, ,

Μόναχο: Τα πρώτα ηλιακά λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους για τη μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης

Για έναν μεσαίου μεγέθους στόλο περίπου 300 λεωφορείων, οι υπολογισμοί δείχνουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης έως και 2.000 τόνων CO2 ετησίως.

Μόναχο: Τα πρώτα ηλιακά λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους για τη μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης

Η εξοικονόμηση καυσίμων, η μείωση των εκπομπών ρύπων και η μείωση της ρύπανσης είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στα λεωφορεία των δημόσιων συγκοινωνιών – και η πόλη του Μονάχου αγοράζει ένα εισιτήριο για το μέλλον κάνοντας ακριβώς αυτό. Είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν επενδύσει συνολικά σε μια ποιοτικότερη ζωή στην πόλη.

Η Sono Motors, που ιδρύθηκε από μια τριάδα Γερμανών φίλων το 2016, βγήκε στο χρηματιστήριο το 2021, πουλώντας το αυτοκίνητο Sion με τα ηλιακά πάνελ, το οποίο είναι επίσης ένα οικιακό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Τώρα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεταφορών του Μονάχου (MVG), ένα καινοτόμο ηλιακό λεωφορείο θα βγει σύντομα στους δρόμους, μεταφέροντας επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Advertisment

Η ηλιακή τεχνολογία Sono προσφέρει πιθανή εξοικονόμηση έως και 2.500 λίτρων ντίζελ ανά λεωφορείο κάθε χρόνο και μείωση 6,5 μετρικών τόνων τοπικού CO2. Το ρυμουλκούμενο λεωφορείο θα έλκεται από ένα συμβατικό λεωφορείο, για να παρέχει επιπλέον χωρητικότητα σε πολυσύχναστες διαδρομές. Κανονικά, αυτά τα τεράστια ρυμουλκούμενα κινούνται με καύσιμο ντίζελ.

«Το καλοκαίρι, όταν ο κλιματισμός είναι σε πλήρη χρήση, το ρυμουλκούμενο καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που μπορεί να παρέχει το όχημα που το ρυμουλκεί», δήλωσε στο GNN εκπρόσωπος της Sono. Οι 20 φωτοβολταϊκές μονάδες στην οροφή παρέχουν πάνω από 2.000 Watt για την τροφοδοσία της μπαταρίας του οχήματος και ηλεκτρικών φορτίων όπως η θέρμανση και ο κλιματισμός, καθώς και το σύστημα οδήγησης του ρυμουλκούμενου.

Μόναχο: Τα πρώτα ηλιακά λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους για τη μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης
Φωτογραφία: Sono Motors

«Εκτός από την εξοικονόμηση ντίζελ, η πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση της παροχής ενέργειας της μπαταρίας, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της και μειώνοντας το κόστος συντήρησης. Εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηλιακή τεχνολογία της Sono Motors μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στο ίδιο το λεωφορείο – για την υποστήριξη της μπαταρίας υψηλής τάσης ενός ηλεκτρικού λεωφορείου».

Advertisment

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα ηλιακά συστήματα της Sono χρησιμοποιούνται σε δημόσια μέσα μεταφοράς. «Ιδιαίτερα σε περιόδους αύξησης των τιμών της ενέργειας και αύξησης των κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων στις αστικές περιοχές, η ηλιακή τεχνολογία μας προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τους φορείς εκμετάλλευσης δημόσιων μεταφορών», λέει ο Laurin Hahn, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sono Motors.

Για έναν μεσαίου μεγέθους στόλο περίπου 300 λεωφορείων, οι υπολογισμοί δείχνουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης έως και 2.000 μετρικών τόνων CO2 ετησίως. Περαιτέρω αυξήσεις είναι εφικτές στο μέλλον, καθώς τόσο οι ηλιακές κυψέλες όσο και τα ηλεκτρονικά στοιχεία τροφοδοσίας αναμένεται να γίνουν πιο αποδοτικά.

«Είμαι πεπεισμένη από την ιδέα, καθώς εδώ μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά καύσιμα και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές CO2… και αυτό έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα», δήλωσε η αντιδήμαρχος του Μονάχου, Katrin Habenschaden. Το Μόναχο εργάζεται ήδη για την πλήρη μετατροπή του στόλου των λεωφορείων του σε ηλεκτροκίνητα. Η αξιοποίηση της δύναμης του ήλιου καθιστά τη διαδικασία ακόμη πιο βιώσιμη, ενώ παράλληλα επεκτείνει την εμβέλεια των ηλεκτρονικών λεωφορείων.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/munichs-first-solar-bus-technology-tested

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση