,

Τα αμύγδαλα βοηθούν την καρδιά και καταπολεμούν το λίπος στην κοιλιά

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association» προέβαλε ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ αντί γλυκών

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association» προέβαλε ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ αντί γλυκών σε μια γενικώς υγιεινή διατροφή προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο που αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η μελέτη ήταν αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, αποτελούνταν από 52 συμμετέχοντες και κράτησε 12 εβδομάδες. Όμως, η περίληψη της μελέτης αναφέρει 48 συμμετέχοντες κι έτσι, σε αυτό εδώ το άρθρο αναφέρεται στους 48.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μέσης ηλικίας, υπέρβαροι και είχαν υψηλή συνολική HDL και LDL χοληστερίνη. Κανείς από αυτούς δεν έπασχε από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, έτσι όλοι θεωρούνταν υγιείς. Η μελέτη φυσικά δεν ήταν τυφλή, αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με τα τρόφιμα.

Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη περίοδο των 12 εβδομάδων πραγματοποιήθηκε αλλαγή δίαιτας στις 6 εβδομάδες και μια περίοδος έκπλυσης 2 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο περιόδους των 6 εβδομάδων καθημερινής παρατήρησης. Έτσι, στην πραγματικότητα το πείραμα διήρκεσε 14 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: στη μία δόθηκαν κεκάκια για σνακ και στην άλλη 40 γραμμάρια αμύγδαλα, δηλαδή περίπου μια χούφτα, για 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, μετά από μια περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων με σκοπό να εξαφανιστούν οι επιπτώσεις από τη δίαιτα των πρώτων 6 εβδομάδων, στις 2 ομάδες έγινε αλλαγή στα σνακ.

Advertisment

Η συνολική διατροφή ήταν η ίδια όσον αφορά τις ποσότητες των κορεσμένων λιπαρών ενώ η θερμιδική πρόσληψη μετρήθηκε σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες. Τα κεκάκια και τα αμύγδαλα είχαν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο, κι έτσι δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα όσον αφορά τις θερμίδες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν καθημερινά. Η δίαιτα ελέγχου σε αυτή την περίπτωση ήταν φυσικά εκείνη με τα κεκάκια, η οποία περιείχε υψηλή ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Τα αποτελέσματα

Η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Claire Berryman δήλωσε τα εξής: «Στην έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι η αντικατάσταση των σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με αμύγδαλα μείωσε πολλούς παράγοντες κινδύνου όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, κι επιπλέον βρέθηκε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μείωσε το λίπος στην κοιλιά. Η επιλογή αμυγδάλων ως σνακ μπορεί να αποτελέσει έναν απλό τρόπο για την καταπολέμηση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών ασθενειών».

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακαλύφθηκε ότι παρ’ όλο που το σωματικό βάρος παρέμεινε σχεδόν ίδιο και με τα 2 είδη σνακ, όσοι κατανάλωναν αμύγδαλα εμφάνισαν μειωμένο δείκτη συνολικής κοιλιακής μάζας και δείκτη κοιλιακής λιπώδους μάζας καθώς και μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με όσους κατανάλωναν κεκάκια.

Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά και η μεγάλη περίμετρος μέσης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου.

Το κοιλιακό λίπος είναι σπλαχνικό λίπος, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί σχεδόν σαν ένα όργανο του σώματος εκκρίνοντας διάφορες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανα στη στομαχική κοιλότητα και παράγει ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, να μειώσουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη δημιουργεί αντίσταση σε αυτή εκεί όπου η παγκρεατική ορμόνη που παράγει ινσουλίνη είναι επαρκής. Τα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα όμως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (δηλαδή, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές και διαβήτη).

Στη μελέτη βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων αμυγδάλων αντί γλυκών για 6 εβδομάδες βελτίωσε την LDL / HDL χοληστερίνη και μείωσε την απολιποπρωτεΐνη Β περισσότερο από τη διατροφή ελέγχου, η οποία αύξησε τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έναν δείκτη φλεγμονής. Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση σε αυτόν τον δείκτη στην ομάδα που κατανάλωσε αμύγδαλα.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, όλο και περισσότεροι καρδιολόγοι συνειδητοποιούν ότι η φλεγμονή στις αρτηρίες αποτελεί την πηγή των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε άλλες μελέτες έχουν διαπιστωθεί τα πλεονεκτήματα των αμυγδάλων για την υγεία, αλλά αυτή που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σε μια προηγούμενη μεγάλη επιδημιολογική βρετανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία από όλα τα είδη ξηρών καρπών.

Πηγές:

https://medicalxpress.com

https://jaha.ahajournals.org

https://medicalxpress.com

https://journals.plos.org

https://www.health.harvard.edu

https://foodidentitytheft.com

https://science.naturalnews.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο
Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση