,

Οι 7 καλύτερες μη γαλακτοκομικές πηγές προβιοτικών

Πρόκειται για τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια και τα βρίσκουμε σε ορισμένες τροφές και συμπληρώματα.

Οι 7 καλύτερες μη γαλακτοκομικές πηγές προβιοτικών

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και μας παρέχουν πολυάριθμα οφέλη. Πρόκειται για τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια και τα βρίσκουμε σε ορισμένες τροφές και συμπληρώματα. Αν και το γιαούρτι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές προβιοτικών, υπάρχουν και πολλές φυτικές που είναι κατάλληλες για χορτοφάγους και vegan.

Οι καλύτερες μη γαλακτοκομικές πηγές προβιοτικών

1. Λάχανο τουρσί/ Ξινολάχανο

Είναι αρκετά δημοφιλής γαρνιτούρα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Πλούσιο σε προβιοτικά, αλλά και σε κάλιο, βιταμίνες C και Κ. Τα βακτήρια Lactobacillus που περιέχει μετατρέπει τα σάκχαρά του σε γαλακτικό οξύ. Μπορούμε να το βρούμε στην αγορά.

Advertisment

2. Πίκλες

Ένα ακόμη προϊόν ζύμωσης από λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε «καλά» βακτήρια φιλικά προς το γαστρεντερικό μας σύστημα. Οι πίκλες μπορεί να παρασκευάζονται από διάφορα λαχανικά, αλλά τα γνωστότερα είναι από αγγούρι, καρότα, πράσινα φασόλια, κουνουπίδι και κόκκινες πιπεριές. Προσοχή στην περιεκτικότητα αλατιού στο προϊόν που θα αγοράσετε.

3. Κίμτσι

Το κίμτσι είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και είναι δημοφιλές στην Κορεάτικη κουζίνα. Μοιάζει πολύ με το ξινολάχανο. Περιέχει βιταμίνες επίσης και διάφορα αντιοξειδωτικά.

4. Μίσο

Η σούπα μίσο προέρχεται από την Ιαπωνική κουζίνα. Το μίσο είναι ουσιαστικά ένα καρύκευμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και ωφέλιμα βακτήρια. Είναι σημαντικό, αν το μαγειρέψουμε εμείς, να χρησιμοποιούμε ζεστό και όχι καυτό νερό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες εξοντώνουν τα προβιοτικά βακτήρια.

Advertisment

5. Ψωμί από προζύμι

Είναι ένα είδος παραδοσιακού ψωμιού, συνδυασμός νερού και αλευριού που μένει για αρκετές μέρες ώστε να ενεργοποιηθεί ζύμωση.

6. Μηλόξιδο

Το μηλόξιδο έχει πολυάριθμα οφέλη στην οργανισμό μας, αν και χρειάζεται να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες και πάντα αραιωμένο. Αποτελεί μια καλή πηγή προβιοτικών, αφού δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και έχει και ελάχιστες θερμίδες.

7. Κομπούχα

Πρόκειται για τσάι που έχει υποστεί ζύμωση. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β και φαίνεται πως ανακουφίζει και από το φούσκωμα. Έχει ελαφρώς όξινη γεύση, οπότε ορισμένοι το αποφεύγουν. Ωστόσο, η κομπούχα είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/323139.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση