,

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι δυσκολευόμαστε να εμπιστευθούμε τους άλλους

Τα συνηθέστερα σημάδια που δείχνουν ότι δυσκολεύεστε να εμπιστευθείτε τους άλλους και πώς να το διαχειριστείτε όταν το αντιληφθείτε.

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι δυσκολευόμαστε να εμπιστευθούμε τους άλλους

Τα προβλήματα εμπιστοσύνης είναι δύσκολα τόσο ως προς τις αιτίες εμφάνισής τους, όσο και ως προς την ίδια την έκφρασή τους και συνεπώς την επίδραση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα σημάδια που δείχνουν ότι δυσκολεύεστε να εμπιστευθείτε τους άλλους και πώς να το διαχειριστείτε όταν το αντιληφθείτε.

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι δυσκολευόμαστε να εμπιστευθούμε τους άλλους

1. Αποφεύγουμε τη δέσμευση

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι όσοι δυσκολεύονται να εμπιστευθούν, συχνά αποφεύγουν τη δέσμευση κι ακόμα κι αν βρεθούν σε αυτή, δυσκολεύονται να τη διαχειριστούν. Αυτό συνοδεύεται από τη δυσκολία να ανοιχτούν, να είναι ορατοί. Συνεπώς, δεν νιώθουν ότι ικανοποιούνται από τις σχέσεις τους.

Advertisment

2. Νιώθουμε ότι οι άλλοι θέλουν να μας πληγώσουν

Οι άνθρωποι με προβλήματα εμπιστοσύνης θα κάνουν συχνά υποθέσεις ότι οι άλλοι προσπαθούν σκοπίμως να τους πληγώσουν. Έτσι, δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις ευγενικές πράξεις, τα κοπλιμέντα ή ακόμα και την αγάπη γενικά, επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι αυθεντική.

3. Απομονωνόμαστε από τους άλλους

Είναι το αποτέλεσμα των παραπάνω υποθέσεων και φόβων. Πολλοί άνθρωποι με δυσκολία στην εμπιστοσύνη θα απομονωθούν ακόμα και στο μικρότερο σημάδι. Από τη στιγμή που είναι στο νου μας, δυσκολεύει την καλλιέργεια νέων σχέσεων.

4. Δεν ανοιγόμαστε

Ακόμα κι όταν τελικά αλληλεπιδράμε με άλλους ανθρώπους, δεν αποκαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Φοβόμαστε να είμαστε ο εαυτός μας, γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα μας αποδεχτεί γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε.

Advertisment

5. Ξεκινάμε συχνά καυγάδες

Όταν νιώθουμε δυσπιστία και περιμένουμε το χειρότερο, συχνά γινόμαστε αντιδραστικοί και ευερέθιστοι. Μπορεί να νιώθουμε συχνά ότι μας προδίδουν, ειδικά όταν θεωρούμε ότι έχουμε αποκαλύψει κάτι για εμάς που δεν σεβάστηκε ο άλλος. Αυτό γίνεται λόγος για καυγά.

6. Νιώθουμε υπερπροστατευτικοί

Όταν δυσκολευόμαστε να εμπιστευθούμε, νιώθουμε υπερπροστατευτικοί με τον εαυτό μας (αλλά και με τους άλλους) και βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε συνεχώς σε άμυνα και να φανταζόμαστε τα χειρότερα σενάρια στις σχέσεις μας ή να κάνουμε καταστροφικές σκέψεις.

7. Διστάζουμε να ανοιχτούμε

Κάποιος που δυσκολεύεται να εμπιστευθεί, δεν ανοίγεται, ούτε εκτίθεται, επειδή αν κάτι δεν πάει καλά σε μια σχέση, θα νιώσει «μετέωρος» ή μπορεί να σκεφτεί ότι δεν τον αποδέχτηκαν γι’ αυτό που είναι.

Πώς να ξεπεράσουμε τα προβλήματα εμπιστοσύνης

Πρώτα απ’ όλα και μετά την αναγνώριση του προβλήματος, χρειάζεται να επεξεργαστούμε παλιά τραύματα και ψυχικούς πόνους. Ναι, όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας νιώθουμε προδοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτελέσει μοτίβο στη ζωή μας.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να νιώσουμε άνετα με το ρίσκο. Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι θα μας απογοητεύσουν σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε. Γιατί και πάλι μια τέτοια στιγμή μπορεί να δουλευτεί και να προχωρήσουμε μπροστά, χτίζοντας και διαφυλάσσοντας μια υγιή σχέση.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/signs-of-trust-issues

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting
«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση