, ,

Αλλεργίες: Ποιος είναι ο κρυφός αντίκτυπός τους στην ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι που ζουν με αλλεργίες μπορεί να είναι επιρρεπείς στο να εμφανίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Αλλεργίες: Ποιος είναι ο κρυφός αντίκτυπός τους στην ψυχική υγεία

Οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες. Οι άνθρωποι που ζουν με αλλεργίες μπορεί να είναι επιρρεπείς στο να εμφανίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη. Η συσχέτιση μεταξύ ψυχικής υγείας και αλλεργιών αποτελεί μια συνεχής συζήτηση, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει φως σε παραλληλισμούς που μπορούν να βελτιώσουν τη θεραπεία των ασθενών.

Οι ίδιες οι αλλεργίες μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί η ιατρική κοινότητα να διευρύνει τη συζήτηση για να αποφύγει τον στιγματισμό των αλλεργιών;

Advertisment

Ορισμένα βασικά στοιχεία για τις αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία, γνωστή και ως αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει αντισώματα για να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτά τα αλλεργιογόνα.

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να αναπτυχθεί λόγω τροφής ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, οι αλλεργίες αποτελούν την έκτη κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών στις ΗΠΑ. Τα συνήθη συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

– φαγούρα στα μάτια

Advertisment

– φτέρνισμα, μυρωδιά και βήχας

– κνίδωση, η οποία σχηματίζει ένα ανάγλυφο εξάνθημα

– βαριά αναπνοή από το στόμα

– συριγμός και δύσπνοια

– πονοκέφαλοι

– βήχας.

Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

– πόνο στο αυτί και μολύνσεις του αυτιού

– αιμορραγία από τη μύτη

– γαστρεντερικά προβλήματα.

Αν και είναι συχνές, οι αλλεργίες μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλα ιατρικά ζητήματα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τις αλλεργίες, αλλά η θεραπεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα. Τα φάρμακα για τις αλλεργίες – που ονομάζονται αντιισταμινικά – έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τα συμπτώματα, αλλά οι παρενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία που μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες και τη ρουτίνα ύπνου.

Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φλεγμονώδεις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον εγκέφαλο, παίζοντας ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης και του άγχους.

Ομοίως, για ένα άτομο που ζει με κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Μια μελέτη του 2019 από την Ιατρική Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου Tel-Aviv του Ισραήλ και το Πανεπιστημιακό Τμήμα Υγιεινής του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι το θεραπευμένο ατοπικό έκζεμα συνδέεται με 14% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης και 17% αύξηση του κινδύνου μεταγενέστερης διάγνωσης άγχους.

Οι συγγραφείς της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία μιας ολοκληρωμένης βιο-ψυχοκοινωνικής προσέγγισης για τον περιορισμό των κοινών ψυχικών διαταραχών σε άτομα με ατοπικό έκζεμα και θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις συστάσεις για τη διαχείριση του ατοπικού εκζέματος».

Τα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν μια εξωτερική και αισθητή αντίδραση από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, έως και το 53% των ενηλίκων που ζουν με αλλεργίες αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να παρεμβαίνουν στους τακτικούς κύκλους ύπνου, συμβάλλοντας στη σωματική κόπωση και στην επιδείνωση των συνθηκών ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με έρευνα από το Allergy UK, το 52% των ατόμων που ζουν με αλλεργίες αισθάνθηκαν την ανάγκη να υποβαθμίσουν τα συμπτώματα λόγω του φόβου της κρίσης από την οικογένεια, τους φίλους ή έναν εργοδότη που οδηγεί σε αισθήματα φόβου, απομόνωσης και κατάθλιψης.

Οι γονείς παιδιών με αλλεργίες βιώνουν επίσης ψυχικούς στρεσογόνους παράγοντες, με το 54% να δηλώνει ότι αισθάνεται άγχος για το ενδεχόμενο τα παιδιά του να έχουν πιθανή αλλεργική αντίδραση ενώ γευματίζουν εκτός σπιτιού.

Για τα παιδιά, τα σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να επηρεάσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν γύρω από τους συνομηλίκους στο σχολείο και να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές.

Μια μελέτη του 2016 που εξέτασε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών με αλλεργικές ασθένειες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο αυξανόμενος αριθμός αλλεργικών ασθενειών με εσωτερικευμένες συμπεριφορές στην ηλικία των 7 ετών έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις», καθώς τα παιδιά θα μπορούσαν να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ εποχιακών αλλεργιών και διαταραχών της διάθεσης. Ένα σημαντικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι η ανάγκη για έγκαιρη ολοκληρωμένη φροντίδα με παραπομπή και έλεγχο των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων με αλλεργίες για καταστάσεις ψυχικής υγείας ως προληπτικό μέτρο.

Ωστόσο, η Rahmah Albugami, κλινική διευθύντρια και επαγγελματίας σύμβουλος εξωτερικών ιατρείων στο Makin Wellness δήλωσε στο Medical News Today ότι: «Για να είναι γενικεύσιμα τα ευρήματα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανισότητες στην υγεία, όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, οι ειδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και η γεωγραφική θέση, ώστε να επεκταθεί η μελλοντική έρευνα».

Ορισμένες κοινότητες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόσβασης σε προληπτική φροντίδα. Η επέκταση των ερευνητικών ομάδων ώστε να συμπεριληφθούν ιστορικά περιθωριοποιημένες κοινότητες – οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να διαχειριστούν τις αλλεργικές ασθένειες μέσω της πρόσβασης σε επαγγελματική υγειονομική περίθαλψη – μπορεί να ρίξει φως στους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αναζήτηση και την πρόσβαση στη σωστή θεραπεία.

Συστάσεις για τον τρόπο ζωής

Δεδομένου ότι οι αλλεργίες συνδέονται με τη φλεγμονή, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να ακολουθούν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 και προβιοτικά. Η προσθήκη φρέσκων φρούτων και λαχανικών γεμάτων αντιοξειδωτικά θα ενισχύσει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αποφυγή αρωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των εκλυτικών παραγόντων. Οι γιατροί ενθαρρύνουν επίσης τους ενήλικες και τα παιδιά να ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής που συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική ευεξία.

Η άρση του στίγματος είναι ζωτικής σημασίας
Εκτός από τον εντοπισμό και τη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων, οι γιατροί ενθαρρύνουν τα άτομα με αλλεργίες να είναι ανοιχτά για τυχόν συμπτώματα ψυχικής υγείας που μπορεί να βιώνουν.

Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους και να παρέχει εργαλεία για τη συναισθηματική διαχείριση. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να βρουν ενθάρρυνση συνδεόμενοι με άλλους ανθρώπους που διαχειρίζονται παρόμοιες καταστάσεις.

Η συσχέτιση μεταξύ αλλεργιών και ψυχικής υγείας δεν αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης, γεγονός που δυστυχώς συμβάλλει στο στίγμα γύρω από τις αλλεργίες.
Η άρση του στίγματος που περιβάλλει τις αλλεργίες και την ψυχική υγεία αρχίζει με την παροχή στους ασθενείς του απαραίτητου εξοπλισμού για να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συμπτώματα – τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/allergies-what-is-their-hidden-impact-on-mental-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση