American Heart Association: Οι 7 «χρυσοί» κανόνες για την προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Οι 7 απλές συνήθειες φαίνεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από την άνοια ακόμα και στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.

American Heart Association: Οι 7 «χρυσοί» κανόνες για την προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου

LS7- LifeSimple είναι το motto ζωής της American Heart Association, που αποδεικνύει ότι υιοθετώντας την καθημερινότητα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ακολουθώντας βασικούς κανόνες πρόληψης, προστατεύουμε την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μαq

Πιο συγκεκριμένα οι 7 χρυσοί κανόνες της LS7 είναι οι εξής:

1. Nα είμαστε δραστήριοι
2. Nα έχουμε ισορροπημένη διατροφή
3. Να διατηρούμε υγιές βάρος
4. Να μην καπνίζουμε
5. Να ελέγχουμε τακτικά τη χοληστερόλη μας
6. Να διατηρούμε την αρτηριακή πίεση στα προβλεπόμενα επίπεδα.
7. Να μειώσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας.

Advertisment

Οι παραπάνω κανόνες μπορούν να μας βοηθήσουν αποδεδειγμένα να ζήσουμε περισσότερο. Οι επτά απλές συνήθειες φαίνεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από την άνοια ακόμα και στα άτομα που έχουν σημαντική γενετική προδιάθεση.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε βάθος 30ετίας από το University of Mississippi Medical Center, ο ρόλος των υγιεινών συνηθειών ήταν καθοριστικός, καθώς για κάθε αύξηση της βαθμολογίας κατά ένα βαθμό στον παράγοντα τρόπος ζωής μειωνόταν αντίστοιχα κατά 9 έως 10% ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας και για την προστασία της LS7 και από την καρδιαγγειακή νόσο ακόμη και στα άτομα με γενετική προδιάθεση.

Advertisment

Αν θελήσει κανείς να αποτυπώσει τι θεωρείται καλό (στο σύστημα βαθμολογίας που υπάρχει) και τι όχι, για παράδειγμα στο όσοι σταμάτησαν να καπνίζουν έως πριν ένα χρόνο μπαίνουν στη μέση βαθμολογία, αυτοί που δεν κάπνισαν ποτέ ή το ‘χουν κόψει προ διετίας στην ιδανική και όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν, στην κακή.

Σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα στη μέση βαθμολογία είναι όσοι κάνουν από 1 έως 149 λεπτά την εβδομάδα περπάτημα ή από 1 έως 74 λεπτά μέσης έντασης δραστηριότητας ή από 1 έως 149 λεπτά μέσης και πιο έντονης δραστηριότητας.

Ακόμη πόντους στη βαθμολογία δίνουν στοιχεία όπως χοληστερόλη με τιμή <200 και το κακό >240, στην πίεση του αίματος η καλή είναι <120/<80 και η κακή >140/>90 και στο σάκχαρο άλφα παίρνει το >100 και ‘κόβεται’ το >126.

Στη διατροφή μετρούν επί μέρους στοιχεία. Για παράδειγμα, 1 παίρνουν έως 4.5 φλυτζάνια με φρούτα και λαχανικά, 2 έως δυο μερίδες ψάρι, 3 έως 3 μερίδες ολικής άλεσης, 4 έως 1 λίτρο αναψυκτικά και 5 έως 1.500 mg/την ημέρα νάτριο..

Η χρυσή 7 άδα του American Heart Association για την υγεία μας δεν αποτελεί σειρά απαγορεύσεων και στερήσεων αλλά μια προσέγγιση για έναν τρόπο ζωής που δεν μας στερεί τίποτε αλλά μας χαρίζει χρόνια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση