Τι θα γινόταν αν η Γη ξαφνικά σταματούσε να γυρίζει;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα 9 πράγματα που θα συνέβαιναν αν η γη σταματούσε να γυρίζει θα ήταν τα εξής εντυπωσιακά...

Τι θα γινόταν αν η Γη ξαφνικά σταματούσε να γυρίζει;

H…ρουτίνα της εδώ και 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια δεν αλλάζει. Γυρίζει, γυρίζει, γυρίζει και αν κάποτε έπρεπε ή σταματούσε κατά τύχη, τότε κυριολεκτικά θα έρχονταν τα πάνω-κάτω.
Εξηγώντας τι περιμένουμε σε μια τέτοια περίπτωση ο διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ήταν σαφής: «Θα ήταν καταστροφικό. Καταστροφικό».

Αν σταματούσε η γη να γυρίζει…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα 9 πράγματα που θα συνέβαιναν αν η γη σταματούσε να γυρίζει θα ήταν τα εξής εντυπωσιακά:

– Την πολύ κακή αυτή μέρα όλα τα πράγματα θα κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα ανατολικά.

– Αμέσως μετά θα δημιουργούνταν τεράστια τσουνάμι που θα μετέφεραν ορμητικά νερά προς την ίδια κατεύθυνση, αφανίζοντας τα πάντα.

– Παράλληλα θα φυσούσαν και θυελλώδεις άνεμοι με ασύλληπτες ταχύτητες προς την ίδια κατεύθυνση παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.

– Η απότομη στάση της γης θα δημιουργούσε επίσης αλλαγές και στο γεωγραφικό της ανάγλυφο. Όλα τα νερά θα συγκεντρώνονταν στο βόρειο και στον νότιο πόλο. Κι έτσι θα υπήρχαν δύο ωκεανοί και στην μέση μια νέα μεγάλη ήπειρος.

– Η τεράστια κινητική δύναμη θα επηρέαζε και τον πυρήνα της γης πρ0καλώντας μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων και δυνατούς σεισμούς παντού.

– Το σχήμα του πλανήτη που μας φιλοξενεί θα άλλαζε και θα εξελισσόταν σε πιο σφαιρικό.

– Και φυσικά έξω από τις κοσμογονικές αυτές αλλαγές δεν θα έμενε το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα θα υπήρχαν δύο είδη κλίματος. Στο ένα ημισφαίριο θα επικρατούσε αφόρητη ζέστη με θερμοκρασίες ερήμου και στο άλλο πολικές θερμοκρασίες. Η ζωή θα ήταν εύκολη για τους ανθρώπους μόνο στο σημείο που «συναντιόνταν» τα δύο κλίματα. Υπάρχει μάλιστα και θεωρία της NASA που υποστηρίζει ότι στη γη θα είχαμε πλέον 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύχτα.

– Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη γη θα εξαφανιζόταν κι έτσι η προστασία μας από τον ήλιο θα ήταν πολύ δύσκολη.

– Τέλος ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάντοφορντ Βόγκαν Πρατ, προβλέπει ότι, σταδιακά, η απόσταση από τη σελήνη θα μειωνόταν και κάποια στιγμή μετά από καιρό εκείνη θα… έπεφτε επάνω στη γη.

Μετά από όλα αυτά μάλλον πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη φύση και να ευχόμαστε να εργάζεται με τους ρυθμούς και τις ταχύτητες που γνωρίζει τόσο καλά να κάνει!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε