Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Οι τέσσερις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα οφείλονται σε υποθαλάσσιες εκρήξεις που αντιστοιχούν σε «εκατοντάδες κιλά» TNT, ανέφερε η επίσημη έκθεση που συνέταξαν η Σουηδία και η Δανία και υπέβαλαν στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοδυναμεί πιθανόν με εκρηκτικές ύλες εκατοντάδων κιλών», αναφέρουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες σε ανακοίνωσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Advertisment

Τι επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν προκαλέσει οι εκρήξεις αυτές;

Κανένας από τους δύο αγωγούς  δεν ήταν σε λειτουργία, αλλά  περιείχαν και οι δύο φυσικό αέριο, που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου και τον δεύτερο μεγαλύτερο «ένοχο» της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

«Οι πιθανότητες για ένα μεγάλο και πολύ καταστροφικό συμβάν εκπομπών είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσαν ειδικοί στο Reuters, από τη στιγμή που οι αγωγοί περιείχαν κυρίως μεθάνιο. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η θερμοκρασία του αερίου στους αγωγούς, η ταχύτητα των διαρροών και το πόσο αέριο θα απορροφούσαν μικρόβια στο νερό πριν φτάσει στην επιφάνεια.

Μέσα σε χρονικό πλαίσιο 20 ετών, το μεθάνιο έχει πάνω από 80 φορές τη δυνατότητα θέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα . Οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο, λένε πως οι δραστικές περικοπές εκπομπών μεθανίου τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Advertisment

Οι διαρροές μεθανίου στην ξηρά εντοπίζονται από ένα  δίκτυο ειδικών δορυφόρων, αλλά  λόγω του νερού είναι δύσκολη η χρήση δορυφόρων για διαρροές στη θάλασσα, δήλωσε ο  διευθυντής κλιματικών λύσεων στην εταιρεία δορυφορικών δεδομένων Kayrros.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση