, , ,

Κλιματική αλλαγή: Τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου έσπασαν φέτος κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τα επίπεδα των αερίων του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ «χωρίς σημάδια επιβράδυνσης, πόσο μάλλον μείωσης», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός

Κλιματική αλλαγή: Τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου έσπασαν φέτος κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τα επίπεδα των αερίων του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ «χωρίς σημάδια επιβράδυνσης, πόσο μάλλον μείωσης», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στη Σύμβαση του Παρισιού για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υπεροξειδίου του αζώτου έφτασαν τα υψηλότερα ποσοστά το 2018 σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Advertisment

Τα επίπεδα του CO2 – ο κύριος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής – έφτασαν στα επίπεδα των 407,8 ppm, από τα 405,5 ppm που ήταντο 2017, όπως φαίνεται στην αναφορά του ΟΗΕ. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι τώρα 47% υψηλότερες απ΄ ό,τι πριν την Βιομηχανική επανάσταση, που ξεκίνησε το 1670, όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ήταν περίπου 280ppm.

Ο γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δήλωσε: «Πρέπει να μεταφράσουμε τις δεσμεύσεις σε δράση και να αυξήσουμε το επίπεδο προσδοκιών για χάρη του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Η τελευταία φορά που η Γη παρουσίασε συγκρίσιμες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν πριν από 3-5 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες και η επιφάνεια της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα υψηλότερα από σήμερα.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που εκτοξεύει στα ύψη την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Από το 1990, υπήρξε αύξηση κατά 43% σε αυτό που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Advertisment

Η αναφορά εστιάζει στα επίπεδα συγκέντρωσης – τα οποία αντιπροσωπεύουν αυτό που παραμένει στην ατμόσφαιρα μετά από ένα σύνθετο σύστημα αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στην ατμόσφαιρα, στη γη, στα δέντρα και στους ωκεανούς.

Τα δέντρα και οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών, αλλά αυτό το φαινόμενο ήδη επιβραδύνεται, καθώς η φύση δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει. Η επακόλουθη υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί φαινόμενα όπως το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ακραίες ξηρασίες, καύσωνες και φονικές καταιγίδες. Όλα αυτά επηρεάζουν την ασφάλεια κατανάλωσης της τροφής μας, τις προμήθειες νερού και την ίδια την άγρια ζωή.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-greenhouse-gas-record-high-un-paris-agreement-a9217256.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση