Κολλαγόνο: Ποια είναι η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια;

Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά την ασφάλεια του κολλαγόνου, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αναζητώντας το μαγικό κολλαγόνο που σταδιακά χάνει τη δύναμή του με την πάροδο του χρόνου, φτάνει κανείς σε πολλά ερωτήματα, όπως ποια είναι η ποσότητα του συστατικού που μπορεί να λαμβάνει κανείς καθημερινά ως συμπλήρωμα διατροφής. Η απάντηση των επιστημόνων είναι «μέτρον άριστον» και η πιο σωστή απόφαση είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, όπως θα κάνατε και για οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής.

Το κολλαγόνο είναι μια σημαντική οικογένεια πρωτεϊνών, η οποία προσφέρει ελαστικότητα σε πολλούς ιστούς, όπως το δέρμα, τα οστά, οι μύες και το έντερο. Το σώμα παράγει κολλαγόνο, ικανότητα που περιορίζεται, ωστόσο, ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, καθώς και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή.

Advertisment

Ελαστικό δέρμα, υγιή μαλλιά και νύχια, υποστήριξη μυϊκής μάζας, βελτίωση υγείας του εντέρου και των αρθρώσεων είναι μερικοί καλοί λόγοι για να επιλέξετε συμπλήρωμα κολλαγόνου.

Στο ερώτημα πόση ποσότητα κολλαγόνου μπορεί να καταναλώσει κανείς, η απάντηση θα μπορούσε να είναι ίδια με το αν μπορεί κάποιος να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης. Η αλήθεια είναι ότι το κολλαγόνο είναι πεπτίδιο και δεν έχει ανώτατο όριο. Είναι εξαιρετικά ασφαλές και, γενικά, καλά ανεκτό από τον οργανισμό.

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά την ασφάλεια του κολλαγόνου, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται. Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι, να συμβάλει στα αποθέματα λίπους, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά τα νεφρά.

Advertisment

Η πιο σωστή απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα ποια είναι η ποσότητα κολλαγόνου που μπορεί να καταναλώνει κανείς είναι ότι οι ανάγκες του καθενός μας έχουν σχέση με το μέγεθος, τη σύσταση του σώματος του, το φύλο, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, καθώς και την συνολική κατάσταση της υγείας του.

Σε γενικές γραμμές η καλύτερη δόση κολλαγόνου, με βάση διάφορα οφέλη για την υγεία—δηλαδή πόση ποσότητα κολλαγόνου πρέπει να προσεγγίζετε καθημερινά για να έχετε τα αποτελέσματα- έχει ως εξής:

Δέρμα: 2,5 έως 10 γραμμάρια την ημέρα

Οστά: 5 γραμμάρια την ημέρα

Αρθρώσεις: 2,5 έως 5 γραμμάρια την ημέρα

Μύες: 15 έως 20 γραμμάρια την ημέρα

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού είναι εκείνη που μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στην ιδανική για εσάς δοσολογία κολλαγόνου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση