Πρόσωπα - Γνώση

«Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο, βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία» | Συνέντευξη του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Έχω διαβάσει δεκάδες βιβλία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έχω παρακολουθήσει ατελείωτες ώρες σεμινάρια, ζωντανά και online, που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Έχω κάνει βήματα να εξελίξω τον εαυτό μου και τις πεποιθήσεις που με κρατούσαν πίσω και με έκαναν να μην απολαμβάνω κάθε στιγμή της ζωής μου.

Όταν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο του κ. Παπαδόπουλου-Κυπραίου Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα, σκέφτηκα πως είναι ένα ακόμα βιβλίο από τα πολλά που έχω διαβάσει και δεν έχει να μου προσφέρει κάτι που δεν ξέρω.

Advertisment

«Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο, βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία» | Συνέντευξη του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Αυτή εδώ η συνέντευξη όμως στάθηκε αφορμή να αρχίσω να το ξεφυλλίζω. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, βρέθηκα να υπογραμμίζω πράγματα. Και ήταν πράγματα που είχα ξανακούσει αλλά δεν είχα κατανοήσει απόλυτα. Ήταν μεγάλη η έκπληξή μου και έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν έφτασα στους πολύ απλούς αλλά τόσο βασικούς διαλογισμούς που περιέχονται και που μπορεί κάποιος να τους βρει σε podcast και να τους ακούει ταυτόχρονα μέσα από το σάιτ της Διόπτρας. Αυτόματα αυτό που διαβάζεις το εξασκείς την ίδια στιγμή. Και το κάνεις δικό σου. Έτσι έρχονται και τα αποτελέσματα. Το «κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα» δεν είναι άλλο ένα βιβλίο που θα σου μιλήσει για αυτό που ξεκάθαρα λέει. Είναι ένα βιβλίο που θα σε οδηγήσει απλά και κατανοητά να το κάνεις κιόλας.

Γιατί προτείνω να το διαβάσεις; Γιατί όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο συγγραφέας:

«Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο, στην πραγματικότητα τροποποιούμε τον ηθικό μας κώδικα. Βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς, από διαφορετική οπτική γωνία. Έχουμε αλλάξει τις πεποιθήσεις μας και μπορούμε να διαχειριστούμε τα όποια συναισθήματα με περισσότερη κατανόηση, με συγχώρηση, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι μας έχει συμβεί, ποιος και γιατί μας το προκάλεσε, αλλά χωρίς συναισθηματική φόρτιση».

Advertisment


Γνωρίζετε πως στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες βιβλία αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να γράψετε το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα; Τι το κάνει ξεχωριστό;

Υπάρχουν πράγματι στην αγορά χιλιάδες βιβλία αυτοβελτίωσης, όλα τους αξιόλογα. Το καθένα τους προσθέτει ένα λιθαράκι στο κομμάτι της γνώσης γύρω από το θέμα το οποίο εξετάζει. Ένα λιθαράκι ξεχωριστό, σύμφωνα με την οπτική γωνία από την οποία ο κάθε συγγραφέας βλέπει το θέμα και τις δικές του προσωπικές εμπειρίες.

Είχα την ευλογία να έρθω σε επαφή με τον τομέα της αυτοβελτίωσης και να ασχοληθώ με εκδόσεις αντίστοιχων βιβλίων εδώ και 45 χρόνια περίπου. Διάβασα πολλά βιβλία και παρακολούθησα σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνώρισα συγγραφείς και δασκάλους, πήρα συνεντεύξεις, μελέτησα έρευνες, απέκτησα εμπειρίες. Επειδή πιστεύω πως «το να μεταδίδεις τη γνώση σημαίνει να ανάβεις από το λυχνάρι σου τα κεριά των άλλων, χωρίς να στερείσαι τίποτα από τη δική σου φλόγα», συγκέντρωσα όσα έμαθα στη ζωή, για τη ζωή, μέσα από αυτές τις δραστηριότητές μου για τον επαναπρογραμματισμό του νου, τα ταξινόμησα και τα παρουσιάζω συνοπτικά στο βιβλίο μου Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα.

Κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό, επειδή ο συγγραφέας εξετάζει το θέμα από τη δική του οπτική γωνία. Το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί μ’ αυτά τα θέματα στο παρελθόν, αλλά και σ’ αυτούς που βρίσκονται ήδη σ’ αυτό το μονοπάτι. Με τις 12 πρωτότυπες ασκήσεις του συνδέει τη θεωρία με την πράξη και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου και στην επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας και σωματικής υγείας.

Κάποιος άνθρωπος που δεν έχει δουλέψει με τον εαυτό του ποτέ μέχρι τώρα, που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την προσωπική ανάπτυξή του λαμβάνει το βιβλίο σας και αρχίζει να το διαβάζει. Τι είναι αυτό που θα αποκομίσει από την ανάγνωση; Θα το καταλάβει ή απευθύνεται σε «προχωρημένους»;

Το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα είναι γραμμένο με τρόπο απλό, ώστε να γίνεται κατανοητό από εκείνους που δεν έχουν κάνει ούτε βήμα σ’ αυτό το μονοπάτι, αλλά και από αυτούς που ήδη βρίσκονται σ’ αυτό. Διαβάζοντας το βιβλίο ή, καλύτερα, μελετώντας το, ο αναγνώστης θα βρει απαντήσεις σε πολλά από αυτά που τον απασχολούν. Δοκιμάζοντας τις ιδέες του στην πράξη, θα διαπιστώσει πως οι αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή του άξιζαν την όλη προσπάθεια. Τα βασικά σημεία του βιβλίου εμπλουτίζονται με παραδείγματα και εμπειρίες, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται με αποτελέσματα ερευνών.

Η δομή του βιβλίου επίσης είναι τέτοια, ώστε το ένα κεφάλαιο να οδηγεί στο άλλο. Οι 12 ασκήσεις του βοηθούν τον αναγνώστη να κάνει πράξη τις γνώσεις που αποκομίζει μελετώντας το και να ανακαλύψει τη δύναμη που κρύβει μέσα του.

«Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο, βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία» | Συνέντευξη του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Το υποσυνείδητό σας δουλεύει για εσάς;

Το υποσυνείδητο δουλεύει για εμάς καθημερινά, κάθε στιγμή, για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς σταματημό, χωρίς ξεκούραση και χωρίς τη δυνατότητα να κάνει έστω και το παραμικρό λάθος, είτε γνωρίζουμε πώς λειτουργεί είτε όχι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υποσυνείδητο, εκτός από χιλιάδες άλλα πράγματα, ρυθμίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας που γίνονται αυτόματα: τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του συκωτιού και όλων των οργάνων του σώματος, ακόμα και τη λειτουργία του κάθε κυττάρου μας… Του πεπτικού συστήματος, του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού και όλων των άλλων συστημάτων του σώματος… Της πίεσης του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος… Όλων γενικά των λειτουργιών του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.

Το υποσυνείδητο δουλεύει για μας καθημερινά –τόσο για μένα όσο και για κάθε συνάνθρωπο– χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε – γι’ αυτό εξάλλου λέγεται και υποσυνείδητο. Όλα όσα πέτυχαμε στη ζωή, θετικά ή αρνητικά, επιτεύχθηκαν μέσω του υποσυνείδητού μας, το οποίο οφείλουμε να ευχαριστούμε και να ευγνωμονούμε για όσα κάνει για μας…

Πώς μπορούμε με απλά λόγια να επαναπρογραμματίσουμε το υποσυνείδητό μας και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Όταν μιλούμε για επαναπρογραμματισμό του υποσυνείδητου, εκείνο που εννοούμε είναι η αντικατάσταση των αρνητικών πιστεύω και πεποιθήσεων, που μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Ο καθένας μας έχει σχηματίσει βαθιά μέσα του άποψη για το ΠΟΙΑ είναι η αλήθεια του στα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η αλήθεια μας το απορρίπτουμε, το θεωρούμε λάθος και δεν το υποστηρίζουμε. Επειδή η αλήθεια του καθενός από εμάς βασίζεται στα βιώματά του, η αλήθεια του ενός είναι διαφορετική από την αλήθεια του άλλου, επειδή ο καθένας μας έχει τα δικά του βιώματα, που είναι διαφορετικά από τα βιώματα του άλλου.

Αν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για επαναπρογραμματισμό του υποσυνείδητού μας, θα είναι εκείνη που διαπιστώνουμε ότι:

  • Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό για εμάς μας κρατάει πίσω στη ζωή
  • Αυτοί που μας κατακρίνουν για κάποια συμπεριφορά μας έχουν δίκιο
  • Αυτά που πιστεύουμε μπορεί να μας εξυπηρετούσαν κάποτε, αλλά τώρα δουλεύουν εναντίον μας, μας βλάπτουν.

Από τη στιγμή που καταλήγουμε σ’ αυτές τις διαπιστώσεις έχουμε ξεκινήσει να επαναπρογραμματίζουμε το υποσυνείδητό μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Αν θέλουμε να επαναπρογραμματίσουμε συνειδητά το υποσυνείδητο για να έχουμε πιο άμεσα και πιο σίγουρα αποτελέσματα, οφείλουμε πρώτα να μάθουμε πώς να μιλάμε στο υποσυνείδητο, πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας του και να εφαρμόσουμε τις διαδικασίες και τις τεχνικές που περιγράφονται στο βιβλίο. Αν το κάνουμε, θα διαπιστώσουμε πως η ανταμοιβή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσπάθεια που καταβάλαμε.

«Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο, βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία» | Συνέντευξη του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Θεωρείτε πως είμαστε όλοι οι άνθρωποι «ικανοί» να αντέξουμε τις αλήθειες που έρχονται στην επιφάνεια επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητό μας; Μήπως δεν είμαστε όλοι σε θέση να τις διαχειριστούμε;

Είναι αλήθεια πως βαθιά στο υποσυνείδητό μας βρίσκονται κρυμμένες αλήθειες, κρυμμένες εμπειρίες, κρυμμένα συναισθήματα, που τα θάψαμε εκεί κάτω, ακριβώς για να μη χρειαστεί να τα διαχειριστούμε. Αυτά συνήθως παραμένουν μέσα μας κρυμμένα, δηλητηριάζοντάς μας συναισθηματικά. ΔΕΝ τα ανακαλούμε στη μνήμη μας, είναι σαν να μην υπάρχουν. Ένας τρόπος που αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια και δημιουργούν πρόβλημα στο άτομο είναι να συμβούν στη ζωή του, στο άμεσο περιβάλλον του, πράγματα παρόμοια με εκείνα που του προκάλεσαν το πρόβλημα.

Επαναπρογραμματίζοντας το υποσυνείδητο, στην πραγματικότητα τροποποιούμε τον ηθικό μας κώδικα. Βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς, από διαφορετική οπτική γωνία. Έχουμε αλλάξει τις πεποιθήσεις μας και μπορούμε να διαχειριστούμε τα όποια συναισθήματα με περισσότερη κατανόηση, με συγχώρεση, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι μας έχει συμβεί, ποιος και γιατί μας το προκάλεσε, αλλά χωρίς συναισθηματική φόρτιση.

Το επόμενό σας βιβλίο το έχετε σκεφτεί; Τι θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες σας μετά το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα;

Έχω ήδη γράψει δύο μυθιστορήματα που αφορούν κυρίως την Κύπρο και το επόμενό μου βιβλίο θα είναι και πάλι για την Κύπρο. Θα σταθώ όμως στο βιβλίο αυτογνωσίας με τίτλο 101 διδάγματα ζωής, το οποίο είναι ένας οδηγός πορείας ζωής βασισμένος σε συμπαντικούς νόμους και θεμελιώδεις αρχές.

Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με βασικούς συμπαντικούς νόμους και θεμελιώδεις αρχές που επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και επιδρούν σημαντικά στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου τα 101 διδάγματα ανοίγουν συζήτηση με τον αναγνώστη και τον καλούν να συμπληρώσει τα δικά του σχόλια και τις προσωπικές του παρατηρήσεις.

Με το τελευταίο μου βιβλίο Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα επέρχεται μια αριθμητική ισορροπία μεταξύ των βιβλίων που έγραψα για την Κύπρο και αυτών που έγραψα για την άλλη μου αγάπη, την αυτοβελτίωση.

 Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ναι την φτιάχνεις. Κάθε φορά από την αρχή. Όλο και πιο ζωντανή. Όλο και πιο ποτισμένη. Ναι την φτιάχνεις. Με εκείνα τα χρώματα που

Ποτέ μην λές ποτέ1 Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Ας έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά, μα πάνω απ’ όλα ας είμαστε ανοιχτοί στη ζωή.

Ο κάθε άνθρωπος, καθώς αναπτύσσεται και μεγαλώνει, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αυτός επηρεάζεται άμεσα από τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του.

Σεβασμός μια λέξη, μια έννοια, μια αξία που δυστυχώς στις μέρες μας εκλείπει. Πόσες φορές η αγένεια ντύνεται με τα ρούχα της ειλικρίνειας ,

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε με επιτυχία από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad 2023) που διεξήχθη στον Παναμά, κατακτώντας την πρώτη θέση στην

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) πρότεινε πρόσφατα νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται

Οι φριτέζες αέρος είναι καινοτόμες συσκευές κουζίνας που χρησιμοποιούν την κυκλοφορία θερμού αέρα για να μαγειρεύουν τα τρόφιμα με λιγότερο λάδι. Ο θερμαινόμενος αέρας

Πρόσφατα Άρθρα

Σεβασμός μια λέξη, μια έννοια, μια αξία που δυστυχώς στις μέρες μας εκλείπει. Πόσες φορές η αγένεια ντύνεται με τα ρούχα της ειλικρίνειας ,

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε με επιτυχία από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad 2023) που διεξήχθη στον Παναμά, κατακτώντας την πρώτη θέση στην

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) πρότεινε πρόσφατα νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται

Οι φριτέζες αέρος είναι καινοτόμες συσκευές κουζίνας που χρησιμοποιούν την κυκλοφορία θερμού αέρα για να μαγειρεύουν τα τρόφιμα με λιγότερο λάδι. Ο θερμαινόμενος αέρας

Ένα επαναστατικό σχολείο στην Κίνα, γνωστό για την προσέγγισή του στην εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην ψυχική ηρεμία και την ελεύθερη σκέψη, έχει αναδειχθεί ως

Δεν θα βρούμε την ευτυχία στα περιττά, αλλά στα ουσιώδη.

Τα 12 βήματα των Ανώνυμων Αλκοολικών (ΑΑ) είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα που έχει προσφέρει μια δομημένη πορεία προς την ανάρρωση σε εκατομμύρια άτομα

Η ambient μουσική, ένα είδος μουσικής γνωστό για τις χαλαρωτικές και ατμοσφαιρικές ιδιότητές της, έχει κερδίσει δημοτικότητα για την ικανότητά της να δημιουργεί μια

Εναλλακτική Δράση