The line: Το project για την πόλη του μέλλοντος χωρίς αυτοκίνητα και με μηδενικούς ρύπους!

Θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της NEOM, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τα σχέδια της THE LINE, μιας πολιτισμικής επανάστασης που βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου εμπειρία αστικής διαβίωσης διατηρώντας παράλληλα τη γύρω φύση. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους,  παρουσίασε την αρχική ιδέα και το όραμα της πόλης που επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και το πώς θα πρέπει να είναι οι πόλεις του μέλλοντος.

Τα σχέδια της THE LINE ενσωματώνουν το πώς θα είναι οι αστικές κοινότητες στο μέλλον σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από δρόμους, αυτοκίνητα και εκπομπές ρύπων. Θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων έναντι των μεταφορών και των υποδομών όπως στις παραδοσιακές πόλεις. Βάζει τη φύση μπροστά από την ανάπτυξη και θα συμβάλει στη διατήρηση του 95% της γης του NEOM.

Advertisment

Η ανακοίνωση αποκαλύπτει τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της THE LINE, η οποία έχει μόνο 200 μέτρα πλάτος, 170 χιλιόμετρα μήκος και βρίσκεται 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η LINE θα φιλοξενήσει τελικά 9 εκατομμύρια κατοίκους και θα κατασκευαστεί σε ένα αποτύπωμα 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που είναι πρωτόγνωρο σε σύγκριση με άλλες πόλεις παρόμοιας χωρητικότητας.

Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει το αποτύπωμα της υποδομής και θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες αποδόσεις στις λειτουργίες της πόλης. Το ιδανικό του κλίμα όλο το χρόνο θα εξασφαλίσει ότι οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν τη γύρω φύση όταν είναι με τα πόδια. Οι κάτοικοι θα έχουν επίσης πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις της THE LINE σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια, εκτός από έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας με διέλευση από άκρο σε άκρο 20 λεπτών.

Ο εμπνευστής για το όραμά του…

Στην παρουσίαση του οράματός του ο πρίγκιπας ανέφερε: «Στην κυκλοφορία του THE LINE πέρυσι, δεσμευτήκαμε σε μια πολιτισμική επανάσταση που βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση με βάση μια ριζική αλλαγή στον αστικό σχεδιασμό. Τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν σήμερα για τις κοινότητες της πόλης με κάθετα στρώματα θα αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές επίπεδες, οριζόντιες πόλεις και θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τη διατήρηση της φύσης και τη βελτίωση της ανθρώπινης βιωσιμότητας. Το THE LINE θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην αστική ζωή σήμερα και θα ρίξει φως σε εναλλακτικούς τρόπους ζωής».

Και πρόσθεσε, «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις βιωσιμότητας και τις περιβαλλοντικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις του κόσμου μας και η NEOM βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παροχής νέων και ευφάνταστων λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η NEOM ηγείται μιας ομάδας από τα πιο λαμπρά μυαλά στην αρχιτεκτονική, τη μηχανική και τις κατασκευές για να κάνει πραγματικότητα την ιδέα της οικοδόμησης προς τα πάνω».

«Το NEOM θα είναι ένα μέρος για όλους τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να αφήσουν το στίγμα τους  με δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους. Το NEOM παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Saudi Vision 2030 και η δέσμευσή μας να παραδώσουμε τη γραμμή για λογαριασμό του έθνους παραμένει αποφασιστική».

Το THE LINE προσφέρει μια νέα προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό

Η ιδέα της διαστρωμάτωσης της πόλης λειτουργεί κάθετα, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κινούνται απρόσκοπτα σε τρεις διαστάσεις (πάνω, κάτω ή απέναντι) για να έχουν πρόσβαση σε αυτές είναι μια έννοια που αναφέρεται ως Urbanism Zero Gravity. Σε αντίθεση με  τα απλά ψηλά κτίρια, αυτή η ιδέα περιλαμβάνει δημόσια πάρκα και πεζόδρομους, σχολεία, σπίτια και χώρους εργασίας, ώστε να μπορεί κανείς να κινηθεί αβίαστα για να καλύψει όλες τις καθημερινές ανάγκες μέσα σε πέντε λεπτά.

Το THE LINE θα έχει μια πρόσοψη εξωτερικού καθρέφτη που θα προσφέρει τον μοναδικό του χαρακτήρα και θα επιτρέψει ακόμη και στο μικρό του αποτύπωμα να συνδυάζεται με τη φύση, ενώ το εσωτερικό θα είναι κατασκευασμένο για να δημιουργεί εξαιρετικές εμπειρίες και μαγικές στιγμές. Θα δημιουργηθεί από μια ομάδα παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνων και μηχανικών, με επικεφαλής τη NEOM, για την ανάπτυξη αυτής της επαναστατικής ιδέας για την πόλη του μέλλοντος.

Προκειμένου να αλλάξει η επιχειρηματική δραστηριότητα ως συνήθως, ο σχεδιασμός της πόλης θα ψηφιοποιηθεί πλήρως και η κατασκευή θα βιομηχανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, προωθώντας σημαντικά τις κατασκευαστικές τεχνολογίες και τις διαδικασίες παραγωγής. Η ανακοίνωση των σχεδίων της THE LINE αποτελεί συνέχεια της προόδου της NEOM στην ανάπτυξη των ναυαρχίδων της, όπως η OXAGON, η επανασχεδιασμένη πόλη παραγωγής και καινοτομίας της και την TROJENA, τον παγκόσμιο προορισμό του ορεινού τουρισμού που θα προσφέρει το πρώτο υπαίθριο σκι στον Περσικό Κόλπο, καθώς και την έναρξη δύο θυγατρικών της NEOM: ENOWA, της εταιρείας ενέργειας, νερού και υδρογόνου· και της NEOM Tech & Digital Company.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση