, ,

Δρόμος φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά οχήματα όσο αυτά βρίσκονται εν κινήσει

Το σύστημα φόρτισης είναι παρόμοιο με αυτό ενός ασύρματου φορτιστή τηλεφώνου.

Δρόμος φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά οχήματα όσο αυτά βρίσκονται εν κινήσει

Σε κάθε συζήτηση σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), υπάρχει πάντα ένα άτομο που φέρνει τον ίδιο προβληματισμό στη συζήτηση: τη φόρτιση. Το ζήτημα της φόρτισης φαίνεται να είναι συχνά το κύριο πρόβλημα που θέτουν οι επικριτές ή οι σκεπτικιστές των ηλεκτρικών οχημάτων, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να βρεις ένα σημείο φόρτισης, πόσο γρήγορα φορτίζεται το όχημα και ούτω καθεξής.

Μέχρι στιγμής, αυτή η συζήτηση έχει συνδεθεί με τα όρια των σταθερών σταθμών φόρτισης, που είναι τοπθετημένοι αναγκαστικά σε μια μόνο τοποθεσία και συχνά είναι διαθέσιμοι σε περιορισμένο αριθμό. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να φορτίσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εν κινήσει, χωρίς καλώδια;
Αυτή ήταν η ιδέα της Stellantis, της μητρικής εταιρείας πίσω από εμβληματικές μάρκες όπως η Fiat, η Chrysler, η Citroen και η Peugeot, μεταξύ άλλων.

Advertisment

Η Stellantis έβγαλε ένα ηλεκτρικό Fiat 500e στο δρόμο μιας πίστας 1,05 χιλιομέτρων στο Chiari της Ιταλίας, για να κάνει επίδειξη αυτό που ονομάζει Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) – ένα σύστημα που βασίζεται σε πηνία τοποθετημένα κάτω από το οδόστρωμα για τη φόρτιση του EV.

Το έργο χρησιμοποιεί τεχνολογία ασύρματης φόρτισης EV από την ισραηλινή Electreon, μια εταιρεία που ηλεκτροδότησε ένα τμήμα δρόμου μήκους 1,6 χιλιομέτρων στη Σουηδία.

Πώς λειτουργεί

Φανταστείτε ότι το σύστημα φόρτισης είναι παρόμοιο με αυτό ενός ασύρματου φορτιστή τηλεφώνου. Το ηλεκτρικό όχημα διαθέτει έναν ασύρματο δέκτη τοποθετημένο στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, ο οποίος πρέπει να συμπέσει με το πηνίο φόρτισης που είναι τοποθετημένο κάτω από την επιφάνεια του δρόμου για να μεταφερθεί η ενέργεια στο ηλεκτρικό όχημα.

Advertisment

Όπως γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν έναν ασύρματο φορτιστή τηλεφώνου, η διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι τόσο γρήγορη όσο το να συνδέσετε απλώς το τηλέφωνό σας στην πρίζα, και το ίδιο ισχύει και για τα EV. Ωστόσο, η Stellantis δήλωσε ότι το σύστημα είναι αρκετά ισχυρό ώστε το 500e να «ταξιδεύει με τυπικές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να καταναλώνει την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία του».

«Οι δοκιμές δείχνουν ότι η απόδοση της ροής ενέργειας από την άσφαλτο στο αυτοκίνητο είναι συγκρίσιμη με την τυπική απόδοση των σταθμών ταχείας φόρτισης, οπότε ο οδηγός δεν χρειάζεται να σταματήσει για να φορτίσει», δήλωσε η Stellantis.

«Επιπλέον, οι μετρήσεις για την ένταση του μαγνητικού πεδίου αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στον οδηγό και τους επιβάτες».

Είναι μια εφικτή εναλλακτική λύση;

Απολύτως όχι για τον τυπικό οδηγό – και η Stellantis το γνωρίζει. Το κόστος εγκατάστασης των πηνίων είναι αρκετά μεγάλο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει για μαζικά οδικά έργα.

Η Stellantis στοχεύει να εγκαταστήσει το σύστημα σε μέρη όπως λιμάνια ή αεροδρόμια, όπου τα οχήματα κινούνται σε συγκεκριμένες, περιορισμένες διαδρομές για σταθερές αποστάσεις.

Πηγή:

www.euronews.com/next/2022/06/16/wireless-charging-roads-for-electric-cars-ev-technology-is-here-fiat-stellantis

Κεντρική φωτογραφία: Stellantis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση