Εταιρεία λανσάρει εμφυτεύσιμα τσιπ για… την ταχύτερη πληρωμή των συναλλαγών!

Το μέλλον θα δείξει με ποιο τρόπο μπορούν να συμπορευτούν η τεχνολογία και η ηθική.

Εταιρεία λανσάρει εμφυτεύσιμα τσιπ για... την ταχύτερη πληρωμή των συναλλαγών!

Κάποτε έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως παίρνουν τη θέση τους στην πραγματικότητα ανοίγοντας κύκλους συζητήσεων μέσα από ενδοιασμούς, οι οποίοι εστιάζονται σε ζητήματα ηθικής.

Ο λόγος για τις ραγδαίες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως τα πρώτα εμφυτεύσιμα τσιπ που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά από την βρετανο-πολωνική εταιρεία Walletmore, για να εξυπηρετήσουν την ταχύτερη διεκπεραίωση πληρωμών. Σύμφωνα με την εταιρεία οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν πραγματικά ανέπαφα σε οποιοδήποτε κατάστημα.

Advertisment

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το τσιπ της Wallmart ζυγίζει λιγότερο από ένα γραμμάριο και το μέγεθός του είναι λίγο μεγαλύτερο από έναν κόκκο ρυζιού. Αποτελείται από ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ και μία κεραία που περικλείεται σε βιοπολυμερές (υλικό φυσικής προέλευσης, παρόμοιο με το πλαστικό).

Η εταιρεία επιβεβαιώνει την ασφάλεια του προϊόντος, επισημαίνοντας ότι διαθέτει τις απαραίτητες εγκρίσεις και λειτουργεί αμέσως μετά την εμφύτευσή του. Η λειτουργία του νέου τσιπ βασίζεται στην τεχνολογία που εφαρμόζεται στο σύστημα ανέπαφων πληρωμών στα smartphone και δεν χρειάζεται μπαταρία ή άλλη πηγή ενέργειας.

Οι ανησυχίες και οι συζητήσεις που έχουν προκύψει τώρα σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Advertisment

Πάντως έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη με τη συμμετοχή 4.000 ατόμων έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό της τάξης του 51% θα σκεφτόταν σοβαρά τη χρήση τέτοιων τσιπ.

Ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι η χρήση εμφυτεύσιμων τσιπ για πληρωμές δεν αποτελεί παρά μία επέκταση «των πραγμάτων του διαδικτύου» (Internet of Things), έναν τρόπο ανταλλαγής δεδομένων. Παράλληλα όμως εφιστούν την προσοχή στο κοινό που θέλει να προχωρήσει σε εμφύτευση και για τους κινδύνους που μπορεί να έχουν.

Η Nada Kakabadse, καθηγήτρια πολιτικής, διακυβέρνησης και ηθικής στο Henley Business School του Reading University εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με το μέλλον των τσιπ θέτοντας ερωτήματα όπως: «σε ποιον ανήκον τα δεδομένα των τσιπ», «ποιος έχει πρόσβαση» αλλά και «αν είναι ηθικό να τοποθετούνται τσιπ στους ανθρώπους σε μια τακτική ανάλογη με τα κατοικίδια» εγείροντας ζητήματα που σχετίζονται με τη χειραγώγηση και τον έλεγχο.

Από την πλευρά του ο Στίβεν Νόρθαμ, ανώτερος λέκτορας στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Winchester και ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας, BioTeq, η οποία κατασκευάζει εμφυτεύσιμα ανέπαφα τσιπ από το 2017, χαρακτηρίζει τις ανησυχίες αυτές αβάσιμες.

Το μέλλον θα δείξει με ποιο τρόπο μπορούν να συμπορευτούν η τεχνολογία και η ηθική.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση