,

Τα παιδιά απο πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς, κινδυνεύουν περισσότερο από διπολική διαταραχή

Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς νεαρής ηλικίας είτε προχωρημένης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διπολική διαταραχή.

Τα παιδιά απο πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς, κινδυνεύουν περισσότερο από διπολική διαταραχή

Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς νεαρής ηλικίας είτε προχωρημένης , αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους  διπολική διαταραχή, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία), με επικεφαλής που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη, έκαναν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των δημοσιευμένων ερευνών αναφορικά με τη διπολική διαταραχή σε σχέση με την ηλικία.

Advertisment

Συνολικά αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 13,43 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.089 είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι άνδρες πάνω των 45 ετών κινδυνεύουν κατά 29% περισσότερο  να αποκτήσουν παιδί με τέτοια ψυχική πάθηση, σε σχέση με τους πατέρες 25 έως 29 ετών, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με διπολική διαταραχή, σε σχέση με τις γυναίκες 25-29 ετών.

Σχετικά με τους πολύ νέους γονείς έως 20 ετών, ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με διπολική διαταραχή είναι αυξημένος κατά 23% για τις μητέρες και 29% για τους πατέρες αντίστοιχα.

Advertisment

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι μέτριος, αλλά υπαρκτός. Μπορούμε να εικάσουμε ότι για τους νεότερους γονείς παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη υποστήριξης, το στρες ή ανοσολογικοί παράγοντες, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς ίσως εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, όμως η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η επικεφαλής των επιστημόνων.

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης, από την μεγάλη ευφορία μέχρι την κατάθλιψη. Είναι αρκετά συχνή και από αυτήν πάσχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περίπου το 2% του πληθυσμού. Η νόσος, μεταξύ άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας και πρόωρου θανάτου από άλλη αιτία.

Θεωρείται ιδιαίτερα κληρονομική και αν ο ένας γονιός έχει διπολική διαταραχή, τότε υπάρχει πιθανότητα 15% ως 30% να την περάσει και στα παιδιά του. Οι νέοι με τη νόσο, όταν βρίσκονται σε μανιακή φάση, έχουν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σε σεξουαλικά ζητήματα και όχι μόνο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση