις πέτρες και συγκρίνοντάς τες με άλλα ημερολόγια αυτής της περιόδου.«Το προτεινόμενο ημερολόγιο λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο», δήλωσε. «Κάθε μία από τις 30 πέτρες στον κύκλο αντιπροσωπεύει μια ημέρα μέσα σε έναν μήνα, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τρεις εβδομάδες των 10 ημερών η κάθε μία».

Advertisment

Οι χαρακτηριστικές πέτρες στον κύκλο σηματοδοτούν την αρχή κάθε εβδομάδας και ο σχεδιασμός αντανακλά επίσης μια δίσεκτη ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια – που σηματοδοτείται από τις τέσσερις πέτρες-σταθμούς έξω από τον κύκλο του σάρσεν, από τις οποίες τώρα έχουν απομείνει μόνο δύο.

Ένας πενθήμερος μήνας εισήχθη στο ημερολόγιο για να εναρμονιστεί με το ηλιακό έτος – που αντιπροσωπεύεται από τους πέντε τρίλιθους στο κέντρο του χώρου. Ο τρίλιθος είναι μια κατασκευή που αποτελείται από δύο μεγάλες κάθετες πέτρες που στηρίζουν μια τρίτη πέτρα οριζόντια στην κορυφή. Η ευθυγράμμιση του ημερολογίου με τον ήλιο σημαίνει ότι τυχόν λάθη στην καταμέτρηση των ημερών θα γίνονταν εύκολα αντιληπτά, καθώς ο ήλιος θα βρισκόταν σε λάθος θέση κατά τη διάρκεια των θερινών και χειμερινών ηλιοστασίων.

Πηγή:

news.sky.com/story/stonehenge-mystery-solved-heres-why-the-monument-was-made-12555094

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση