, ,

Αρώνια: Όλες οι ευεργετικές της ιδιότητες, χρήσεις και παρενέργειες

Όνομα: Αρώνια Επιστημονική Ονομασία: ChokeberriesAdvertisment Οικογένεια: Ροδίδες Περιγραφή της Αρώνιας Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας Ροδίδες, ιθαγενής της ανατολικότερης Βόρειας Αμερικής

Αρώνια: Όλες οι ευεργετικές της ιδιότητες, χρήσεις και παρενέργειες

Όνομα: Αρώνια

Επιστημονική Ονομασία: Chokeberries

Advertisment

Οικογένεια: Ροδίδες

Περιγραφή της Αρώνιας

Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας Ροδίδες, ιθαγενής της ανατολικότερης Βόρειας Αμερικής που απαντάται κυρίως σε υγρά δάση και σε έλη. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό αλλά οι καρποί του μπορούν και να καταναλωθούν και ως τροφή, είτε ωμοί είτε επεξεργασμένοι. Η επεξεργασία των καρπών της αρώνιας είναι συχνότερη και αυτό διότι ο καρπός έχει λίγο πιο στυφή γεύση όταν καταναλώνεται ωμός αλλά έχει ιδιαίτερα ωραία γεύση στην επεξεργασμένη του μορφή. Όπως για παράδειγμα στην παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας, παγωτού, τσαγιού, μπίρας, σιροπιού, χυμού, ορεκτικών και αλκοολούχων ποτών.

Τα μούρα του φυτού είναι σκούρα και μικρά και θεωρούνται μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών αντιοξειδωτικών, που λέγεται ότι προσφέρουν πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Advertisment

Παραδοσιακά, χρησιμοποιήθηκαν ως κρύο φάρμακο από ιθαγενείς Αμερικανούς.

Διατροφική σύσταση των καρπών της Αρώνιας

Τα μούρα  του φυτού είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς συνδυάζουν δύο πολύ καλά στοιχεία. Είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και ταυτόχρονα είναι ένας διατροφικός θησαυρός.  Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγγάνιο.

Μόνο 28 γραμμάρια μούρων του φυτού Αρώνια παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 13
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
  • Ίνες: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 10% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Μαγγάνιο: 9% του DV
  • Βιταμίνη Κ: 5% του DV
  • Τα μούρα παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α και Ε.

Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή ευεργετικών αντιοξειδωτικών.

Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του ανθρώπου από δυνητικά επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Τα μούρα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες και τους δίνουν το σκούρο μπλε έως το μαύρο χρώμα τους.

Αρώνια και οφέλη

Τα μούρα του φυτού έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικές επιδράσεις στον οργανισμό του ανθρώπου κάτι που  μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα σας από βλάβες και να ωφελήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους.

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα μούρα της αρώνιας περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Μια συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.

Οι καρποί του φυτού είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, η οποία είναι μια ομάδα αντιοξειδωτικών που συμπεριλαμβάνει φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβανόλες.

Μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μούρα αρωνίας μπορούν να αναστέλλουν τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών.

Τα ίδια τα μούρα εμφάνισαν επίσης ανώτερη αντιοξειδωτική δράση, σε σύγκριση με άλλα πέντε μούρα.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 30 υγιείς ανθρώπους διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από τα μούρα μείωσαν σημαντικά το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από ένα αντιψυχωσικό φάρμακο εντός 24 ωρών.

Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα φρούτα με άλλα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, καθώς και μειωμένη ανάπτυξη βακτηριδίων και καρκινικών κυττάρων.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές δράσεις

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες στα μούρα της αρωνίας μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Μια ακόμη μελέτη έδειξε ότι 50 mg εκχυλίσματος αρωνίας μείωσαν την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 60% μετά από 24 ώρες. Πιστεύεται ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών είναι υπεύθυνη για αυτό το κατασταλτικό αποτέλεσμα.

Ομοίως, τα εκχυλίσματα από τα μούρα μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Σε μια μελέτη, αυτά τα εκχυλίσματα μείωσαν τον αριθμό των επιβλαβών ελευθέρων ριζών υπεροξειδίου σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από γυναίκες με καρκίνο του μαστού..

Τούτου λεχθέντος, η τρέχουσα έρευνα είναι περιορισμένη και απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των μούρων της αρωνίας και της προστασίας του καρκίνου.

Μπορεί να βοηθά υποστηρικτικά το ανοσολογικό μας σύστημα

Τα μούρα που προέρχονται από το φυτό αρώνια μπορεί να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα .

Μια μελέτη σημείωσε ότι τα εκχυλίσματα μούρων aronia εμφάνισαν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων Escherichia coli και Bacillus Cereus.

Επιπλέον, μια 3μηνη μελέτη σε κατοίκους 6 γηροκομείων διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν είτε 5, 3 είτε 3 ουγκιές (156 ή 89 ml) χυμού μούρων aronia καθημερινά εμφάνισαν μείωση κατά 55% και 38% στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αντίστοιχα.

Τα μούρα Aronia μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή αναστέλλοντας την απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών ουσιών, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκου άλφα (TNF-ɑ) και η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, τα μούρα μπορεί να έχουν και αντιιικά αποτελέσματα.

Μια μελέτη ποντικού διαπίστωσε ότι το ελαγικό οξύ και η μυικετίνη στο εκχύλισμα μούρων aronia μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό της γρίπης.

Συμπερασματικά τα μούρα της αρώνιας είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και να υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αντιδιαβητικές δράσεις

Η έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει τα αντιδιαβητικά αποτελέσματα της αρωνίας. Μια μελέτη του 2015 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα αρωνίας βοήθησε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Μια μελέτη του 2012, που εξετάζει ανθεκτικούς στην ινσουλίνη αρουραίους, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα αρωνίας καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διάφορα επίπεδα. Αυτό το αποτέλεσμα το καθιστά δυνητικά ένα αποτελεσματικό βοήθημα στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη.

Επίσης μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκία επηρεάστηκαν θετικά από την αρωνία.

Υγεία αρτηριών και αιμοφόρων αγγείων

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η αρωνία θα μπορούσε να προστατεύσει από τη στεφανιαία νόσο. Η Αρώνια πιστεύεται ότι προστατεύει από την πλάκα που αναπτύσσεται μέσα στις αρτηρίες.

Τόσο τα εκχυλίσματα της αρώνιας όσο και τα μύρτιλλα βοήθησαν στη χαλάρωση του ιστού, κάτι που θα επέτρεπε βελτιωμένη ροή αίματος. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις οδηγούν σε σκλήρυνση των αρτηριών και μειωμένη ικανότητα χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται.

Από τα τρία εκχυλίσματα που δοκιμάστηκαν, η αρώνια είχε τα πιο ισχυρά αποτελέσματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εκχυλίσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη στη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων.

Μια μελέτη του 2013 υποστήριξε αυτά τα ευρήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρωνία ήταν αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στις αρτηρίες.

Αρώνια παρενέργειες

Σύμφωνα με μελέτες τα μούρα που προέρχονται από το φυτό της αρώνιας είναι ασφαλή για κατανάλωση και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, απαιτείται μακροπρόθεσμη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Θα χρειαστεί να θυμάστε πως η γεύση των μούρων από την αρώνια είναι ιδιαίτερα στυφή οπότε αυτό μπορεί να αφήσει μια ξηρή, σαν γυαλόχαρτη αίσθηση στο στόμα σας. Επομένως, μπορεί να μην θέλετε να τα φάτε μόνα τους και να προτιμήσετε να τα συνοδέψετε παρέα με κάτι ακόμη ή να τα προσθέσετε σε τρόφιμα και ροφήματα, όπως γιαούρτι, smoothies και χυμούς.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα η περίπτωση εμφάνισης αλλεργιών. Οπότε πριν προχωρήσετε στην κατανάλωση της αρώνιας, είτε ως φυτό είτε ως μούρο θα χρειαστεί να μιλήστε με τον γιατρό σας.

Που μπορώ να τη βρω

Την αρώνια, μπορείτε να την βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε καταστήματα που εμπορεύονται λαχανικά και φρούτα. Επίσης, τόσο το φυτό της αρώνιας όσο και τα παράγωγά της μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή καταστήματα βοτάνων. Επίσης, μπορείτε να βρείτε μούρα αρώνιας, εκχύλισμα αυτής αλλά και γενικά διάφορες μορφές της αρώνιας και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πηγή:

www.healthline.com/nutrition/aronia-berries#uses

www.medicalnewstoday.com/articles/320610#diet

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1558/chokeberry

el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση