,

Ρεκόρ καύσωνα καίει την Ευρώπη – Οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα μεσογειακά έθνη ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες και τις ζωές τους.

Ρεκόρ καύσωνα καίει την Ευρώπη καθώς εντείνονται οι φόβοι για την κλιματική αλλαγή

Η Ισπανία πέρασε κάποιες από τις πιο ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών την Παρασκευή, μια περιοχή της Γαλλίας απαγόρευσε τις υπαίθριες εκδηλώσεις και η ξηρασία καταδιώκει τους Ιταλούς αγρότες, καθώς ο καύσωνας κάνει τους Ευρωπαίους να αναζητούν απεγνωσμένα σκιά και να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.

Η ζέστη ήταν τόσο έντονη που στον πολυτελή ιππόδρομο Royal Ascot της Αγγλίας έγινε ακόμη και μια σπάνια αλλαγή του πρωτοκόλλου: οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν τα καπέλα και τα σακάκια τους μόλις περνούσαν οι βασιλείς.

Advertisment

«Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ενυδατωθείτε και φροντίστε τους πιο ευάλωτους ώστε να μην υποφέρουν από θερμοπληξία», ήταν η συμβουλή του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, όπως ήταν φυσικό, για την ερημοποίηση.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 έως 42 βαθμούς Κελσίου στη Μαδρίτη και τη Σαραγόσα, στην κεντρική και την ανατολική Ισπανία αντίστοιχα, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Πρόκειται για θερμοκρασιακά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί τόσο νωρίς το χρόνο από το 1981.

Οι περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας κινδυνεύουν να χάσουν έως και το ήμισυ της γεωργικής τους παραγωγής λόγω της ξηρασίας, δήλωσε ένα αγροτικό λόμπι, καθώς οι λίμνες και τα ποτάμια αρχίζουν να μειώνονται επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο την άρδευση.

Advertisment

Η ομοσπονδία των ιταλικών εταιρειών κοινής ωφέλειας, η Utilitalia, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο Πο, βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα της τεράστιας, βόρειας υδάτινης οδού να έχουν στεγνώσει εντελώς.

Ο καύσωνας αύξησε την πίεση στα ενεργειακά συστήματα, καθώς η ζήτηση για κλιματισμό κινδυνεύει να οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, προσθέτοντας στην πρόκληση της δημιουργίας αποθεμάτων για την προστασία από τυχόν περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο ζεστός καιρός αποτελεί κίνδυνο για την υγεία

Στη Γαλλία, το διαμέρισμα Gironde γύρω από το Μπορντό απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών και εκείνων σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. «Όλοι αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η νομάρχης της Gironde Fabienne Buccio στο ραδιόφωνο France Bleu.

Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Γαλλίας έφτασαν τους 40 C για πρώτη φορά φέτος την Πέμπτη και αναμενόταν να κορυφωθούν το Σάββατο, ανεβαίνοντας στους 41-42 C. Ρεκόρ νυχτερινής θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, 26,8 C, καταγράφηκε στην Ταρασκόν, στη νότια Γαλλία.

14 διοικητικά διαμερίσματα τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό, με τους μαθητές να καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους στις περιοχές αυτές. Τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν σε πολλές περιοχές, μεταξύ άλλων γύρω από το Παρίσι, για να περιοριστούν οι εκπομπές καυσαερίων και η συσσώρευση επιβλαβούς νέφους.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας δήλωσε ότι η Παρασκευή ήταν η πιο ζεστή ημέρα του έτους μέχρι στιγμής, με θερμοκρασίες άνω των 32 C σε ορισμένες περιοχές του νοτιοανατολικού τμήματος.

Τα πάρκα, οι πισίνες και οι παραλίες ήταν γεμάτα, και ενώ πολλοί απόλαυσαν μια μέρα διασκέδασης και ελευθερίας μετά από δύο χρόνια περιοδικών περιορισμών πανδημίας, κάποιοι ήταν επίσης ανήσυχοι.

«Είμαι από την Κύπρο και τώρα στην Κύπρο βρέχει … και εγώ βράζω εδώ, οπότε κάτι πρέπει να έχει αλλάξει. Πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή το συντομότερο δυνατό, γιατί αναμφίβολα είναι ανησυχητικό για όλους μας», δήλωσε ο φοιτητής Charlie Uksel, που επισκέφθηκε το Μπράιτον, νότια του Λονδίνου.

«Τώρα το απολαμβάνουμε, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να θυσιάσουμε ορισμένα πράγματα». Τα μεσογειακά έθνη ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες και τις ζωές τους.

«Η Ιβηρική χερσόνησος είναι μια όλο και πιο ξηρή περιοχή και η ροή των ποταμών μας γίνεται όλο και πιο αργή», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Sanchez.
Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας, με την Καταλονία στην ανατολική Ισπανία και τη Ζαμόρα κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πορτογαλία να έχουν πληγεί περισσότερο. Στη Ζαμόρα, 8.500 έως 9.500 εκτάρια έγιναν στάχτη.

Το σύννεφο του θερμού αέρα γλίτωσε την Πορτογαλία την Παρασκευή, όπου οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές όσο σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, με τη Λισαβόνα να φτάνει μόνο τους 27 C.

Ωστόσο, ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάιος των τελευταίων 92 ετών, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Πορτογαλίας IPMA. Προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας υποφέρει από σοβαρή ξηρασία. Οι ταμιευτήρες (δεξαμενές αποθήκευσης νερού) της Πορτογαλίας έχουν χαμηλά επίπεδα νερού, με το φράγμα Bravura από τα πλέον πληγέντα να είναι γεμάτο μόνο κατά 15%.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/06/20/record-breaking-heatwave-scorches-europe-as-climate-change-fears-intensify

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση