Σε ένα… άγριο κορίτσι της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1950-1960, την Dorothy Podber, οφείλει την τεράστια αξία του ή τουλάχιστον κάποιο σημαντικό μέρος της το περίφημο πορτραίτο της Μέριλιν Μονρόε που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1964.
Η “sage blue Μέριλιν” έγινε κυριολεκτικά το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα, καθώς πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ 195 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο Christies μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.
Advertisment
Πρόκειται κυριολεκτικά για το ακριβό έργο τέχνης του 200υ αιώνα στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του ο Άλεξ Ρότερ, επικεφαλής του Οίκου Christie’s για την τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα σε ανακοίνωσή του τον χαρακτήρισε σαν την “απόλυτη έκφραση της αμερικανικής pop”.
Τι είναι όμως εκείνο που έκανε το συγκεκριμένο πορτραίτο της Μέριλιν τόσο πολύτιμο και εκτόξευσε την τιμή του συγκεκριμένου πίνακα στα ύψη;
Advertisment
H αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Dorothy Podber μπήκε στο “Factory” και κάνοντας τη δική της performance έβγαλε από την τσάντα της ένα όπλο και πυροβόλησε τα πορτρέτα της Μέριλιν, που ήταν τοποθετημένα το ένα πίσω από το άλλο.
Η σφαίρα διαπέρασε τον πρώτο πίνακα στο μέτωπο της Μέριλιν και έφτασε μέχρι τον τελευταίο στη σειρά -αυτόν που δημοπρατήθηκε- ο οποίος έχει ένα αδιόρατο σημάδι στο ίδιο σημείο.
Αυτή η ατμόσφαιρα υφέρπουσας επιθετικότητας αλλά και το περιστατικό που έμεινε στην ιστορία του Factory αυξάνει την αξία του πίνακα. Επιπλέον το γεγονός ότι ο Γουόρχολ είναι ακόμη και σήμερα ο σημαντικότερος και πιο ουσιαστικός καλλιτέχνης που έχει αναδυθεί κοινωνικά από το 1945, παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο.
Του ζήτησε να… πυροβολήσει!
Το έργο ανήκει στη σειρά των τεσσάρων πορτρέτων που δημιούργησε ο Γουόρχολ μετά τον θάνατο της Μαίριλιν από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στις 4 Αυγούστου 1962.
Τα πορτρέτα πήραν το όνομα “Shot” από τον καλλιτέχνη, όταν η Dorothy Podber μπήκε στο “Factory”, το στούντιο του Γουόρχολ στο Μανχάταν και τα πυροβόλησε.
Η ιστορία λέει ότι ζήτησε από τον Γουόρχολ να τα “πυροβολήσει” (shoot) και εκείνος κατάλαβε να τα “φωτογραφήσει”. Έτσι έδωσε την άδειά του…
Ο πίνακας “Shot Sage Blue Marilyn” βρισκόταν – σύμφωνα με τον Guardian – στη συλλογή των Ελβετών συλλεκτών Thomas και Doris Ammann. Κριτικοί τέχνης έχουν συγκρίνει το χαμόγελο της Μονρόε με εκείνο το αινιγματικό της Μόνα Λίζα.