,

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν ένα μοναδικό μικροβίωμα εντέρου, σύμφωνα με έρευνα

Τα μωρά που γεννιούνται μέσω καισαρικής έχουν διαφορετικά εντερικά βακτήρια σε σύγκριση με όσα γεννιούνται με κολπικό τοκετό.

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν ένα μοναδικό μικροβίωμα εντέρου, σύμφωνα με έρευνα

Τα μωρά που γεννιούνται μέσω καισαρικής έχουν διαφορετικά εντερικά βακτήρια σε σύγκριση με όσα γεννιούνται με κολπικό τοκετό – αλλά αυτή η διαφορά εξαφανίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέχρι τα μωρά να κλείσουν 6-9 μήνες ζωής. Αυτό ισχυρίζεται η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει παγκοσμίως σε σχέση με τις επιδράσεις του τύπου γέννησης στο μικροβίωμα των μωρών.

Πρότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πολύ πιθανότερο να αποκτήσουν βακτήρια από την παραμονή τους στο νοσοκομείο όταν γεννιούνται, ενώ όσα γεννιούνται με κολπικό τοκετό αποκτούν μικρόβια από τη μητέρα τους. Καθώς το εντερικό μικροβίωμα πιστεύεται ότι συνδέεται στενά με την υγεία, αυτές οι διαφορές φαίνεται να αυξάνουν και τις πιθανότητες αυτών των μωρών να αναπτύξουν παχυσαρκία, άσθμα και έκζεμα.

Advertisment

«Η υπόθεση είναι ότι η στιγμή της γέννησης είναι ένα είδος θερμοστατικής στιγμής για το ανοσοποιητικό σύστημα… που προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για τη μελλοντική ζωή», λέει ο Nigel Field από το University College στο Λονδίνο.

Για να διερευνήσουν το φαινόμενο ο Field και οι συνάδελφοί τους συνέλεξαν δείγματα από 596 μωρά που γεννήθηκαν σε Βρετανικά νοσοκομεία. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τους γονείς των μωρών κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ζωής, και όταν τα μωρά ήταν 6-9 μηνών.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι το 80% περίπου των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν αποκτήσει βακτήρια από το νοσοκομείο όταν γεννήθηκαν, σε σύγκριση με το 50% των μωρών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό. Και τα βακτήρια αποτελούσαν περίπου το 30% του συνολικού αριθμού βακτηρίων στην πρώτη περίπτωση, σε σύγκριση με το 10% που αποτελούσαν στα μωρά με κολπικό τοκετό.

Advertisment

Μέχρι τη στιγμή που τα μωρά έφταναν στους 6-9 μήνες ζωής, αυτές οι διαφορές είχαν κατά το μεγαλύτερο μέρος εξαφανιστεί. Και όλα τα μωρά ήταν υγιή, κι έτσι οι ερευνητές δεν μπορούν να διακρίνουν αν υπάρχουν επιπλοκές στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι η επιστημονική ομάδα δεν μπόρεσε να γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των ευρημάτων.

Η διαπίστωση αυτή, δεν πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς να αποθαρρύνει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε καισαρική όταν συντρέχουν λόγοι υγείας για την ίδια και το έμβρυο. Η ομάδα πήρε επίσης δείγματα από 175 μητέρες και τα συνέκρινε με εκείνα των 178 μωρών. Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά• βρήκαν ότι τα εντερικά βακτήρια των μωρών προέρχονται κυρίως από το εντερικό σύστημα των μητέρων τους, παρά από τον κόλπο.

Πηγή: www.nature.com/articles/s41586-019-1560-1

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση