Τι ακριβώς συνέβη στη «μεγάλη παραίτηση» – Ποιοι άλλαξαν εργασία, πού πήγαν και γιατί

Ο όρος αναφέρεται στην πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παραιτούνται από τις θέσεις εργασίας τους μετά την πανδημία.

Τι ακριβώς συνέβη στη «μεγάλη παραίτηση» - Ποιοι άλλαξαν εργασία, πού πήγαν και γιατί

Η «μεγάλη παραίτηση» είναι μια φράση που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2021 και έκτοτε προκαλεί φόβο στους εργοδότες. Ο όρος επινοήθηκε στις ΗΠΑ και αναφέρεται στην πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παραιτούνται από τις θέσεις εργασίας τους μετά την πανδημία.

Έκτοτε έχει γίνει ένας τεράστιος όγκος ερευνών που προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Οι εργαζόμενοι παραιτούνται εντελώς από την εργασία τους, καθώς η πανδημία μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε τις προτεραιότητές μας; Ή παραιτούνται για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε μια διαφορετική καριέρα;

Advertisment

Οι καθηγητές Οικονομικών Κάρλος Καρίγιο-Τουντέλα, Άλεξ Κλάιμο και Ντέιβιντ Ζέντλερ-Μουνρό στο Πανεπιστήμιο του Essex, με άρθρο τους στο thecoversation παρουσίασαν την έρευνά τους κατά την οποία εξέτασαν σε ποιο βαθμό ισχύει αυτή η ισχυρή αφήγηση περί παραίτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η λέξη «μεγάλη» έχει φυσικά δύο σημασίες και εξετάσαν τόσο το μέγεθος των αλλαγών στις παραιτήσεις όσο και το κατά πόσον οι αλλαγές αυτές αποτελούσαν θετική δύναμη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των εργαζομένων. Εξετάσαν επίσης κατά πόσον η όποια αύξηση των παραιτήσεων μπορεί να επιδείνωσε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Η αύξηση των παραιτήσεων

Υπήρξε όντως μεγάλη αύξηση των παραιτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι οι παραιτήσεις αυξήθηκαν απότομα από τα τέλη του 2020 και ξεπέρασαν σημαντικά τα προ της πανδημίας επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αποχωρήσουν από το εργατικό δυναμικό. Αντίθετα, παρατηρούμε αύξηση των εργαζομένων που παραιτούνται κυρίως για να ξεκινήσουν σε νέες θέσεις εργασίας σε άλλους εργοδότες. Η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση των ατόμων που αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό ήταν μεταξύ των ατόμων άνω των 50 ετών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι συνήθως.

Advertisment

Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι παραιτούνται για να εργαστούν σε άλλους εργοδότες σε αριθμούς άνω του μέσου όρου; Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η αύξηση οφείλεται σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν δραστικές αλλαγές καριέρας, καθώς οι εργαζόμενοι επαναξιολογούν τη ζωή τους μετά την πανδημία. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία.

Από την ανάλυση της εν λόγω μελέτης, φαίνεται ότι η αύξηση των παραιτήσεων οφείλεται σε συντριπτικό βαθμό στους εργαζόμενους που παραιτούνται για να μετακινηθούν πλαγίως σε νέες θέσεις εργασίας στο ίδιο επάγγελμα.

Ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δεν άλλαξαν ουσιαστικά την πορεία της καριέρας τους με αυτές τις μετακινήσεις, αυτό ήταν καλό νέο για τους μισθούς τους. Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται σε θέσεις εργασίας εντός του ίδιου επαγγέλματος έχουν ιστορικά επιτύχει υψηλότερα μισθολογικά κέρδη από εκείνους που παραμένουν στον ίδιο εργοδότη, και σίγουρα το 2021, οι εργαζόμενοι που μετακινούνται σε νέους εργοδότες είδαν υψηλότερα κέρδη από εκείνους που δεν μετακινούνται.

Για τους εργαζόμενους που έχουν αλλάξει θέση εργασίας, αυτό θα προσφέρει κάποια ανάσα έναντι του αυξανόμενου κόστους ζωής. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων παρέμεινε στη θέση εργασίας της και επομένως θα υποφέρει περισσότερο από την κρίση του κόστους ζωής, καθώς οι μισθοί μειώνονται σε πραγματικούς όρους.

Η οπτική των εργοδοτών

Θα μπορούσε η αύξηση των παραιτήσεων να συμβάλει στην αύξηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού; Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν πολλές αναφορές για επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η αύξηση των παραιτήσεων ν μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις δυσκολίες πρόσληψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε υψηλότερο ποσοστό παραιτήσεων μεταξύ των εργαζομένων που προέρχονταν από τους πέντε τομείς «έλλειψης» που δυσκολεύονται περισσότερο να προσλάβουν προσωπικό: κατασκευές, μεταποίηση, κατασκευές, υγεία και τρόφιμα, διοίκηση και υποστήριξη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραιτούνταν για να πάνε σε νέες θέσεις εργασίας εντός του ίδιου κλάδου, οπότε είναι απίθανο να αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων απασχόλησης στους τομείς τους. Αντίθετα, οι λόγοι των δυσκολιών πρόσληψης διαφέρουν ανά τομέα. Για παράδειγμα, ο τομέας της μεταποίησης έχει πληγεί από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε αρκετές χώρες, ενώ οι τομείς των κατασκευών και των τροφίμων υποφέρουν από τη μικρότερη εισροή νεότερων εργαζομένων.

Αντί να είναι η αιτία, οι αυξήσεις των παραιτήσεων σε αυτούς τους πέντε τομείς είναι πιθανότερο να αποτελούν σύμπτωμα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού τους: οι εργοδότες φέρνουν προσωπικό από τους ανταγωνιστές τους προσφέροντας καλύτερες συνθήκες καθώς η οικονομία ανέκαμψε από τα βάθη της πανδημίας. Η απώλεια προσωπικού θα έχει προφανώς δημιουργήσει πρόσθετο πόνο στους εργοδότες που ήδη αγωνίζονταν να προσλάβουν προσωπικό.

Εν ολίγοις, σε αντίθεση με ό,τι ίσως ελπίζουν ορισμένοι, η λεγόμενη μεγάλη παραίτηση του 2021 δεν βελτίωσε σημαντικά τις επαγγελματικές πορείες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που ήταν πρόθυμοι και ικανοί να αλλάξουν εργοδότη ανταμείφθηκαν με βελτιωμένες αμοιβές, ενώ η αύξηση των μισθών για όσους παρέμειναν στη θέση τους θα είναι πιο αργή και ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους ζωής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί των κενών θέσεων εργασίας, των παραιτήσεων και της αύξησης των μισθών επιβραδύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ανάκαμψη της ζήτησης εργασίας έχει εξασθενήσει. Έτσι, αν δεν ήσασταν μέρος της μεγάλης παραίτησης, μπορεί να έχετε ήδη αργήσει πολύ.

Πηγή:

theconversation.com/the-truth-about-the-great-resignation-who-changed-jobs-where-they-went-and-why-180159

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση