Η κλιματική αλλαγή τους επηρεάζει όλους, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά. Το μικρό τους σώμα -και το γεγονός ότι αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, από τη στιγμή που βρίσκονται στη μήτρα – τα καθιστά πιο ευάλωτα στις τοξίνες, τη ρύπανση και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα παιδιά αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερη έκθεση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από ό,τι οι ενήλικες.
Ένα νέο άρθρο επιστημονικής ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει πόσο επικίνδυνες είναι οι απειλές που σχετίζονται με το κλίμα για την υγεία των παιδιών. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις ενός πλανήτη που θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς και διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών από τη στιγμή που βρίσκονται στη μήτρα μέχρι την παιδική ηλικία – με δυνητικά δια βίου επιπτώσεις.
Advertisment
Αυτοί οι κίνδυνοι απειλούν πολλές πτυχές της υγείας των παιδιών, από την ανάπτυξη των πνευμόνων τους, την πνευματική τους ικανότητα μέχρι την ψυχική τους υγεία. Τα κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούντα παιδιά πλήττονται ιδιαίτερα, αλλά όλα τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο. «Δεν είναι μόνο οι πολικές αρκούδες στα παγόβουνα που λιώνουν», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Frederica Perera, διευθύντρια του Κέντρου Columbia Center for Children’s Environmental Health. «Υπάρχει άμεση βλάβη, τώρα, στην υγεία των παιδιών – και σίγουρα το μέλλον τους τίθεται σε κίνδυνο με σημαντικό τρόπο».
Οι πολιτικές που στρέφουν τις χώρες από τα ορυκτά καύσιμα προς ανανεώσιμες, πιο αποδοτικές πηγές ενέργειας είναι πιθανό να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζουν και να μαθαίνουν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για την υγεία, ώστε να βοηθούν καλύτερα τους νεαρούς ασθενείς τους.
«Ξέρουμε πώς να το κάνουμε, γνωρίζουμε εναλλακτικές λύσεις και λειτουργούν σε διάφορες χώρες», λέει η Perera. «Πρέπει απλώς να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να θέσουμε σε εφαρμογή τις λύσεις που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν». Ακολουθούν τρεις μεγάλες απειλές που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και απειλούν όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
Advertisment
Μολυσμένος αέρας
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία των παιδιών με πολλούς τρόπους. Μέσω της έκθεσης στον μολυσμένο αέρα, τα παιδιά αναπνέουν μικροσωματίδια που δημιουργούνται όταν τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και άλλες πηγές καίνε ορυκτά καύσιμα. Η έκθεση του εμβρύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρες γεννήσεις και θνησιγενείς γεννήσεις- οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που δυσκολεύει τη διατροφή του εμβρύου, λέει ο δρ Aaron Bernstein, παιδίατρος και προσωρινός διευθυντής του Κέντρου για το κλίμα, την υγεία και το παγκόσμιο περιβάλλον στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ (ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη).
«Η σωματιδιακή ρύπανση αποτελεί πηγή βρεφικού θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της θνησιγένειας και του θανάτου κατά τη βρεφική ηλικία», λέει ο Bernstein. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης να βλάψει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών και να τα θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, βρογχίτιδα και άσθμα.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον νου των παιδιών από τη μήτρα. Η έκθεση μιας μέλλουσας μητέρας σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης «μπορεί να είναι άμεσα τοξική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο» του εμβρύου της, λέει η Perera. «Είναι σε θέση να διασχίσουν τον πλακούντα».
Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognitive and Behavioral Neurology το 2020 περιλαμβάνει πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη χαμηλότερη γνωστική λειτουργία των παιδιών. Άλλες έρευνες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
Οι ρύποι συμβάλλουν επίσης στην κλιματική αλλαγή – η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση τροφοδοτώντας πολλές από τις συνθήκες που προκαλούν πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της ζέστης και της ξηρασίας. Και οι υψηλότερες θερμοκρασίες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του όζοντος, ενός ρύπου που βλάπτει τους πνεύμονες και επιδεινώνει καταστάσεις όπως το άσθμα.
Λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα
Η κλιματική αλλαγή υπονομεύει ένα από τα κεντρικά δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη των παιδιών: την υγιεινή διατροφή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες τροφίμων, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, γίνονται όλο και πιο συχνά. Αυτά μπορούν να ανεβάσουν την τιμή των τροφίμων και να τα καταστήσουν πιο σπάνια. Ακόμα και όταν τα παιδιά έχουν αρκετή τροφή, μπορεί να μην έχουν επαρκή θρεπτικά συστατικά: νέες έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κάνουν τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά.
Η παροχή αρκετών θερμίδων και βασικών θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν υγιή. Αν τα παιδιά υποσιτίζονται, «ο εγκέφαλός τους δεν αναπτύσσεται κανονικά», λέει ο Bernstein. «Αυτό επηρεάζει κάθε όργανο».
Η παγκόσμια πείνα είναι ήδη πολύ συχνή και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα επιδεινωθεί. Το 2021, περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν έντονη επισιτιστική ανασφάλεια – την οποία τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν ως ανεπάρκεια τροφίμων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή τα μέσα διαβίωσης – και περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από ασιτία.
Μεγαλύτερο τραύμα
Ένας κόσμος που μεταβάλλεται από την κλιματική αλλαγή είναι πιο επικίνδυνος για τα παιδιά. Οι λιμοί, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, όπως και οι βίαιες διαπροσωπικές συγκρούσεις που τείνουν να δημιουργούν τέτοιες καταστροφές. Σε έναν θερμότερο πλανήτη, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε τραύματα, συμπεριλαμβανομένης της εκτόπισης – σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά εκτοπίστηκαν μόνο από φυσικές καταστροφές το 2021, σύμφωνα με τη UNICEF.
Το να ζει κανείς ως παιδί μέσα από ένα μεγάλο τραύμα θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη όσο και για σωματικές παθήσεις όπως ο καρκίνος, το άσθμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το άγχος στις μέλλουσες μητέρες μπορεί επίσης να βλάψει τη γνωστική ανάπτυξη του εμβρύου τους.
«Αν το σπίτι σας καεί ή πλημμυρίσει από έναν τυφώνα, αν εξαθλιωθείτε επειδή ο βιοπορισμός της οικογένειάς σας έχει καταστραφεί από ξηρασία – αυτά είναι δυσμενή γεγονότα της παιδικής ηλικίας», λέει ο Bernstein, «και μπορούν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν ακριβείς βλάβες σε όλη τη διάρκεια της ζωής».
Πηγή:
time.com/6188760/climate-change-air-pollution-kids-health