3 σκέψεις για εκείνες τις φορές που νιώθουμε ντροπή για τα ελαττώματά μας

Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε ελαττώματα· το ζήτημα είναι ότι επειδή έχουμε, θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε τη γαλήνη και την ευτυχία.

3 σκέψεις για εκείνες τις φορές που νιώθουμε ντροπή για τα ελαττώματά μας

Αν με ρωτούσατε όταν ήμουν μικρότερη τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, μπορεί να απαντούσα τέλεια ή διάσημη, που είναι εξαιρετικά ειρωνικό, δεν νομίζετε; Επιθυμούσα ταυτόχρονα να είμαι στο προσκήνιο ενώ φοβόμουν τι θα μπορούσε αυτό να αποκαλύψει για μένα – τις ανασφάλειες, τις ανεπάρκειες και τα ελαττώματά μου.

Πίστευα ότι το να είμαι τέλεια σήμαινε ότι δεν θα δυσαρεστούσα κανέναν, ότι κανένας δεν θα με έκρινε ούτε αποδοκίμαζε – θα ήμουν αγαπητή από όλους, κάτι που δεν λάμβανα πάντα καθώς μεγάλωνα. Και νόμιζα επίσης πως όταν γινόμουν επιτέλους τέλεια, θα μπορούσα επιτέλους να χαλαρώσω και να απολαύσω τη ζωή, επειδή θα ήμουν βέβαιη ότι κανείς δεν θα με έκρινε ή πλήγωνε.

Advertisment

Αν και ξόδεψα χρόνια προσπαθώντας να υπερνικήσω όλες τις αδυναμίες μου – το άγχος, την ανασφάλεια, την τάση για έλεγχο, την ανάγκη μου για επιβεβαίωση – ποτέ δεν έφτασα σε ένα σημείο πλήρους ελευθερίας από αυτές τις δυσκολίες. Σίγουρα έκανα κάποια πρόοδο, αλλά φυσικά και έχω ακόμα ελαττώματα, όπως άλλωστε όλος ο κόσμος.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε ελαττώματα· το ζήτημα είναι ότι επειδή έχουμε, θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε τη γαλήνη και την ευτυχία. Νιώθουμε συνεχώς ντροπή και θέλουμε να κρύψουμε αυτά που εμείς προσδιορίζουμε ως μειονεκτήματα. Αν λοιπόν νιώθετε ντροπή για τα ελαττώματά σας, σταματήστε και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι:

Όλοι έχουν ελαττώματα

Αν είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε κάθε άνθρωπο της ιστορίας που πέρασε από αυτό τον πλανήτη, δεν θα καταφέρνατε ποτέ να γνωρίσετε έναν τέλειο άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος που πατά σε αυτή τη γη έχει ατέλειες, κάποιες τις αποκτούμε μόλις γεννιόμαστε, άλλες κατά την πορεία της ζωής μας.

Advertisment

Ο μοναδικός συνδυασμός ελαττωμάτων όμως είναι που κάνει και εσάς μοναδικούς. Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που πονούν σαν κι εσάς, που σκέφτονται, φοβούνται, αποτυγχάνουν, πέφτουν σαν κι εσάς, αλλά είναι το ίδιο άξιοι αγάπης σαν κι εσάς.

Τα ελαττώματα μας ενώνουν

Συχνά σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κρύψουμε τις σκληρές πλευρές μας, καθώς εγγυώνται απόρριψη, αλλά το αντίθετο τελικά ισχύει: τα ελαττώματα μας ενώνουν. Μας κάνουν πιο προσεγγίσουμε και επιτρέπουν στους άλλους να βρουν κοινά στοιχεία με εμάς.

Τα ελαττώματα μας κάνουν ενδιαφέροντα άτομα

Η «τελειότητα» ή η ψευδαίσθηση αυτού είναι απίστευτα βαρετή. Είναι προβλέψιμη και μονοδιάστατη. Δεν έχει «νεύρο μέσα της», χάνει κάθε μοναδικότητα και χάρη. Είναι οι ιδιοσυγκρασίες μας που έλκουν τους ανθρώπους σε εμάς και τους κάνουν περίεργους να μας γνωρίσουν – ποια είναι η ιστορία, η επιτυχία, η αποτυχία μας, ποια τα όνειρα και τα κίνητρά μας.

Lori Deschene

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...
Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση