Αυτές είναι οι τάσεις που αλλάζουν το μέλλον της εργασίας

Η μεταβολή της παγκόσμιας εργασιακής κουλτούρας είναι βαθμιαία, ήδη όμως αποτιμώνται τα θετικά αποτελέσματά της στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Αυτές είναι οι τάσεις που αλλάζουν το μέλλον της εργασίας

Το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού σήμερα απαρτίζεται από τους Millennials, ενώ η Gen Z βρίσκεται στα πρώτα βήματα στην αγορά εργασίας.

Η εποχή που διανύουμε ορίζει την αυτοματοποίησης των διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όμως οι εργασιακή κλάδοι βρίσκονται σε ένα στάδιο άκρως μεταβατικό, οι γενιές αυτές είναι τελείως διαφορετικές με το μέχρι στιγμής εργασιακό κατεστημένο, ως προς την ιδεολογία, τις προτιμήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες.

Advertisment

Οι απόψεις και οι κοινωνικές δυνατότητες κατανόησης των νεότερων γενεών αλλά και οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες όπως η ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη, η “Μεγάλη Παραίτηση”, οι ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, και η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας, οικοδομούν σταδιακά ένα καινούργιο καθεστώς στο τομέα της εργασίας, όπου διακρίνονται νέες τάσεις, νέοι εκπρόσωποι και αλλάζουν οι προτεραιότητες. Τι προβλέπεται να περιλαμβάνει η εργασία του μέλλοντος;

Εργασιακή παροχή εξ αποστάσεως:

Η πανδημία στο παγκόσμιο χάρτη εργασίας είχε θετικές επιδράσεις με την τηλεργασία, όπου βοήθησε τις επιχειρήσεις σε όποιο κλάδο και να άνηκαν λειτουργήσουν κανονικά και επιτυχημένα χωρίς την φυσική παρουσία του προσωπικού τους. Η τηλεργασία παρέμεινε ως μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό ως παροχή του εργοδότη στον εργαζόμενο.

Advertisment

Η τηλεργασία, βοηθά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, αλλά και στο κόστος μεταφοράς των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα και μετά την χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, οι εργαζόμενοι να ζητούν να συνεχίσουν να εργάζονται με αυτό τον τρόπο, κάτι που βρίσκει σύμφωνους και τους εργοδότες τους.

Εργασία από οπουδήποτε

“Εργασία εξ αποστάσεως” ένας όρος που την περίοδο της πανδημίας ήταν συνώνυμο της εργασίας από το σπίτι. Πλέον το “εργασία εξ αποστάσεως” αντικαταστάθηκε από την “εργασία από οπουδήποτε”, από την στιγμή τα μέτρα της πανδημίας δεν υφίστανται. Η αλλαγή αυτή στην ορολογία, εισάγει μία ακόμα πιο προσαρμοστική προσέγγιση της εργασίας, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να είναι το ίδιο γόνιμος δουλεύοντας από το σπίτι του, από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, μία καφετέρια, έναν κοινόχρηστο χώρο εργασίας και ούτω καθεξής.

Η εργασία από οπουδήποτε έχει γίνει αποδεκτή από τις επιχειρήσεων και την επιλέγουν κυρίως  επαγγελματίες όπως οι developers ιστοσελίδων και εφαρμογών και οι δημιουργοί γραπτού περιεχομένου. Όμως εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους, επαναπροσδιορίζοντας  σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην εργασία

Ανερχόμενη και πολύ σημαντική στην εργασία τα τελευταία χρόνια είναι το ευέλικτο ωράριο και η εργασίας εξ αποστάσεως  των εργαζομένων, εις βάρος των υψηλών αποδοχών, η σπουδαιότητα των οποίων μειώνεται, εφόσον δε συνδυάζεται με παροχές όπως οι παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι ψάχνουν ισορροπία  στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή, με ένα μεγάλο μέρος των εργοδοτών να μη διστάζει να την παράσχει. Η εργασιακή μεταβολή αυτή είναι σταδιακή, και ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματά της στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Στην Ισλανδία παράδειγμα, έχουν επιλέξει να δοκιμάσουν την τετραήμερη εργασία χωρίς να έχουν αλλάξει τις αποδοχές των εργαζόμενων ώστε να δουν εάν οι εργαζόμενοι τους αποδίδουν καλύτερα

Κοινωνικές και ψηφιακές δεξιότητες

Προβληματικές συνθήκες όπως ο απήχηση της “Μεγάλης Παραίτησης” στις μεγάλες επιχειρήσεις και η εφαρμογή των αναγκαίων πρακτικών του ψηφιακού μετασχηματισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φέρνουν στο προσκήνιο την προτεραιοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, πολλές φορές έναντι των σπουδών — χωρίς αυτό, πάντως, να σημαίνει πως το εκπαιδευτικό υπόβαθρο δε συνυπολογίζεται στους παράγοντες πρόσληψης.

Οι κοινωνικές δεξιότητες, εδώ και πολλά χρόνια θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες για ηγετικές και μη θέσεις εργασίας διαφόρων κλάδων. Τι σημαίνουν όλα αυτά για έναν υποψήφιο εργαζόμενο; Στην ουσία, μιλάμε για ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εργοδοτών, που θα προτιμήσει έναν εργαζόμενο με πρακτικές δεξιότητες και μικρή εμπειρία, παρά με δυνατότητες που θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για αρετές όπως η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη και η συνεργατικότητα, που πλέον χαρακτηρίζονται ως αναπόσπαστες κοινωνικές δεξιότητες ενός ποιοτικού εργαζομένου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση