Τα καλύτερα αρωματικά βότανα που στολίζουν το σπίτι και ωφελούν τον οργανισμό

Καλλιεργήστε τα αρωματικά σας μαζί, φυτεύοντάς τα σε ξεχωριστές ομοιόμορφες μικρές γλάστρες ή σε μια μακρόστενη ζαρντινιέρα

Τα καλύτερα αρωματικά βότανα που στολίζουν το σπίτι και ωφελούν τον οργανισμό

Αν θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας σπουδαία βότανα, όπως είναι ο δυόσμος, το θυμάρι και το φασκόμηλο, που θα στολίζουν με τις αρωματισμένες παρουσίες τους και συγχρόνως θα εξελίσσονται σε αξιόλογους συνεργάτες με πολύτιμες ιδιότητες, μην χάνετε χρόνο. Τώρα είναι η σωστή εποχή να αφεθείτε στην καλλιέργειά τους.

Ξεκινήστε από ένα φυτώριο, που θα τα συναντήσετε και θα τα προμηθευτείτε. Μεγαλώνοντάς τα σωστά, δεν θα σας λείψουν ποτέ και σίγουρα θα σας κάνουν να νιώθετε περήφανοι, όχι μόνο για τη μαγειρική σας, αλλά και για… τη διακόσμησή σας.

Advertisment

Δυόσμος (Mentha Spicata)

Αποκαλείται και πράσινη μέντα. Είναι ένα μυρωδικό που προσθέτει ξεχωριστή γεύση σε αρκετά φαγητά, αλλά και γλυκά. Αν τα φύλλα του βράσουν για λίγα λεπτά με νερό, το αφέψημα που παράγεται κάνει καλό στον πυρετό, στο στομάχι, στη χολή και γενικά τονώνει τον οργανισμό.

Ο δυόσμος ζει πολλά χρόνια και καλλιεργείται πολύ εύκολα σε ημισκιερές θέσεις του κήπου και της βεράντας, καθώς και πίσω από ένα φωτεινό παράθυρο . Τον χειμώνα δεν χρειάζεται πολύ νερό, αλλά όλες τις άλλες εποχές είναι ανάγκη να τον ποτίζετε κανονικά. Σημαντικό είναι πως δεν πρέπει να ανησυχήσετε, αν τους κρύους μήνες ξεραθεί. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και με τακτικό πότισμα μπορεί να ξαναβλαστήσει.

Advertisment

Θυμάρι (Thymus vulgaris)

Το φυτό του μεγαλώνει ελεύθερα και μάλιστα διαθέτει είδη με έντονη διακοσμητική αξία. Είναι ένας χαριτωμένος μικρός καλλωπιστικός θάμνος, πάντα γκριζοπράσινος και με όμορφη λιλά άνθηση, συνήθως Μάιο με Ιούνιο. Τα αποξηραμένα φύλλα του ή τα φρέσκα κλαδάκια προσθέτουν υπέροχη γεύση σε ψητά. Το τριμμένο θυμάρι χρησιμοποιείται και σε άλλα φαγητά, ανοίγοντας συγχρόνως την όρεξη και βοηθώντας την πέψη. Για χρήση ως βότανο με αντισηπτικές, αντιπυρετικές, τονωτικές και στομαχικές ιδιότητες, συλλέγονται τα φύλλα του λίγο πριν ανθίσει, ενώ για μαγειρική από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.

Το θυμάρι είναι ανθεκτικό, αλλά χρειάζεται τακτικά νερό όσο είναι μικρό. Όταν μεγαλώσει, σε γλάστρες το ποτίζετε κανονικά, αλλά με λίγο νερό. Συντηρείται σε κάθε έδαφος και σε ηλιόλουστα μέρη αποκτά καλύτερο άρωμα.

Φασκομηλιά (Salvia officinalis)

Αποκαλείται και φαρμακευτική σάλβια. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, κυρίως αποξηραμένα, που όμως δεν πρέπει να διατηρούνται έτσι για πολύ καιρό, επειδή χάνουν τη γεύση τους. Μαζεύονται οποιαδήποτε εποχή, αλλά καλύτερα πριν την άνθηση, αφού τότε έχουν πιο έντονο άρωμα.  Το ρόφημα της έχει σπουδαίες ιδιότητες, που λειτουργούν κυρίως κατά της αδυναμίας και του κρυολογήματος, ενώ βοηθά το στομάχι και ειδικά την πέψη, φυσικά χωρίς κατάχρηση, η οποία σχεδόν πάντα βλάπτει. Προσοχή: οι υπερτασικοί και όσοι κοκκινίζουν εύκολα πρέπει να αποφεύγουν το ρόφημά της.

Μεγαλώνει σε κάθε χώμα, αλλά προτιμά σε γόνιμο. Προσαρμόζεται ευκολότερα σε ήπιο κλίμα και ηλιόλουστες θέσεις. Σε μέρη με ψυχρό χειμώνα μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο σπίτι.Για να συντηρηθεί σωστά, εκτός από το πότισμα χρειάζεται και συχνό παράχωμα στη βάση του φυτού.

Λεβάντα (Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas)

Η Λεβάντα προτιμά ζεστά και ηλιόλουστα μέρη ενώ θέλει το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά αλκαλικά χώματα, πλούσια σε ασβέστιο.

Ο πιο απλός και ασφαλέστερος τρόπος για να έχετε Λεβάντα στο μπαλκόνι σας είναι να φυτέψετε στη γλάστρα μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτεύσετε.

Η Λεβάντα χρειάζεται λίγο νερό.Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξή της, μπορείτε να κόβετε τις κορυφές που πετάνε. Έτσι το φυτό θα αναπτύσσεται σε πλάτος.

Ρίγανη (Origanum Vulgare)

Η Ρίγανη είναι ένα πολυετές, ποώδες, θαμνώδες φυτό. Η γλάστρα με τη Ρίγανη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Κρατήστε το χώμα υγρό τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, η Ρίγανη θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη και σε ξερικές συνθήκες όπως συμβαίνει στο φυσικό της περιβάλλον.

Για να διατηρήσετε έντονη τη γεύση και το άρωμα της Ρίγανης, θα πρέπει να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα και τη χρήση λιπασμάτων. Κόβετε τακτικά κλωναράκια Ρίγανης. Έτσι θα βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί, αλλά και θα περιορίσετε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του.

Τα γνήσια μυρωδικά με τις σπουδαίες γευστικές ιδιότητες και όχι μόνο, είναι μορφές, που στολίζουν κάθε εξωτερικό χώρο, αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού. Ακόμα και σε μια φωτεινή κουζίνα, που αερίζεται συχνά, κοντά σε ένα παράθυρο ο δυόσμος, το θυμάρι και το φασκόμηλο μπορούν να συντηρηθούν και να κάνουν “καλή παρέα” και με κάποια άλλα αρωματικά, όπως είναι η ρίγανη, το δενδρολίβανο και ο άνηθος.

Θυμηθείτε:

Καλλιεργήστε τα αρωματικά σας μαζί, φυτεύοντάς τα σε ξεχωριστές ομοιόμορφες μικρές γλάστρες ή σε μια μακρόστενη ζαρντινιέρα, ανά 20 εκ. το λιγότερο. Για καλύτερη ανάπτυξη –στη βεράντα– αφήστε μεγαλύτερη απόσταση, 30 εκ. το λιγότερο. Σημαντική προϋπόθεση είναι το κατάλληλο αφράτο χώμα. Χρησιμοποιήστε έτοιμο πλούσιο μείγμα ή δύο μέρη φυλλόχωμα με ένα μέρος τύρφη και ένα μέρος άμμο ποταμίσια ή περλίτη, ανακατεμένο με αρκετό κομπόστ, σημαντικό υλικό που μπορείτε να προσθέτετε και να ενσωματώνετε με προσοχή στο μείγμα τους κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση