, ,

Πώς η φιλία επηρεάζει το σώμα, το νου και το πνεύμα μας

Όπως και άλλες σχέσεις, η φιλία περιλαμβάνει την ευαλωτότητα καθώς και την αμοιβαιότητα.

Πώς η φιλία επηρεάζει το σώμα, το νου και το πνεύμα μας

Ίσως μπορείτε να ταυτιστείτε. Έχετε περάσει λιγότερο χρόνο με τους φίλους σας από κοντά; Αισθανθήκατε να σας απομακρύνουν οι διαφορετικές απόψεις; Ίσως η ζωή απλά μπήκε στη μέση όταν κάποιος μετακόμισε, έπιασε άλλη δουλειά ή απέκτησε μωρό.

Η κατανόηση της φιλίας

Οι έρευνες μάς λένε ότι η φιλία στηρίζει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σε κάθε ηλικία. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως και άλλες σχέσεις, η φιλία περιλαμβάνει την ευαλωτότητα καθώς και την αμοιβαιότητα. Και ενώ μπορεί να θέλουμε οι φιλίες μας να παραμένουν για πάντα οι ίδιες, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου όπως κι εμείς.

Advertisment

Συνάντηση σε κοινό έδαφος

Ο LaShawn θυμάται τη μαμά του να του δίνει συμβουλές για να κάνει φίλους όταν ξεκίνησε να φοιτά σε ένα νέο σχολείο στη δευτέρα δημοτικού. «Μετακομίσαμε από την Αλάσκα στην Ουάσινγκτον, δεν γνώριζα άλλα παιδιά και όλα ήταν διαφορετικά», λέει. Το να κάθεται δίπλα στο άλλο «νέο παιδί» τον βοήθησε να δημιουργήσει μια σχέση και τελικά έναν φίλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο του «κοινού τόπου» για να κάνετε φίλους και ως ενήλικας.

Επιτρέποντας στις φιλίες να εξελιχθούν

Οι φίλοι μπορεί να έρθουν κοντά για ένα διάστημα και στη συνέχεια να απομακρυνθούν. Αυτό έγινε φανερό στην Ginny, στα 40 της, όταν αυτή και η φίλη της Barb δέθηκαν συζητώντας τους δυστυχισμένους γάμους τους. Όταν η Ginny πήρε τελικά διαζύγιο, μετακόμισε σε ένα νέο μέρος κυριολεκτικά και μεταφορικά. Βρήκε ένα διαμέρισμα, άρχισε να βγαίνει ραντεβού και κοίταξε προς το μέλλον.

Εν τω μεταξύ, η Barb έγινε γιαγιά για πρώτη φορά. Εστιάζοντας στο νέο της ρόλο, είχε λιγότερο χρόνο για να συναντηθεί με την Ginny μετά τη δουλειά. Η Barb και η Ginny δεν χώρισαν ως φίλες, αλλά είχαν λιγότερο χρόνο και διάθεση να συναντηθούν απ’ ό,τι πριν.

Advertisment

Η φιλία ως επιλογή ζωής

Οι φιλίες είναι διαπροσωπικές σχέσεις επιλογής. Συγκρίνετε αυτό με τις σχέσεις που έχετε με τα μέλη της οικογένειας, τους συναδέλφους, ακόμη και τους γείτονες, όπου έχετε ελάχιστη ή καθόλου επιλογή. Οι σύντροφοι της ζωής μας είναι οι μόνοι άλλοι άνθρωποι εκτός από τους φίλους μας, τους οποίους επιλέγουμε συνειδητά από τη δεξαμενή των ανθρώπων με τους οποίους περνάμε χρόνο.

Αυτές οι επιλεγμένες σχέσεις μπορούν να περάσουν από στάδια ή φάσεις. Έχουμε επίσης διαφορετικούς τρόπους να είμαστε φίλοι. Κάποιοι από εμάς τείνουν να προσκολλώνται πιο έντονα στους ανθρώπους που είναι άμεσα παρόντες στο τρέχον στάδιο της ζωής μας. Άλλοι διατηρούν τους ίδιους φίλους για χρόνια, ό,τι κι αν αλλάξει. Άλλοι πάλι μπορεί να αναπτύσσουν εγκάρδιες σχέσεις σχεδόν με όλους όσους συναντούν, διατηρώντας τους παλιούς φίλους και καλωσορίζοντας τους νέους με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Τοξικές φιλίες

Αν κάποιος σας είπε ποτέ: «Αυτό το άτομο δεν σου κάνει καλό», το πιθανότερο είναι ότι περνούσατε χρόνο με έναν τοξικό φίλο. Αν αισθάνεστε πεσμένοι ή καταθλιπτικοί αφού περάσετε χρόνο με έναν φίλο, μπορεί να είναι τοξικός. Σας επιτίθεται λεκτικά; Σας κάνουν να αισθάνεστε σαν τον άμισθο θεραπευτή τους και δεν κάνουν ποτέ ούτε μια ερώτηση για εσάς; Οι φιλίες, όπως και άλλες σχέσεις, μπορεί να είναι τοξικές αλλά και υποστηρικτικές για το νου και το πνεύμα.

Ορισμένες φιλίες μπορούν να βλάψουν και τη σωματική μας υγεία. Αν έχετε συνδεθεί γύρω από το ποτό ή τη χρήση άλλων ουσιών ή συμπεριφορές όπως η διαταραγμένη διατροφή, το σπάσιμο του δεσμού μπορεί να είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας.

Θρήνος για μια χαμένη φιλία

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορεί να χάνουν φίλους συχνότερα από τους μεγαλύτερους ενήλικες λόγω των μεταβάσεων της ζωής – σπουδές, μετακόμιση, νέα εργασία – που πολλοί φυσικά περνούν. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να αρχίσουν να χάνουν τους φίλους της ζωής τους λόγω ασθένειας ή θανάτου. Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η απώλεια ενός φίλου μπορεί να είναι καταστροφική.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/how-healing-works/202203/how-friendship-affects-your-body-mind-and-spirit

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση