,

Πόνοι στις αρθρώσεις | Γιατί αξίζει να εντάξουμε τον κουρκουμά στη διατροφή μας;

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κουρκουμάς;

Πόνοι στις αρθρώσεις | Γιατί αξίζει να εντάξουμε τον κουρκουμά στη διατροφή μας;

Πάρα πολλές μελέτες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς (turmeric), ένα μπαχαρικό που είναι πολύ δημοφιλές στην Ινδία, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

Γιατί η κουρκουμίνη;

Διότι πρόκειται για μια ουσία που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η χρήση της έχει υποστηριχθεί για την καρδιαγγειακή υγεία, την αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις. Μπλοκάρει ένα μόριο που ονομάζεται NF-kB, το οποίο εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων και ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με φλεγμονή. Το NF-kB θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες. Το συμπέρασμα είναι ότι η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Advertisment

Ωστόσο, η περιεκτικότητα του κουρκουμά σε κουρκουμίνη δεν είναι υψηλή, είναι περίπου 3% επί του βάρους του και η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης είναι χαμηλή. Συνεπώς είναι αδύνατο να λάβετε ικανοποιητική ποσότητα κουρκουμίνης μόνο από το μπαχαρικό.

Είναι όμως  αξιοσημείωτο ότι μια μελέτη βρήκε πως η κατανάλωση μαύρου πιπεριού -περιέχει πιπερίνη- βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000% . Με βάση αυτό το στοιχείο, τα καλύτερα συμπληρώματα κουρκουμίνης είναι αυτά που περιέχουν συγχρόνως και πιπερίνη. Η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή ουσία, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται μαζί με γεύματα που περιέχουν λίπος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κουρκουμάς;

Ερευνητές από την Αυστραλία, εξέτασαν 70 συμμετέχοντες με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι μισοί έλαβαν ένα συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου για δύο εβδομάδες και οι άλλοι μισοί ένα συμπλήρωμα εκχυλίσματος curcuma longa (CL), του γνωστού κουρκουμά.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες έλαβαν τα συμπληρώματα για 12 εβδομάδες και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να μετρηθούν οι αλλαγές στον πόνο και το πρήξιμο στο γόνατο.

Στο τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων, ο κουρκουμάς φάνηκε να υπερτερεί του εικονικού φαρμάκου όσον αφορά τη μείωση του πόνου στα γόνατα. Δεν επηρέασε το πρήξιμο ή τη σύνθεση του χόνδρου.

Οι ασθενείς που πήραν συμπληρώματα κουρκουμά ανέφεραν λιγότερο πόνο από εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, καθώς και ότι έλαβαν λιγότερα παυσίπονα από την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Αυτό είναι θετικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς πολλά παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου σας.

Yπάρχουν αντενδείξεις;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η κουρκουμίνη «αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής». Ωστόσο, ο FDA έχει προειδοποιήσει ότι σε μια ανάλυση ο κουρκουμάς από το Μπαγκλαντές βρέθηκε να περιέχει υπερβολικά επίπεδα μολύβδου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση