Οι δύο δρόμοι της κατανόησης

Γράφει ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Ιωάννης Αυγουστάτος Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι πρόσληψης της αλήθειας. Η λογική και η Διαλογική. Η λογική είναι η δύναμη

Γράφει ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Ιωάννης Αυγουστάτος

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι πρόσληψης της αλήθειας. Η λογική και η Διαλογική. Η λογική είναι η δύναμη που εδρεύει στον άνθρωπο για να φέρει τον εξωτερικό κόσμο μέσα στην περιοχή της πείρας του, ώστε να τον καταλάβει.

Η λογική λειτουργεί σταδιακά. Ξεκινάει από το εξωτερικό μέρος με την αισθητηριακή αντίληψη του περιβάλλοντος κόσμου και οδηγείται στο σχηματισμό εικόνων που με την σειρά τους, χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για την κατανόηση. Κατά συνέπεια είναι ακατάλληλο εργαλείο για την γνώση του εσωτερικού της ζωής του ανθρώπου.

Η Διαλογική αναγνωρίζει άμεσα το αληθινό. Ο Πλωτίνος την ονομάζει Διανόηση και άλλες παραδόσεις διαίσθηση και “ανώτερο νοητικό”. Η πύλη για την Διαλογική είναι η Αυτοπαρατήρηση.

Τι δεν είναι Αυτοπαρατήρηση; Δεν είναι σκέψη, κριτική, ανάλυση, σχολιασμός, σύγκριση, νοητική προβολή, ερμηνεία, φαντασία, αντίδραση σ’αυτό που υπάρχει.

Τι είναι Αυτοπαρατήρηση;άμεση, αφιλτράριστη,βιωματική συνειδητοποίηση.

Τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει Αυτοπαρατήρηση; Να καθαριστεί ο φακός του νου από όλες τις προσμίξεις, τους χρωματισμούς και τις παραμορφώσεις.

autognosia.pblogs.gr

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε