Καναπές, τηλεόραση και ατελείωτες ώρες… χαλάρωσης αποτελούν έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία μας, καθώς φαίνεται ότι φέρνουν το εγκεφαλικό όλο και πιο κοντά!
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μετά τα 60 χρόνια η καθιστική ζωή μπορεί να κοστίσει ακριβά στην υγεία μας, αφού κάθε επιπλέον ώρα στην πολυθρόνα στην καρέκλα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%.
Advertisment
Νέα μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε Jama Network Open έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή για 13 και πλέον ώρες τη μέρα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή για λιγότερες από 11 ώρες.
Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία είναι γνωστά, ακόμη και όταν αυτή δεν είναι έντονη αλλά μια απλή γρήγορη… βόλτα 25 λεπτών. Το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο για 25 λεπτά την μέρα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ποσοστό πάνω από 40%.
Εν τω μεταξύ είναι γνωστό από άλλες έρευνες ότι η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπώδους υλικού στις αρτηρίες, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Advertisment
Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού καθώς μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αλλά και τις εναποθέσεις λίπους.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο συμμετείχαν 7.607 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 63 ετών στους οποίους τοποθετήθηκαν συσκευές παρακολούθησης κίνησης. Επτά χρόνια μετά, κατά την ανάλυση του ιστορικού υγείας τους, κατέγραψαν 286 εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή, κινούνταν δηλαδή ελάχιστα για 13 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού με αυξημένες πιθανότητες κατά 44%.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Στίβεν Χούκερ, υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται με την άσκηση
Η ήπια άσκηση –η οποία περιλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού και το περπάτημα μέσα στο σπίτι- για 3,5 ώρες την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 26%, σε σύγκριση με την κίνηση για λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η προστατευτική δράση που καταγράφηκε σε άτομα που έκαναν πιο έντονη σωματική δραστηριότητα.
Όσοι για παράδειγμα έκαναν 14 και πλέον λεπτά μέτρια ή έντονη άσκηση -όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο ή ακόμα και κηπουρική- είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 47%, σε σύγκριση με τα άτομα που αφιέρωναν στην άσκηση λιγότερα από 3 λεπτά την ημέρα.