,

Νάτριο: 6 κρυφές πηγές του που μας προκαλούν φούσκωμα

Αν και αγαπάμε πολύ το αλάτι και τη γεύση που δίνει στο φαγητό, είναι καλύτερα να προσέχουμε τις ημερήσιες ποσότητες που προσλαμβάνουμε.

Νάτριο: 6 κρυφές πηγές του που μας προκαλούν φούσκωμα

Δεν χρειάζεστε εμάς για να μάθετε ότι το αλάτι είναι πολύ νόστιμο: για την ακρίβεια, καταφέρνει να απογειώσει τη γεύση κάθε πιάτου. Και η αλήθεια είναι επίσης ότι μια μικρή ποσότητα νατρίου κάνει καλό στον οργανισμό μας. Αλλά οι μεγάλες ποσότητες – ειδικά μέσω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών – μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα, φούσκωμα, αφυδάτωση, ακόμα και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Οι σημαντικότερες επιδράσεις εντοπίζονται στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία (υπέρταση). Έχει ενοχοποιηθεί ακόμα και για καρκίνο του στομάχου.

Αν και αγαπάμε πολύ το αλάτι και τη γεύση που δίνει στο φαγητό, είναι καλύτερα να προσέχουμε τις ημερήσιες ποσότητες που προσλαμβάνουμε. Πάνω κάτω γνωρίζουμε ποιες τροφές περιέχουν περισσότερο αλάτι, αλλά υπάρχουν και εκείνες που δεν υποπτευόμαστε και έτσι δεν υπολογίζουμε. Γνωρίζοντας ποιες είναι όλες οι πηγές νατρίου, μπορούμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια και πόσο προσλαμβάνουμε μέσα στη μέρα:

Advertisment

– Γαλακτοκομικά (το γάλα περιέχει νάτριο και ειδικά το τυρί)

– Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα (το μπέικον και το ζαμπόν που βάζουμε στο τοστ μας περιέχει αρκετό νάτριο, οπότε προσέξτε τις ποσότητες που καταναλώνετε μέσα στη μέρα)

– Κατεψυγμένα προϊόντα (κάποια από τα κατεψυγμένα μαγειρεμένα έτοιμα λαχανικά, κρέατα κλπ. περιέχουν ήδη αλάτι, οπότε διαβάστε την ετικέτα της συσκευασίας πριν την αγοράσετε)

Advertisment

– Πίτσα (είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και σίγουρα γνωρίζουμε ότι περιέχει αλάτι, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το πόσο. Προσθέστε το νάτριο όλων των υλικών από τα οποία αποτελείται και θα πάρετε μια ιδέα)

– Κονσέρβες σούπας, φασολιών, λαχανικών και προϊόντων ντομάτας (αν καταναλώνετε συχνά κονσέρβες ως μια εύκολη λύση, χρειάζεται να γνωρίζεται ότι για παράδειγμα μια κονσέρβα σούπας περιέχει πάνω από το 60% της ημερήσιας πρόσληψης σε νάτριο. Αναγράφεται και στη συσκευασία)

– Γεύματα εστιατορίων (δεν είναι ακριβώς κρυφή πηγή νατρίου, απλά δεν συνηθίζουμε να το σκεφτόμαστε. Καθώς δεν τα μαγειρεύουμε εμείς, δεν γνωρίζουμε ακριβώς και τις ποσότητες αλατιού που έχουν χρησιμοποιηθεί. Υπολογίστε λοιπόν περίπου ανάλογα με τα υλικά των πιάτων που έχετε παραγγείλει).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση