Η Ελλάδα ηλεκτροδοτήθηκε κατά 100% από «πράσινη» ενέργεια, έστω και για 5 ώρες

Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Η Ελλάδα ηλεκτροδοτήθηκε κατά 100% από «πράσινη» ενέργεια, έστω και για 5 ώρες

Η Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ήταν ημέρα «ορόσημο». Μια πολύ σημαντική πρωτιά κατέγραψε η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού κατάφερε και ηλεκτροδοτήθηκε αποκλειστικά από τις πηγές της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος καλύφθηκε στο 100% μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Advertisment

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW) καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση, καθώς η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν σε επίπεδα από 98% έως 121%, υπερβαίνοντας το μέγεθος του καθαρού φορτίου στο Σύστημα Μεταφοράς.

Η άνθηση των ΑΠΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες πράσινης ενέργειας συνεχίζουν αμείωτα, με τη χώρα να ξεπερνά το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος και με 11,5 επιπλέον GW έργων να έχουν λάβει Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Κρίσιμα για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι τα έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων, μέσα από τα οποία δημιουργείται ικανός ηλεκτρικός χώρος για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Advertisment

Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση