Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά κάποιον που περνάει μια δύσκολη περίοδο

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, τότε πρέπει να επιλέγουμε τους σωστούς τρόπους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά κάποιον που περνάει μια δύσκολη περίοδο

Οι ψυχικά ή συναισθηματικά δύσκολες στιγμές είναι μια κατάσταση που σίγουρα θα περάσει από τη ζωή του καθενός μας, ανεξάρτητα από κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια ή κριτήρια μόρφωσης.

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια δυσφορική περίοδο να προσπεράσει ένα τέτοιο σκόπελο που υψώνεται μπροστά του, τότε πρέπει να επιλέγουμε τους σωστούς τρόπους.

Advertisment

-Κατ’ αρχάς χρειάζεται ο ασφαλής χώρος και ο ανάλογος χρόνος για να αποδεχθεί το άτομο αυτό την πρόσκλησή σας για συζήτηση και παράλληλα να δεχθεί να διερευνήσει αυτό που του συμβαίνει. Αν βρίσκεται στην διαδικασία λήψης κάποιας απόφασης ας γίνουμε καλοί ακροατές και ας τον υποστηρίξουμε χωρίς να ξεχνάμε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση και όχι συμβουλές. Δεν δίνουμε έτοιμες λύσεις. Όσο περισσότερο ακούμε και όσο λιγότερες συμβουλές δίνουμε, τόσο περισσότερη βοήθεια προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας.

-Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τα συναισθήματά του. Το έχει ανάγκη. Όποια και αν είναι τη δεδομένη στιγμή η απόφασή του έχει σημασία να την αποδεχτούμε χωρίς να κάνουμε ερωτήσεις του τύπου «είσαι σίγουρος γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις;». Με τον τρόπο αυτό μπορεί να φέρουμε τον άλλον σε θέση άμυνας κι ακόμη μπορεί να του δημιουργήσουμε αισθήματα ενοχής.

-Ρωτάμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να τον βοηθήσουμε, τηρώντας πάντα μια θετική στάση, χωρίς να παρακάμπτουμε τον πόνο που βιώνει. Θυμηθείτε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε, αντίστοιχα, δεν υπάρχει ένας τρόπος βοήθειας αλλά πολλοί και διαφορετικοί.

Advertisment

-Σεβόμαστε την ιδιωτική ζωή του καθενός και τα προσωπικά του στοιχεία. Ρωτάμε ποιες πληροφορίες μπορεί να μας δώσει για την κατάστασή του, ώστε, αν χρειαστεί, να τις μεταφέρουμε σε κάποιο εξειδικευμένο φορέα ψυχικής υγείας.

-Η ψυχολογική υποστήριξη είναι έργο του ειδικού για την περίπτωση επαγγελματία υγείας, κάποιας δομής. Οπότε ας μην επιχειρήσουμε να σηκώσουμε το συγκεκριμένο βάρος, γιατί υπάρχει περίπτωση να λυγίσουμε κι εμείς οι ίδιοι. Αξιολογούμε τα όριά μας και αποφασίζουμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να έχετε όλες τα απαντήσεις, που χρειάζονται.

Στην συνέχεια μπορεί να αναλάβει κάποιος επιστήμονας, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος γι’ αυτό τον σκοπό.

Τέλος, ξεκινώντας μια τέτοια προσπάθεια συμπαράστασης καλό είναι να θυμόμαστε ότι είμαστε στο ταξίδι αυτό της δυσκολίας συμπορευόμαστε με τον άνθρωπο που πάσχει δεν προπορευόμαστε και δεν τον οδηγούμε εκεί που εμείς θέλουμε…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή
5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση