,

Τι είναι η ευημερία; Και πώς διαφέρει από την ευτυχία

Κάθε άτομο χρειάζεται να αποφασίσει τι το κάνει να αισθάνεται ότι η ζωή του είναι «σε καλό δρόμο», ώστε να ορίσει την ευημερία για

Τι είναι η ευημερία; Και πώς διαφέρει από την ευτυχία

Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα. Χθες, είδα το μωρό μου (11 εβδομάδων) να κουνιέται στον υπέρηχο. Ένα χαμόγελο σχηματίστηκε αμέσως στο πρόσωπό μου. Αυτό είναι ευτυχία, ή πιο συγκεκριμένα, χαρά. Η ευτυχία μπορεί επίσης να μοιάζει με ικανοποίηση, όπως όταν χαλαρώνουμε σε ένα ηλιόλουστο μέρος με ένα φλιτζάνι τσάι. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις της ευτυχίας, αλλά σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα παροδικό συναίσθημα.

Η ευημερία είναι διαφορετική. Το αγαπημένο μου μέτρο της ευημερίας είναι ένα πολύ απλό. Δοκιμάστε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση: Αισθάνεστε ότι η ζωή σας είναι σε καλό δρόμο; Στην έρευνα, ερωτηματολόγια με ένα μόνο στοιχείο όπως αυτό συχνά αποδίδουν εξίσου καλά με πολύ μεγαλύτερα ερωτηματολόγια.

Advertisment

Πώς να δημιουργήσουμε το δικό σας, εξατομικευμένο δείκτη ευημερίας

Αυτό που κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι η ζωή του είναι σε καλό δρόμο δεν θα είναι το ίδιο με αυτό ενός άλλου ατόμου. Είμαστε διαφορετικοί. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ευτυχία, άλλοι στην έννοια και άλλοι στον ψυχολογικό «πλούτο» (αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν ποικίλες εμπειρίες).

Ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται «λειτουργικός ορισμός» για το τι μας κάνει ατομικά να αισθανόμαστε ότι η ζωή μας είναι σε καλό δρόμο. Για να σας δώσω μια ιδέα για το πώς να το κάνετε αυτό, παραθέτω ορισμένες πτυχές του δικού μου ορισμού:

– Ένας παράγοντας που είναι απίστευτα σημαντικός για μένα είναι αν η εργασία και τα χόμπι μου δημιουργούν αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους που σκέφτονται με ενδιαφέροντες τρόπους. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι εξίσου έξυπνοι με μένα (ή και εξυπνότεροι), αλλά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και στυλ σκέψης.

Advertisment

– Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι μου αρέσει να αισθάνομαι ότι αναπτύσσομαι. Μου αρέσει να ενσωματώνω τα στυλ σκέψης και συμπεριφοράς των άλλων στα δικά μου, με τρόπους που με κάνουν πιο ευέλικτο, πιο επιδέξιο άτομο.

– Ένας τρίτος παράγοντας είναι αν χρησιμοποιώ με επιτυχία τα δύσκολα συναισθήματά μου για να τροφοδοτήσω τους στόχους μου. Για παράδειγμα, αν νιώθω αμηχανία επειδή έδωσα μια κακή απάντηση σε μια συνέντευξη, χρησιμοποιώ αυτή την αμηχανία για να τροφοδοτήσω την αφοσίωσή μου στην ανάπτυξη μιας καλύτερης απάντησης;

Συμβουλές για τη δημιουργία του δικού μας ορισμού

– Να είστε συγκεκριμένοι. Παρατηρήστε ότι τα παραδείγματά μου είναι πολύ προσωπικά, συγκεκριμένα και διαφοροποιημένα. Επιλέξτε τις πιο ακριβείς λέξεις που μπορείτε για να συμπυκνώσετε ακριβώς αυτό που εννοείτε.

– Επικεντρωθείτε σε αυτό που έχετε κάποιο έλεγχο. Για παράδειγμα, νιώθω ότι η ζωή μου πάει καλά όταν η οικογένειά μου και εγώ είμαστε υγιείς. Ωστόσο, έχω περιορισμένο έλεγχο σε αυτό. Για λόγους ανθεκτικότητας, συμπεριλάβετε τι θα σας βοηθούσε να εξακολουθείτε να αισθάνεστε τουλάχιστον εν μέρει σε καλό δρόμο, ακόμη και αν αντιμετωπίζετε προκλήσεις υγείας ή βιώνετε σωματικό πόνο. Είναι εντάξει να συμπεριλάβετε έννοιες όπως η υγεία της οικογένειάς σας, αλλά συμπεριλάβετε και αυτά που έχετε περισσότερο έλεγχο.

– Αφήστε τον εαυτό σας να σκεφτεί αυτό το θέμα. Κάποιες από τις καλύτερες ιδέες σας μπορεί να σας έρθουν αμέσως, αλλά θα σας θυμίσουν άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, αν βάλετε αυτή την ερώτηση στο πίσω μέρος του μυαλού σας και βελτιώσετε τον ορισμό σας με την πάροδο του χρόνου.

– Χρησιμοποιήστε αυτή την άσκηση ως έναν τρόπο κατανόησης και έκφρασης του ποιοι είστε. Αν έχετε σύντροφο, σκεφτείτε να του κοινοποιήσετε αυτό στο οποίοι καταλήξατε, για να του επιτρέψετε να μπει στον εσωτερικό σας κόσμο.

Αυτή μπορεί να είναι μια διασκεδαστική άσκηση που μπορείτε να κάνετε σε μια συνεδρία θεραπείας. Μπορείτε να πάρετε αυτό το άρθρο μαζί σας στον θεραπευτή σας και να του ζητήσετε να σας βοηθήσει να βγάλετε από μέσα σας τις πιο ταιριαστές απαντήσεις.

Πηγή: www.psychologytoday.com/intl/blog/in-practice/202203/what-is-well-being-and-how-is-it-different-happiness

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση