Sextortion: Τι είναι ο “σεξουαλικός εκβιασμός” και πώς να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας

Είναι μια μορφή εκβιασμού όπου κάποιος απειλεί να μοιραστεί οικείες εικόνες σας στο Διαδίκτυο, εκτός εάν παραδοθείτε στις απαιτήσεις του.

Sextortion: Τι είναι ο "σεξουαλικός εκβιασμός" και πώς να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας

Ο σεξουαλικός εκβιασμός, γνωστός και με τον όρο “Sextortion”, είναι μια μορφή εκβιασμού όπου κάποιος απειλεί να μοιραστεί οικείες εικόνες σας στο Διαδίκτυο, εκτός εάν παραδοθείτε στις απαιτήσεις του.

Αυτές οι απαιτήσεις είναι συνήθως χρήματα, πιο προσωπικές εικόνες ή/και σεξουαλικές προτιμήσεις. Οι εκβιαστές συχνά στοχεύουν άτομα μέσω εφαρμογών γνωριμιών, κοινωνικών μέσων, κάμερας διαδικτύου ή ιστότοπων πορνογραφίας ενηλίκων.

Advertisment

Ενώ η εκβιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα, το οργανωμένο έγκλημα είναι συχνά πίσω από αυτό όταν ο εκβιαστής απαιτεί χρήματα. Συνήθως ο εκβιαστής δεν εδρεύει στην χώρα που βρίσκεται το θύμα του.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ως στόχο εφήβους, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET. Πολλά περισσότερα θύματα μπορεί να ντρέπονται να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Θυμηθείτε, δεν φταίτε εσείς. Ο καθένας μπορεί να βιώσει μια τέτοια περίπτωση, δεν είστε μόνοι και δεν έχετε κάνει κάτι λάθος. Κάτι δεν κολλάει… το διαδικτυακό προφίλ του δεν είναι σύμφωνο με αυτό που βλέπετε και ακούτε όταν μιλάτε ή συνομιλείτε μαζί τους.

Advertisment

Συμβαίνει πάρα πολύ γρήγορα – εκφράζουν έντονα συναισθήματα για εσάς σχεδόν αμέσως, και σας παρασύρουν γρήγορα σε ένα πιο ιδιωτικό κανάλι, προτείνοντας σας να βγάλετε τα ρούχα σας ή να λάβετε μέρες σε μία βιντεοκλήση σεξουαλικού περιεχομένου.

Επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες – π.χ. λένε ότι η κάμερα τους δεν λειτουργεί και αντ’ αυτού στέλνουν μια γυμνή φωτογραφία που ισχυρίζονται ότι είναι αυτοί, με “αντάλλαγμα” μία δική σας.

Λένε ότι χρειάζονται βοήθεια – λένε ότι χρειάζονται χρήματα για κάποιο είδος προσωπικής έκτακτης ανάγκης όπως ιατρική περίθαλψη ή για να καλύψουν το ενοίκιο ή ακόμα και για να ταξιδέψουν.

Τα περιστατικά αυτά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν τραγική κατάληξη

Το 2016, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις αυτοκτονίες είχαν συνδεθεί με υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού, οι οποίες δεν είχαν καταγγελθεί.

Το Μάιο του 2022, ένας 17χρονος αυτοκτόνησε αφού ένας κυβερνοεγκληματίας προσπάθησε να τον εκβιάσει και να του αποσπάσει χιλιάδες δολάρια.

Τον Ιούνιο του 2022 κάτι παρόμοιο συνέβη σε ένα άλλο 17χρονο αγόρι στον Καναδά, αφού τον προσέγγισαν στο Snapchat.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένας Αμερικανός καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση, αφού εκβίασε ένα αγόρι λυκείου που είχε προσεγγίσει διαδικτυακά για να κάνει σεξ μαζί του τρεις φορές και να καταγράψει τις πράξεις σε βίντεο.

Τι μπορώ να κάνω;

Ο εκβιασμός μπορεί να είναι καταστροφικός για τα θύματα.

Σε περίπτωση που καταστείτε εσείς θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και κάντε άμεσα καταγγελία μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας ή του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – θα συνεργαστούμε μαζί σας για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Μην δίνετε στον εκβιαστή χρήματα ή πρόσθετες εικόνες και σταματήστε κάθε επαφή μαζί του.

Εάν ανησυχείτε για τη φυσική σας ασφάλεια, καλέστε την Αστυνομία.

Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς και ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας.

Λάβετε υποστήριξη από έναν αξιόπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή μια ειδική συμβουλευτική και υπηρεσία υποστήριξης.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τον εκβιασμό;

Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν οι ίδιοι τους κινδύνους και στη συνέχεια να μοιραστούν τη γνώση τους με τα παιδιά τους. Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους για βοήθεια αν εμπλακούν σε υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού. Αν συμβεί:

1. Σταματήστε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.

2. Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.

3. Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στιγμιότυπων οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων.

4. Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία και στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Αν ο εκβιαστής προσπάθησε να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του. Αν και οι περισσότερες απειλές sextortion περιλαμβάνουν κοινωνική μηχανική και όχι κακόβουλο λογισμικό, ωστόσο η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μερικά βασικά βήματα είναι:

1. Να είστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο: οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που λένε ότι είναι.

2. Ρυθμίστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημόσιους σε ιδιωτικούς.

3. Μη στέλνετε βίντεο ή φωτογραφίες σε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει στην πραγματική ζωή.

4. Ποτέ μην μοιράζεστε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού σας ή οποιουδήποτε άλλου – δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το τι θα συμβεί με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στη συνέχεια.

5. Αγνοήστε μηνύματα από αγνώστους και να είστε επιφυλακτικοί σε οποιονδήποτε θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλη πλατφόρμα – τέτοιες προσπάθειες τυχαίνει επίσης να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια μιας ρομαντικής απάτης.

6. Μιλήστε στους γονείς αν νομίζετε ότι έχετε γίνει στόχος.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίστε στα παιδιά τη σημασία της χρήσης ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης, αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας και της αποφυγής κλικ σε συνδέσμους ή της λήψης συνημμένων αρχείων σε ανεπιθύμητα μηνύματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση