Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα τιμάται στη χώρα η μνήμη των 353.000 Ελλήνων Ποντίων που οδηγήθηκαν στον αφανισμό.

370 Λέξεις

Αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου είναι η σημερινή ημέρα, με τη συμπλήρωση 102 χρόνων από τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα τιμάται στη χώρα η μνήμη των 353.000 Ελλήνων Ποντίων που οδηγήθηκαν στον αφανισμό και εγείρεται το αίτημα της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Advertisment

Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο».

Σαν σήμερα στις 19 Μαίου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ (αργότερα Ατατούρκ) επιβιβαζόταν στην Σαμψούντα του Πόντου ξεκινώντας τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονιας των Ελλήνων του Πόντου που είχαν ξεκινήσει το 1914 οι Νεότουρκοι.

Η μεθοδευμένη εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία τόσο από την Ελλάδα όσο και την Αυστραλία, αλλά και από πλήθος έγκριτων οργανισμών, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS – 2007).

Advertisment

Ωστόσο, η επίσημη τουρκική θέση είναι πως δεν υπήρξε γενοκτονία, αποδίδοντας τις απώλειες του ελληνικού πληθυσμού στις φρικαλεότητες του πολέμου, από εχθροπραξίες και αρρώστιες μέχρι στερήσεις, κακουχίες και λιμούς. Πάντως, ελληνικά στρατεύματα δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην περιοχή του Πόντου!

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από Πόντιο μελετητή σε 353.000, που και είναι ο αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις.

Εκτός από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό 27 και πλέον αιώνων καταστράφηκαν, ενώ ιδρύματα, σχολεία και εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν.

Συνολικά κατεστράφησαν 815 Κοινότητες, 1.134 εκκλησίες και 960 σχολεία. Επιπλέον σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων οι Έλληνες του Πόντου, σύμφωνα με υπεύθυνους υπολογισμούς επιστημόνων, άφησαν πίσω τους κτηματική περιουσία, η οποία ξεπερνά τα 25 εκατ. χρυσές τουρκικές λίρες, ενώ η κινητή περιουσία που εγκατέλειψαν στα χέρια των Τούρκων (έπιπλα, κοσμήματα, ενδύματα, γραμμάτια, χρεόγραφα, χρήματα κ.λπ.) υπολογίζεται σε 89.950.000 χρυσές τουρκικές λίρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο άνισος εχθρός... ένα αφιέρωμα για όσους έφυγαν νωρίς
Όταν το τραύμα γίνεται θαύμα!
Αν θες αληθινά να σε βρεις, ψάξε στις στιγμές που απουσιάζεις...
Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Γιατί είναι σημαντική η ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση