Turkaegean: Η Τουρκία κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα στην Ε.Ε για το «τουρκικό Αιγαίο»

Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί καθώς η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την απόφαση ως «όχημα» της αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίου.

Turkaegean: Η Τουρκία κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα στην Ε.Ε για το «τουρκικό Αιγαίο»

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να προσβάλλει την απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών με την οποία γίνεται δεκτό το εμπορικό σήμα «Turkaegean», δηλαδή «τουρκικό Αιγαίο», αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι αυτό έχει κερδίσει την ευρωπαϊκή αποδοχή εδώ και μήνες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές που το έχουν απορρίψει.

Τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις η απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) υπέρ της Τουρκίας, να εγκρίνει το αίτημα της Άγκυρας για χρήση του brand name «Turkaegean», για τουριστικούς και διαφημιστικούς σκοπούς. Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν ήδη εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Advertisment

Ειδικότερα η συγκεκριμένη επιτροπή έκανε αποδεκτή – χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, χρησιμοποιώντας και προβάλλοντας τον όρο «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

Εν τω μεταξύ σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr, φαίνεται ότι ο όρος έχει ήδη γίνει δεκτός, ήδη από 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Οι κίνδυνοι που εγείρει η παραπάνω αναγνώριση είναι σοβαροί καθώς η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση ως «όχημα» στη συνήθη τακτική της αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίου.

Advertisment

Το τουρκικό video

Το αίτημα της Άγκυρας προς τις αμερικανικές αρχές συνοδευόταν από το βίντεο που αναρτήθηκε και στην επίσημη σελίδα του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού, οι εικόνες του οποίου είχαν έντονο ελληνικό χρώμα.

Ο τίτλος του βίντεο ήταν «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και συνοδευόταν από κείμενο που έλεγε: «Η Τουρκία φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απλά για απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα».

Ο ίδιος έκανε γνωστό επίσης ότι ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση, ενώ ερευνάται πώς και γιατί συνέβη.

Η συγκεκριμένη επιτροπή της Ε.Ε. απαρτίζεται από ένα διοικητικό συμβούλιο ( Management Board) και μια Οικονομική Επιτροπή (Budget Committee). Η κάθε μια στελεχώνεται από ένα εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, φυσικά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δύο αντιπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση