, ,

Η Αθήνα θα αποκτήσει τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία το 2022 – Πρώτες δοκιμές στους δρόμους της Κυψέλης

Το πιο πρόσφατο μοντέλο θα εκτελέσει για τέσσερις εβδομάδες δοκιμαστικά το δρομολόγιο της Γραμμής 2 των Τρόλεϊ  «Άνω Κυψέλη – Παγκράτι – Καισαριανή».

Η Αθήνα θα αποκτήσει τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία το 2022 – Πρώτες δοκιμές στους δρόμους της Κυψέλης

Όλες οι Ευρωπαϊκές πόλεις κινούνται με γοργούς ρυθμούς προς την εγκαθίδρυση της «πράσινης» μετακίνησης για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Έτσι, πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή του πέμπτου ηλεκτροκίνητου λεωφορείου που ελέγχεται στους δρόμους της Αθήνας. Στη δοκιμή βρέθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Πάμε στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης» και πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων λεωφορείων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων σε πρώτη φάση θα είναι 200-220 ηλεκτρικά, αναμένεται να δημοσιευτεί και να ενεργοποιηθεί Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες, στα μέσα του 2022 στην πρωτεύουσα θα κυκλοφορούν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

Advertisment

Ο κ. Καραμανλής τόνισε μάλιστα ότι η Αθήνα θα είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών λεωφορείων. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ενταχθεί στο εθνικός σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρούν σε δοκιμαστικές διαδρομές στους δρόμους της Αθήνας ώστε να δοκιμαστούν οι διάφοροι τύποι ηλεκτροκίνητων λεωφορείων σε πραγματικές συνθήκες, με στόχο τη σωστότερη επιλογή. Το πιο πρόσφατο μοντέλο που δοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι το Irizar ie tram. Το λεωφορείο θα εκτελέσει για τέσσερις εβδομάδες δοκιμαστικά το δρομολόγιο της Γραμμής 2 των Τρόλεϊ  «Άνω Κυψέλη – Παγκράτι – Καισαριανή».

Πρόκειται για ένα μοντέλο 12 μέτρων σε μήκος, με αυτόματη και μηχανική ράμπα για ΑμεΑ, εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας και κλιματισμού, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 23 καθήμενοι και 68 όρθιοι. Το συγκεκριμένο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο παραχωρήθηκε στην Ο.ΣΥ. Α.Ε. από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου που στόχο έχει την πλήρη ανανέωση του στόλου των οχημάτων με λεωφορεία νέας τεχνολογίας που θα είναι οικολογικά και συνάμα φιλικά για το επιβατικοί κοινό. Μέχρι σήμερα, έχουν δοκιμαστεί συνολικά πέντε τέτοια ηλεκτρικά λεωφορεία, τρία εκ των οποίων είναι κινεζικής τεχνολογίας και δύο ευρωπαϊκής.

Advertisment

Ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης με τη σειρά του δήλωσε γι’ αυτό το μεγάλο και σημαντικό εγχείρημα: «Ακολουθούμε μια σταθερή πορεία ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών με οχήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον. Η ηλεκτροκίνηση διεισδύει όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητα των μετακινήσεων και η πολιτεία δίνει το παράδειγμα, ανανεώνοντας τον στόλο με νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δημιουργούμε καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες μετακινήσεων για τους πολίτες, με υποδομές που θα παραμείνουν στην υπηρεσία των αστικών συγκοινωνιών και μετά την πανδημία».

Δηλώσεις όμως έγιναν και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ο.ΣΥ. Α.Ε., κ. Στέφανος Αγιάσογλου: «Οδηγούμε την Ο.ΣΥ. Α.Ε. στη νέα εποχή των αστικών συγκοινωνιών. Σήμερα, δοκιμάζουμε το πέμπτο κατά σειρά ηλεκτρικό λεωφορείο σε πραγματικές συνθήκες κίνησης ενόψει της ανανέωσης των οχημάτων μας με λεωφορεία νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και ευελπιστούμε ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς η Αθήνα να είναι η πόλη με τα περισσότερα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τρία βήματα έχουν σχεδιαστεί για τις αστικές συγκοινωνίες: πρώτον, η ανάταξη του στόλου, δεύτερον, η ενίσχυση του στόλου με την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και μέσω leasing και τρίτον, η ανανέωση του στόλου.

Πηγή:

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Copernicus: Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία | Νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο
Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση