, ,

Πώς μπορούμε να ελέγχουμε με ασφάλεια τις ελιές στο σώμα μας

Χρειάζεται να ελέγχουμε την επιδερμίδα μας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Πώς μπορούμε να ελέγχουμε με ασφάλεια τις ελιές στο σώμα μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ελιές και όλοι είναι επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος, που θα μπορούσε να είναι μελάνωμα, αλλά και μη. Αν και τα μελανώματα μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα, και οι δύο μορφές είναι απόλυτα θεραπεύσιμες, αν τις εντοπίσετε έγκαιρα, ελέγχοντας τακτικά και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα.

Χρειάζεται να ελέγχουμε την επιδερμίδα μας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Ο προσεκτικότερος τρόπος να το κάνουμε είναι να βγάζουμε μια ολόσωμη φωτογραφία μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 18.

Advertisment

Μέσω αυτών, μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν νέες ελιές ή αν οι προϋπάρχουσες έχουν αλλάξει. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ασυμμετρία, ασαφή όρια ή χρώμα, αλλαγή στο μέγεθος ή μεγέθυνση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να εμφανίζουμε νέες ελιές, αλλά οι ελιές θα πρέπει να είναι παρόμοιες. Αν εντοπίσετε κάποιας που δεν ταιριάζει με τις άλλες, αυτό θα μπορούσε να είναι μελάνωμα – και τότε είναι που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Όσον αφορά στην πρόληψη, χρησιμοποιήστε την κοινή σας λογική: μην βγαίνετε όσο μπορείτε στον μεσημεριανό ήλιο, φορέστε καλά γυαλιά ηλίου, καλύψτε το σώμα σας με καλό αντηλιακό που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.

Δεν μπορούνε να κάνουμε τίποτα για την δερματική βλάβη που έχει ήδη γίνει, αφού πολλές φορές ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται δεκαετίες αργότερα. Ο καρκίνος του δέρματος χωρίς μελάνωμα είναι ροζ και δεν μοιάζει με ελιά – είναι μια αλλοίωση του δέρματος που δεν επουλώνεται.

Advertisment

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να το εντοπίσουν καθώς εμφανίζεται μόνο σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο. Αν εμφανιστούν και δεν φύγουν μέσα σε ένα περίπου μήνα, χρειάζεται να ελεγχθούν από έναν ειδικό.

Οι ειδικοί επίσης μπορούν να σας κάνουν ένα χάρτη για τις ελιές σας, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να βγάλετε δικές σας φωτογραφίες, όπως προαναφέρθηκε, για να εντοπίσετε νωρίς τυχόν ύποπτες αλλαγές.

Claire Crilly, Mole Clinic

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση