Μαρίκες – Ραφήνα: Την πρώτη smoke-free παραλία της αποκτά η Αττική!

Η παραλία Μαρίκες η οποία βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το λιμάνι της Ραφήνας θα είναι η πρώτη παραλία ελεύθερη από καπνό στην Αττική.

Μαρίκες - Ραφήνα: Την πρώτη smoke-free παραλία της αποκτά η Αττική!

Την πρώτη smoke-free παραλία της αποκτά η Αττική, καθώς ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σερίφου, αλλά και διάσημων ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Βαρκελώνη.

Έτσι η παραλία Μαρίκες η οποία βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας θα είναι η πρώτη παραλία ελεύθερη από καπνό στην Αττική. Οι Μαράκες θα περάσουν από την ευθύνη του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας στον δήμο Ραφήνας και σύντομα θα γίνουν η πρώτη smoke free παραλία της Αττiικής.

Advertisment

Την αρχή στις καθαρές από καπνό παραλίες στη χώρα μας έκανε η Σέριφος, αποφασίζοντας το 2020 να εγκαινιάσει τον θεσμό της απαγόρευσης καπνίσματος σε παραλία του νησιού και συγκεκριμένα στη Βαγιά, μια από τις πιο ερημικές περιοχές της Σερίφου και προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, Στην περιοχή τοποθετήθηκε κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Όπως και στη Σέριφο, έτσι και στις Μαρίκες, θα υπάρχει ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος και θα βρίσκεται στην καντίνα της παραλίας. «Πρόκειται όμως για έναν χώρο 20 μέτρων, ενώ μιλάμε για μια παραλία με έκταση κοντά στο 1,5 χιλιόμετρο», εξηγεί η δημοτική αρχή».

Οι smoke free παραλίες ενισχύουν τις συμπεριφορές χωρίς καπνό προωθούν τις υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Τα μηνύματα που προωθούνται ενισχύουν τις συμπεριφορές τόσο υπέρ της ατομικής, όσο και υπέρ της δημόσιας υγείας Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τέτοιου είδους πολιτικές μειώνουν ακόμη και τον αριθμό των νέων που θα πειραματιστούν με κάπνισμα.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά δεν είναι υγιές να εισπνέει κάποιος οποιαδήποτε ποσότητα καπνού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα παραμένει επιβλαβής ιδιαίτερα μάλιστα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως παιδιά, έγκυες και, ηλικιωμένοι.

Να σημειώσουμε ότι oι smoke free παραλές είναι μια ισχυρή τάση σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία για παράδειγμα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το σβήσιμο ενός τσιγάρου συνεχίζει να προκαλεί ζημια στο περιβάλλον για πολύ καιρό μετά λόγω των μη βιοδιασπώμενων φίλτρων.

Τέλος η διεθνής τάση για απαγόρευση του καπνίσματος γενικά στους εξωτερικούς χώρους γίνεται όλο και πιο ισχυρή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση