,

Τελικά η ψυχοθεραπεία βοηθάει όσους έχουν κατάθλιψη;

Τελικά η ψυχοθεραπεία φαίνεται ότι δεν έχει κάποιο σημαντικό όφελος σε όσους ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Τελικά η ψυχοθεραπεία βοηθάει όσους έχουν κατάθλιψη;

Τελικά η ψυχοθεραπεία φαίνεται ότι δεν έχει κάποιο σημαντικό όφελος στους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, ειδικά σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Συχνά όμως προτείνεται και η ψυχοθεραπεία, ως συμπληρωματική θεραπεία, ειδικά σε νεότερους, πιο μορφωμένους και εύπορους ανθρώπους.

Τα ευρήματα νέας πολυκεντρικής μελέτης, ωστόσο, δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία δεν προσθέτει κάτι σημαντικό στο αποτέλεσμα της θεραπείας.

Advertisment

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του 30ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη από 4 έως 7 Ιουνίου, από τους ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τη μελέτη της Ανθεκτικής Κατάθλιψης υπό τον καθηγητή Ζίγκφριντ Κάσπερ του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.279 σοβαρά ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, εκ των οποίων το 69% έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά, ενώ το υπόλοιπο 31% έκανε και ψυχοθεραπεία. Οι περισσότεροι έκαναν συνεδρίες γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, ενώ κάποιοι έκαναν ψυχαναλυτική ή συστημική ψυχοθεραπεία.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε κάποια επιπλέον ορατή βελτίωση στην κατάθλιψη των ασθενών που έκαναν επιπλέον ψυχοθεραπεία, σε σχέση με όσους έκαναν θεραπεία μόνο με φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τον δρ Κάσπερ υπάρχουν δύο βασικά συμπεράσματα από τη νέα μελέτη.

Advertisment

Το πρώτο συμπέρασμα είναι, ότι αν κανείς παίρνει αντικαταθλιπτικά, η πρόσθετη ψυχοθεραπεία δεν φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερη έκβαση της θεραπείας, αν και μπορεί να βελτιώσει το υποκειμενικό αίσθημα ευεξίας.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όσοι ασθενείς υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη και κάνουν επιπροσθέτως ψυχοθεραπεία, έχουν πιο ευνοϊκά κοινωνικο-δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με όσους λαμβάνουν μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ψυχοθεραπεία δεν είναι χρήσιμη, αλλά ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η εφαρμογή της στους καταθλιπτικούς ασθενείς.

Στο μεταξύ η κατάθλιψη εξελίσσεται σε πραγματική πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα αλλά για την κοινωνία, Τα ποσοστά της ασθένειας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 322 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη σε όλο τον κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών δεν αντιδρούν καλά στα αντικαταθλιπτικά, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό καταθλιπτικών κάνουν και ψυχοθεραπεία.

Η κατάθλιψη έχει τέλος σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο αφού οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στον επαγγελματικό τους χώρο αλλά και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση